Производителите на сирена в Италия решиха да изтеглят от пазара 320 хил. пити пармезан, за да повишат цената му, съобщи местният вестник „Ла Република”. Задържаните количества ще бъдат пуснати на пазара в по-благоприятна обстановка.
До миналата година производителите на пармезан (известен и с местното си име пармиджано-реджано) процъфтяваха, продавайки сиренето на едро за 10,95 евро за килограм. Бедата обаче не идва сама – първоначално САЩ въведоха мито от 40% върху вноса на сирена от Европейския съюз, а след това пристигна и коронавирусът и сви потреблението му заради затварянето на заведенията за обществено хранене. Днес пармезанът се продава за 7,45 евро за килограм, което е под себестойността му. За производството на килограм от това сирене се използват 16 литра мляко, а зреенето на продукта продължава 36 месеца.
Годишните продажби на пармезан в света надхвърлят 2,6 млрд. евро.