Заради пролетните студове и сухото време тазгодишната реколта от сливи в Унгария се очаква между 23 и 32 хил. тона – значително под средния показател от 65 хил. тона годишно, съобщи електронното издание FreshPlaza. Загубите се оценяват на 50-80%, след като застудяванията през март, април и дори през май нанесоха сериозни щети, а изключително сухото време в края на зимата и началото на пролетта само влоши положението в повечето производствени региони.
През тази година сезонът на сливите в Унгария започна през първата половина на юли в южните и централните части на страната с най-ранните сортове („Катинка”, „Чачанска Рана” и „Топфайв”). До пазара обаче достигат незначителни количества. Пикът на сезона на домашната слива започва по принцип в края на юли.
В Унгария сливи се отглеждат на 6400 хектара, като близо 70% от площите с тези овошки се намират в окръзите Бач-Кишкун, Пещ и Саболч-Сатмар-Берег. Около 75-80% от местните сливи се продават на вътрешния пазар, а останалите се изнасят. Реализацията на реколтата се поделя поравно между преработвателните предприятия и продажбата на свежа продукция на пазара.