Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.07.2024 г.

Кафявата петнистост при доматите е болест на небалансираната технология

Кладоспориозата
Кафявата петнистост при доматите е болест на небалансираната технология

Снимка: sinor.bg

Когато отглеждаме домати, най-често се страхуваме от върховото гниене, което почти унищожава плодовете и може напълно да ни лиши от реколта. То обаче причинява и други сериозни щети, едно от които е кладоспориозата – заразява не само растенията, но и плодовете. Чест гост е при оранжерийното отглеждане на домати.

Кладоспориозата (кафява петнистост) е опасно заболяване, което изисква сериозно внимание. Причинява се от гъбата Cladosporium fulvum Cooke, чиято жизнеспособност на спорите в неактивно състояние продължава 12 месеца. Оцелява при понижаване на температурата в зимните месеци и дълъг престой без влага. Болестта е звестна още като кафява петнистост или маслинени петна (заради цвета и формата).

Заболяването започва от долните листа, на които попадат гъбични спори от почвата. По външната повърхност на листата се появяват малки светли петна, които наподобяват магнезиев дефицит, но ако на обратната страна се образува кадифено сиво-бежово покритие, това е кладоспориоза.

Ако не обърнем достатъчно внимание при появата на първите признаци, петната бързо се увеличават по размер, броят на патогенните спори се увеличава и болестта обхваща цялото растение.

Кладоспориозата е много сериозен проблем в оранжерийното производство. Там има бързо нарастващ ефект, защото намира благоприятни условия – температурата и влажността са високи. При отглеждане на открито може да има същия ефект при такива условия. Необходими са сериозни мерки за бързо справяне със ситуацията.

Как да разпознаваме болестта?

Кладоспориозата засяга предимно доматите, отглеждани в оранжерии, но при подходящи условия (продължително високи температури и влажност) се развива и на открито. Възбудителят на болестта е особено чувствителен на влажност, чиито нива трябва да бъдат над 80%, а високата температура допринася за бързото размножаване и разпространение на гъбичната колония. По-слабите и стресирани растения се разболяват първи.

От долната страна, в зоната на развитие на петната, се образува кадифено покритие от кондиални спори, което с течение на времето променя цвета си на жълто-кафяво до кафяво. Засегнатите тъкани некротират. Когато се инфектират плодовете, върху тях се образуват заоблени тъмни вдлъбнати петна, покрити с черни кадифени спори.

Профилактични мерки

При отглеждане в закрити съоръжения на доматите е важно спазването на “оранжерийната хигиена”. На входа задължително се поставя дезинфекцираща подложка от дървени стърготини, напоени с амониев нитрат, като при влизане и излизане се стъпва в нея.

Смяна на културите чрез правилен сеитбооборот, като в идеалния случай това е възможно при наличие на няколко оранжерии. При отглеждане на открито често има повече възможности.

Мулчирането с едрозърнест пясък или органични материали предотвратява пренасянето на патогена на повърхността, като по този начин ограничава повторното заразяване през почвата.

Капковото напояване или поливане само сутрин позволява да се избегне продължително задържане на излишна влага.

Поддържане на оптимална влажност и температура (22-24 градуса по Целзий) в оранжерията. При отглеждане на открито е необходимо засенчване с подходящи материали.

Навременно формиране на растенията и отстраняване на листата, докосващи почвата.

Поддържане на оптимална гъстота на доматите, което се определя от сортовите особености.

Правилно и навременно подхранване с торове, съдържащи магнезий и цинк, в идеалния случай под формата на хелати.

Лекуване на доматите

Растенията се пръскат с медсъдържащи препарати след засаждане на постоянно място, но 1-2 пъти до плододавне. Хелатна мед може да се използва и след това но без фанатизъм – 2 до 3 пъти.

Кафявата петнистост при доматите е болест на небалансираната технология
3117
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини