Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.08.2020 г.

Внимание, телени червеи!

Над 15 ларви на квадратен метър унищожават 25% царевични растения
Внимание, телени червеи!

Названието „телени червеи“ е придобило известност в практиката. Възприето е и от специалистите за ларвите на бръмбари от сем. Elateridae. Продълговатото тяло на ларвите има обвивка, съдържаща вецеството хитин. Тя ги прави устойчиви на силно механично въздействие.

Възрастните насекоми са много подвижни. Известни са като ковачи или скоклювци. Така е, защото обърнати по гръб, те подскачат и се превъртат към коремната страна. При това издават особен звук.

Като вредители телените червени са разпространени повсеместно в страната и нападат голям брой културни растения. Борбата срещу тях може да стане наложителна в полевъдството, овощарството и зеленчукопроизводството. Превишаването на икономическия праг на вредност на неприятелите води прореждане на посевите, намаляване на добива и влошаване на неговото качество.

Опасна ли е крушовата ръжда?

Бръмбарите снасят яйцата си по почвената повърхност или в почвата. Излюпените ларви се развиват в почвата, там какавидират и от нея се появяват новите възрастни насекоми. Те снасят яйца и през есента умират.

Снасянето на яйцата започва след около две седмици от появата на възрастните. Яйцата са разположени поединично или групирано по 5 – 10 броя. При обследване са намирани в почвени пукнатини, около кореновата шийка на растенията на дълбочина до 5 см, под растителни остатъци или други естествени укрития.

Поведението на телените червеи е проучено от специалистите, които проследяват сезонната и денонощната миграция на неприятелите. Сезонната миграция протича през пролетта и есента. Движещ фактор е температурата. В края на есента, когато температурата спада, телените червеи се придвиждат в дълбочина, където в почвения пласт няма рязко застудяване. През пролетта със затоплянето на почвата ларвите се придвижват във височина. Тогава фактор е и храната.

Подобна миграция протича и през денонощието. При горещини и изсъхване на почвената вовърхност ларвите се придвижват в дълбочина, а при навлажняване се връщат в обратно. Търсенето на места с оптимална влага и температура за преминаване от една възраст в друга и какавидиране е определено като физиологична миграция. Търсейки храна, телените червеи се насочват към гнездата и редовете на културните растения. Това е т. нар. хоризонтална миграция.

Как вредят телените червеи ?

В новите посеви вредата започва с унищожаването на набъбващите семена, кълновете, кореновата система и стъблата на растенията. От повредените семена остава само външната обвивка. При увреждане на подземната част растенията забавят растежа, пожълтяват и лесно могат да бъдат извадени от почвата.

При житните култури телените червеи са опасни до появата на 4 – 5 същински листа. При нападение до фаза 1 – 2 същински лист растенията загива напълно.

При кореноплодните и клубеноплодните културни видове телените черрвеи се вгризват в месестата част и дълбаят ходове, където проникват гнилостни микроорганизми. В разсадниците застрашени са младите фиданки. Застрашени са кълновете на слънчогледа, цвеклото, фъстъците и др. културни видове. Опасността от телени червеи е относително слаба при бобовите, елдата, просото и др.

Специалистите са определили като вредни за страната 15 вида. Най-известни са представителите на рода Agriоtes: A. lineatus (Обикновен полски ковач), A. obscurus (Тъмен полски ковач), A. sputatur (Малък полски ковач) и A. ustulatus (Западен полски ковач).

Възрастните насекоми имат удължено тяло с дължина в зависимост от вида 6,5 - 10 мм 12 мм. Антените са нишковидни. Твърдите крила, наречени елитри, са кафяви с нюанси в зависимост от вида. Яйцата са белезникави. Цветът на ларвите варира от сламеножълт, жълтокафяв до кафяво жълт. Хитиновата обвивка може да има лъскавина.

Борбата с телените червеи е комплексна. При подготовката на нови площи стопаните трябва да знаят плътността на м². За целта през септември до началото на октомври могат да бъдат направени почвени разкопки с размер 50/50/30 см. Разкопките са наложителни там, където вече са нанесени щети от телени червеи.

В края на септемри до 5 октомври на площи без плевели могат да бъдат засяти триъгълни житни примамки. На всеки връх на дълбочина 7 – 8 см трябва да бъде заровена по една супена лъжица пшеница. Поникналите семена отделят въгледвуокис, който привлича ларвите. Отчитането става две седмици след поникването и образуването на туфи. Сумата от броя на ларвите при трите туфи дава плътността на м². Данните са достоверни при завършване на отчитането до отомври. По-късно ларвите мигрират в дълбочина.

Каква е опасността от бъдещи повреди в зависимост от плътността ?

До 5 ларви на м² ще бъдат повредени и унищожени 5% царевични растения (слаба повреда); 6 – 15 ларви вредата е 20 - 22 % (средна повреда); над 15 ларви степента на вредата е силна (над 22 - 25%). При гнездова сеитба при една и съща плътност вредата е 2 - 2,5 пъти по-голяма. У нас границата между средна и силна предполагаема вреда е 15 ларви м².

От голямо значение за намаляването на щетите е редуването на културите с включване на грах, просо и др. Почвените обработки и унищожаването на плевелите също влияят отрицателно на плътността на телените червеи. Химическите характеристики на почвата също са от значение. Препоръчително е варуването на киселите почви.

Кога листните въшки стават напаст за овощните?

От голямо значение е използването на качествен посевен и посадъчен материял, залаган на площи с осигурен оптимален хранителен режим, където културните растения се развиват бързо и стават по-устойчиви на неприятелите.

Предсеитбеното третиране на семената с продукти за растителна защита също дава положителен резултат. В регистрите на БАБХ е отбелязан Аустрал плюс на база тефлутрин + флудиоксонил. Посоченият продукт има и фунгицидно действие срещу причинителите на гъбни болести (главни и септориоза). За предсеитбено внасяне е одобрен Белем 0,8 МГ/ Коломбо 0,8 МГ на база циперметрин. Друг ефикасен продукт е Диастар макси, съдържащ тефлутрин.

Употребата на продуктите трябва да става при точно следване на указанията предвид ефикасността и опазването на екологичното равновесие.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров“

София.

Внимание, телени червеи!
23077
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Болести и вредители
Как да предпазим орехите от болести и вредители?
Семинар за картофопроизводителите, организиран от „АГРИКО БЪЛГАРИЯ”, българският дистрибутор на нидерландския кооператив AGRICO
От AGRICO предупреждават – няма сортове, устойчиви на телен червей!
Съвети към градинаря
Не подценявайте доматенения червей галова нематода!
Особенно при горещо и сухо лято
Ябълковият плодов червей е сред най-опасните вредители по ябълките
Зимни пръскания
Растителнозащитни мероприятия за неприятелите по ябълката
Фонд „Земеделие”
От 9 март до 14 май е приемът на заявления за препарати срещу вредители по картофите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини