Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.06.2020 г.

Не прекалявайте с торенето - създава проблеми!

Съвети към градинаря
Не прекалявайте с торенето - създава проблеми!

sinor

Прехранването на растенията с торове е не рядко срещан проблем. Най-често се получава при есенно или пролетно внасяне на пресен оборски тор, а по-късно се подхранва с амониев нитрат или карбамид. Тогава растенията бързо избуяват на вегетативна маса, а плодове почти няма. Ето как трябва да действате за отстраняване на проблема.

Признаците при прекаляване с торенето са различни – няма цветове, цъфтят, но цветовете са стерилни, често боледуват, прекомерно разрастване на листната маса и др.

Когато цъфтят, но няма плодове

Ако краставиците цъфтят, но нямат завръзи, тогава проблемът е ясен – пресни семена или прекалено гъсто засаждане. Поливането с хладка вода, подхранване с комплексен тор (NPK) и прищипване върховете на основното стъбло ще реши проблема. Преторяването с азот за краставиците не е опасно,  но за останалите зеленчуци и ягодоплодни култури азотните излишъци водят до прекомерно разрастване на вегетативната маса, а често залагат и множество цветове, но те са стерилни.

За добро развитие и оптимално количество цветове и завръзи е достатъчно при засаждането 1 супена лъжица амониева селитра или карбамид да се разтворят в 10 л вода и да се разпредели равномерно на 8-10 растения.

Дървени стърготини за тези, които растат на листна маса

Не трябва да се внася оборски тор на домати, пипер, патладжан, ягоди, а още по-малко неугнил. Преторяването с азот при тези растения може да се отстрани ако се внесат 3-5 кг на 10 квадратни метра дървени стърготини или слама. Почвените микроорганизми започват да разлагат фибрите, съдържащи се в тях, като за целта усвояват голямо количество азот.

За балансиране на подхранването е необходимо да се добавят 30-60 г суперфосфат на 1 квадратен метър. За ускоряване на действието му е желателно да се накисне във вода за няколко часа. Тази суспензия (суперфосфатът не се разтваря във вода) трябва да се разбърква и разпределя равномерно на растенията.

Предпазване на растенията от болести

Преторените растения имат нежни и крехки тъкани и са лесно податливи на болести. Желателно е такива култури един път на 10-на дни да се обработват с препарати против гъбични патогени (Ридомил, Купросат, Хорус и др.). Третирането се прекратява 20-на дни преди узряване на реколтата.

Използването на азотни торове за подхранване, особено през втората половина на вегетацията е нежелателно. Мощният растеж и красив външен вид не са показател за добро здраве накултурите, а преторяването с азотни съединения нанася сериозна вреда върху качеството и количеството на реколтата.

Дървесната пепел също може да бъде твърде много

Сложно е да се поправи предозирането при подхранване с калиев перманганат и борна киселина. Използването им е много полезно за растенията, но в рамките на разумното. Напълно достатъчни са 2-3 третирания за един сезон. Предозирането им е не по-малко вредно от недостига.

Ако са прилагани по-често и в по-големи количества от 3 г калиев перманганат и 10 г борна киселина на 10 л вода, то тогава се налага с повече поливки да се отмият от повърхностните слоеве на почвата.

Преторяване с дървесна пепел също е възможно. Показател за това е червеникавият цвят на листата. Отстраняването е възможно само с обилно поливане.

Не прекалявайте с торенето - създава проблеми!
30867
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Преди пикиране
Ето кога разсадът не се нуждае от подхранване!
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Подхранване
Ролята на калиевия нитрат за растежа и развитието на разсада
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини