Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.04.2020 г.

Вредители по сливите и как да се справим с тях

Съвети към градинаря
Вредители по сливите и как да се справим с тях

sinor

Сливата е овощна култура, която намира добри почвено-климатични условия за отглеждане в цялата страна. Тя има висока студоустойчивост през фенофазата на дълбок покой – издържа на температури до минус 30 градуса по Целзий. По-голяма част от сортовете проявяват определени изисквания към въздушната и почвена влага и са особено чувствителни на засушаване, когато се формира костилката –  непосредствено след прецъфтяване.

Случва се, когато сливовите дървета са отрупани с плодни пъпки, а реколтата е много слаба. Причините могат да бъдат различни, но вредителите често нанасят огромни щети, а остават почти невидими. Важно е да се познават добре и борбата с тях трябва да започне отрано.

Сливови плодови оси

Осите зимуват в почвата на дълбочина 2-20 см (зависи от структурата на почвата) като лъжегъсеници, завити в плътен пашкул. Какавидират напролет, когато температурите достигнат 9-10 градуса. През пролетта, преди цъфтежа, възрастните индивиди излитат от земята и започват да снасят яйца. Те са топлолюбиви и светлолюбиви и летят интензивно през най-топлите часове на деня. Основна вреда нанасят ларвите, които изяждат завръзите. Средно възрастните снасят 20-30, а понякога до 60 яйца. Всяка ларва може да повреди до 6 плода, в зависимост от големината им.

Тези малки вредители се движат известно време по повърхността на цветовете, а след това навлизат в младите завръзи, като се хранят с вътрешността им и ги изпълват с черна саждива материя. При отваряне повредените плодове издават неприятна миризма. Те  падат заедно с дръжката и върху тях има един или два малки отвора (единият е входен, а другият изходен). След това търсят подходящо място за заравяне, но в границите на проекцията на короната.

В годините на масово нападение осите унищожават напълно реколтата. Трудно могат да бъдат победени тези вредители, но е важна навременната намеса. Контролът включва събиране на окапалите плодове и последваща дълбока обработка на почвата, с което се цели намаляване на изходната инфекция. Химично третиране се провежда преди и по време на яйцеснасянето – срещу възрастните насекоми и след окапване на венечните листчета срещу ларвите.

Подходящи регистрирани препарати са Децис 2,5 ЕК и Суми Алфа 5 ЕК, но могат да се използват и неоникотиноиди непосредствено след цъфтежа – Актара, Конфидор и Калипсо.

През последните години се наблюдава нашествие от напозната у нас костилкова оса, която превзема непрекъснато нови територии. Тя е разпространена предимно в Русия, Молдова, Румъния и Украйна. Възрастните насекоми са дребни оси.

Сливовата костилкова оса развива едно поколение годишно и зимува като ларва в костилките на окапалите плодове. В началото на април какавидират, а след 2-3 седмици, може и месец, възрастните оси изгризват малък отвор в стената на костилката и излитат. Те са активни при температура 16-18 градуса и започват да снасят яйца (3-4 денонощия след излитане). Женските пробиват зелената обвивка на плодовете и полагат по едно яйце до невтвърдената костилка. В мястото на пробиване се отделя капка смола. Плодовитостта на костилковата оса е 30-40 яйца, чието ембрионално развитие е 15-20 дни. Ларвите се хранят с вътрешността на костилката (ядката). Повредените плодове спират да растат, променят цвета си, пожълтяват и окапват (масово е през юни и юли), загниват и изсъхват. Ларвите продължават да се хранят още месец, но след това изпадат в диапауза и остават в костилката да зимуват.

Борбата със семеяда е трудна и изисква да се проведе в правилния момент – тя е срещу възрастните оси преди да снесат яйцата си. Провеждат се две поредни пръскания преди цъфтеж или непосредствено преди връзване на плодовете. За по-сигурен резултат се налагат повече третирания.

Сливов плодов червей

Той е разпространен в цялата страна и е сериозен неприятел по сливовите насаждения. Гъсеницата причинява червясване на плодовете. В някои години може да бъде унищожена до 80% от реколтата. Възрастното насекомо е голяма пеперуда – при разперени криле може да достигне до 15 мм.

Сливовият плодов червей развива 2-3 поколения годишно и зимува като гъсеница в плътно копринено пашкулче, което се скрива в пукнатини на кората на сливови и други съседни дървета в овощната градина. Гъсениците какавидират през пролетта. Летежът започва в края на април и началото на май и продължава до юни. От началото на юли започва развитието на второ поколение, като всяка женска снася 18-68 яйца. Повредените плодове престават да нарастват, придобиват виолетов отенък  и окапват заедно с намиращите се в тях гъсеници.

Срещу отделните поколения се извършват от едно до три третирания. Използва се Децис 2,5 ЕК, Дурсбан 4 ЕК, Пиринекс 48 ЕК, Димилен 25 ВП, Суми Алфа 5 ЕК и др.

Сливова листна въшка

Сливовата листна въшка се заселва от долната страна на листата. Въшките смучат сок от главния нерв, изтощават листата и им пречат да се развиват нормално –  загрубяват и стават чупливи. Върху горната част на листата се появява лъскава, лепкава течност, която вредителите отделят от тялото си. Тя затруднява физиологичните процеси, което води до пожълтяване и опадане на листата.

Борбата срещу всички видове листни въшки се води по химичен начин. Могат да се използват и широкоспектърни инсектициди, но е важно намесата да е навременна. Балансираното поливане и азотно торене влияят върху интензивността на развитие на въшките и могат да съдействат за ограничаване на размножаването им.

Галообразуващ сливов акар

Акарите започват да се излюпват преди цъфтеж и продължават дейността си до късна есен. Зимуват възрастните женски форми в галите, които се образуват върху клоните на нападнатите сливови дървета. Може в галите да има единични яйца и нимфи, но винаги  преобладават женските.Във всяка гала се срещат между 100 и 500 екземпляра и се развиват три поколения годишно.

Превантивните фитосанитарни мерки включват дълбока почвена обработка и унищожаване на растителните остатъци, а също поддържане на по-висока почвена и въздушна влажност.

Развитието им може да бъде ограничено с пръскане в период на покой – Акарзин 3 %, Паразомер 3%, които действат на принципа на задушаване. През вегетационния период срещу активните форми се прилагат специфични акарицидни препарати.

Вредители по сливите и как да се справим с тях
43429
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Основните количества вече заминават за ЕС
Износът на сливи от Молдова скочи двойно
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Становище на земеделския министър след срещата с бранша
Вътев: Помощта по „де минимис” ще отиде при най-малките фермери
Близо 80 на сто от доставките са за ЕС
Износът на сливи от Молдова през септември е колкото за целия минал сезон
Износът също набира обороти от началото на сезона
Очертава се ръст на реколтата от сливи в Молдова до 85 000 тона
Потребителите вече търсят специално тях
Молдовските сливи завладяват пазара в Германия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини