Начало » Важно за фермера » Гори и екология
27.07.2020 г.

Настолна игра на WWF набира средства за опазването на кафявите мечки в България

Природозащитната организация WWF разработи настолната игра, чрез която ще набира средства за опазването на мечките в България. WheelVille (wheel – колело, ville – село) е образователна игра, която представя теми като устойчиво развитие, кръгова икономика и иновации по забавен и интерактивен начин.

Това е и първият проект на WWF за социално предприемачество в страната. Част от стойността на всяка една продадена игра ще бъде насочена в подкрепа на каузата. Играта е подходяща за 12+ годишна възраст и може да се играе от двама до четирима души. Проектът става реалност благодарение на партньорството на WWF с онлайн магазина Ozone.bg и има амбицията в дългосрочен план да подкрепя редица инициативи за опазване на природата в България.

„Величествената кафява мечка зависи от опазената природа, за да се храни и отглежда своите малки. Но нейният дом, местообитанията й стават все по-разпокъсани, а малки и пораснали мечета често стават жертва на жестоко бракониерство. Днес популацията им в България е сериозно застрашена. Това е и причината кафявата мечка да бъда включена като приоритетен вид в Червената книга на Република България“, споделя Иън Джаксън, Консервационен директор на WWF България.

„Опазвайки кафявата мечка, WWF се стреми да опази крехкия баланс на екосистемите. Гората, нейните обитатели, природата и ние хората – всички сме свързани, а благоденствието и здравето ни са пряко зависими“.

Кафявата мечка е най-големият бозайник не само в България, но и в цяла Европа. Местообитанията й обаче стават все по-разпокъсани, a вмешателството на хората в природата води до промени в поведението ѝ. За да оцелеят, мечките все по-често се приближават и влизат в населените места, където могат да си набавят така необходимата храна. Неправилното или дори незаконното изхвърляне на хранителни отпадъци са основните причини за това мечките да напуснат гората и да се насочат към някое селище в близост. Именно тези мечки впоследствие стават „проблемни“. Подобни ситуации значително увеличават възможностите за конфликт между хора и мечки, както и за нарастващо бракониерството.

През 2020 г. WWF изработва своята програма за опазване на кафявите мечки в България с фокус хармонично съжителство между мечки и хора. Като първа крачка, природозащитната организация планира поредица от спасителни акции, които ще бъдат провеждани при случаи на ранено, уловено в  незаконна примка мече или мечка, както и при навлизане на мечка в населено място. До края на годината стратегическата рамка на програмата ще бъде финализирана и публично оповестена.

„За да имаме готовност за предстоящите спасителни акции, имаме нужда от вашата подкрепа. Част от стойността на всяка една продадена игра ще бъде насочена в подкрепа на спасителните акции. Всеки може да помогне на WWF в опазването на кафявите мечета, като си закупи настолната игра WheelVille. Сега опазването на дивата природа и в частност кафявите мечки е по-забавно от всякога“, споделя Костадин Андонов, един от създателите на играта и експерт във WWF България. Играта е разработена съвместно с Апостол Дянков, а художествената разработка е дело на дизайнера Тео Георгиев.

Проектът WheelVille стартира благодарение на подкрепата на Програма за социално предприемачество за НПО - 2018/2019 на Българския център за нестопанско право. Програмата се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Фондация УниКредит, в партньорство с UniCredit Bulbank и TELUS България.

Настолна игра на WWF набира средства за опазването на кафявите мечки в България
10312
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Новите заплахи
Кафявата миризливка агресивно настъпва към все по-студените пояси
Пръскането не помага
Кафявата мраморна миризливка е истинско бедствие за земеделците
Инициатива на WWF
WWF стартира кампания за опазване на мечките в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини