Начало » Важно за фермера » Животновъдство
07.08.2020 г.

При болести в рибарниците правите карантинен басейн

Проект за наредба
При болести в рибарниците правите карантинен басейн

Снимка: Йото Пацов

Сериозни изисквания се въвеждат с новата наредба за ветеринарномедицинските изисквания и мерките за биосигурност към животновъдните обекти за риба и други водни организми, изработена от министерството на земеделието, по която се очакват предложения от бизнеса до 8 септември 2020 г.

С документа се въвеждат куп изисквания при контрола върху развъдниците за риба, като правомощията се възлагат на Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

В проектонаредбата животновъдните обекти за риба и други водни организми са класифицирани в зависимост от вида на използваните производствени съоръжения в морски води (плаващи мрежени клетки, вертикални съоръжения за отглеждане на двучерупчести, съоръжения за отглеждане на двучерупчести, разположени на дъното и съоръжения за отглеждане на аквакултури на сушата), в сладки води (мрежени клетки (садки), разположени в част от естествен и изкуствен воден обект, басейн за свободно отглеждане на риба и други водни организми, басейнов тип) и в зависимост от системата за рециркулация – затворени и полуотворени.

Обектите са класифицирани и в зависимост от прилаганата технология на отглеждане екстензивна, интензивна и суперинтензивна.

В съответствие със спецификата на отглежданите аквакултури управителите на животновъдните обекти трябва да разработят и изпълняват програма за биосигурност, основана на оценка на риска и утвърдена от директора на съответната Областна дирекция по безопасност на храни, на чиято територия се намира обекта. В програмата трябва да бъдат включени мерки за превенция на заразните болести и корективи действия в случай на инциденти, които могат да доведат до по нататъшно разпространение на болестта.

Развъдниците трябва да разполагат с технологична схема на производство, като се определят и лимити за обема на производството и необходимите площи за рибностопанска дейност според изискванията на чл. 25, ал. 5 от Закона за рибарството и аквакултурите.

Задължително се осигурява достатъчно количество вода според технологичната схема на производство, в съответствие с издадено по реда на Закона за водите разрешително за водовземане и/или ползване на воден обект.

Изследват се и физико-химичните параметри на водата, които трябва да отговарят на физиологичните нужди и изисквания на отглежданите видове риби и други водни животни. Трябва да изградите спомагателни сгради или съоръжения за съхранение на фураж и др.

Изгражда се и място за подготовка на рибата и другите водни организми за продажба и транспорт, място за механично почистване, измиване и дезинфекция на инвентара, помещение за работниците и санитарен възел, помещения или места за разделно съхранение на дезинфекционни средства и инвентар.

Отделно трябва да има обезопасен контейнер и/или съоръжение или климатизирано помещение или съоръжение с контролирана температура до 4 °С за временно съхранение на умрели риби или други водни организми, непозволяващи достъпа на други животни или хора, което не се използва за други цели и редовно се почиства и дезинфекцира;

При евентуална болест по рибите трябва да разполагате и с карантинно отделение или басейн с осигурено независимо водоснабдяване и дезинфекция на технологичните води, специално/собствено оборудване и инвентар, предназначени за предотвратяване на заразяване на други възприемчиви видове.

Минималните срокове за карантина на риба и/или разплоден материал се определят в зависимост от вида на рибата и/или разплодния материал и произхода им. В края на периода на карантина, карантинното отделение трябва да бъде освободено, почистено и дезинфекцирано и в него да няма риба и други водни организми в продължение на най-малко седем дни, преди да бъдат въведени нови.

Проектът за наредба е подготвен от работната група с представители на Министерство на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните, Центъра за оценка на риска по хранителната верига, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Институт по рибарство и аквакултури и Институт по рибни ресурси към Селскостопанска академия, Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Тракийски и Лесотехнически университет.

При болести в рибарниците правите карантинен басейн
14472
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Основно се гледат шаран, пъстърва и толстолоб
За една година близо 100 развъдници за риба са фалирали
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини