Начало » Важно за фермера » Животновъдство
07.08.2020 г.

При болести в рибарниците правите карантинен басейн

Проект за наредба
При болести в рибарниците правите карантинен басейн

Снимка: Йото Пацов

Сериозни изисквания се въвеждат с новата наредба за ветеринарномедицинските изисквания и мерките за биосигурност към животновъдните обекти за риба и други водни организми, изработена от министерството на земеделието, по която се очакват предложения от бизнеса до 8 септември 2020 г.

С документа се въвеждат куп изисквания при контрола върху развъдниците за риба, като правомощията се възлагат на Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

В проектонаредбата животновъдните обекти за риба и други водни организми са класифицирани в зависимост от вида на използваните производствени съоръжения в морски води (плаващи мрежени клетки, вертикални съоръжения за отглеждане на двучерупчести, съоръжения за отглеждане на двучерупчести, разположени на дъното и съоръжения за отглеждане на аквакултури на сушата), в сладки води (мрежени клетки (садки), разположени в част от естествен и изкуствен воден обект, басейн за свободно отглеждане на риба и други водни организми, басейнов тип) и в зависимост от системата за рециркулация – затворени и полуотворени.

Обектите са класифицирани и в зависимост от прилаганата технология на отглеждане екстензивна, интензивна и суперинтензивна.

В съответствие със спецификата на отглежданите аквакултури управителите на животновъдните обекти трябва да разработят и изпълняват програма за биосигурност, основана на оценка на риска и утвърдена от директора на съответната Областна дирекция по безопасност на храни, на чиято територия се намира обекта. В програмата трябва да бъдат включени мерки за превенция на заразните болести и корективи действия в случай на инциденти, които могат да доведат до по нататъшно разпространение на болестта.

Развъдниците трябва да разполагат с технологична схема на производство, като се определят и лимити за обема на производството и необходимите площи за рибностопанска дейност според изискванията на чл. 25, ал. 5 от Закона за рибарството и аквакултурите.

Задължително се осигурява достатъчно количество вода според технологичната схема на производство, в съответствие с издадено по реда на Закона за водите разрешително за водовземане и/или ползване на воден обект.

Изследват се и физико-химичните параметри на водата, които трябва да отговарят на физиологичните нужди и изисквания на отглежданите видове риби и други водни животни. Трябва да изградите спомагателни сгради или съоръжения за съхранение на фураж и др.

Изгражда се и място за подготовка на рибата и другите водни организми за продажба и транспорт, място за механично почистване, измиване и дезинфекция на инвентара, помещение за работниците и санитарен възел, помещения или места за разделно съхранение на дезинфекционни средства и инвентар.

Отделно трябва да има обезопасен контейнер и/или съоръжение или климатизирано помещение или съоръжение с контролирана температура до 4 °С за временно съхранение на умрели риби или други водни организми, непозволяващи достъпа на други животни или хора, което не се използва за други цели и редовно се почиства и дезинфекцира;

При евентуална болест по рибите трябва да разполагате и с карантинно отделение или басейн с осигурено независимо водоснабдяване и дезинфекция на технологичните води, специално/собствено оборудване и инвентар, предназначени за предотвратяване на заразяване на други възприемчиви видове.

Минималните срокове за карантина на риба и/или разплоден материал се определят в зависимост от вида на рибата и/или разплодния материал и произхода им. В края на периода на карантина, карантинното отделение трябва да бъде освободено, почистено и дезинфекцирано и в него да няма риба и други водни организми в продължение на най-малко седем дни, преди да бъдат въведени нови.

Проектът за наредба е подготвен от работната група с представители на Министерство на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните, Центъра за оценка на риска по хранителната верига, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Институт по рибарство и аквакултури и Институт по рибни ресурси към Селскостопанска академия, Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Тракийски и Лесотехнически университет.

При болести в рибарниците правите карантинен басейн
4991

Последни материали
Виж
Нов ORBIS 900 с транспортна ширина 3 м и автоматизирана транспортна защита
Пчеларите обаче са доволни заради повишените цени
Средният добив на мед от кошер в Смолянско намаля до 10-12 килограма
Унищожени са 2 сгради и лек автомобил
Крава и овца изгоряха в пожар в Маданско
Маточината има място в двора
Влезна в сила изменението на Наредба от 2011 г. за сечите в горите
Лесна манджа с наденица
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам