Начало » Важно за фермера » Пчеларство
03.06.2020 г.

До 31 август се удължават сроковете да заявите плащане по мярка А на пчеларската програма

Одобрени са проекти за над 6 млн. лв.
До 31 август се удължават сроковете да заявите плащане по мярка А на пчеларската програма

sinor

Към 2 юни фонд „Земеделие” е одобрил 1 761 проекта за над 6 млн. лв. по Националната програма по пчеларство за 2020 г. Това е съобщила заместник-изпълнителният директор на фонда Евдокия Кръстева по време на Консултативния съвет по пчеларство, проведен чрез видеоконферентна връзка, съобщиха от агроминистерството.

Най-голям брой проекти са на пчелари от областите Добрич, Стара Загора, Варна, Плевен и Шумен.

На централно ниво към фонд „Земеделие“ са подадени шест заявления за подпомагане по мярка А, дейност 2 “Обмен на знания и добри технологични практики за отглеждане на пчелните семейства” и дейност 3 „Популяризиране на българските пчелни продукти чрез организиране на базари“ по Програмата. Тяхната стойност е 22 528 лева. Заявленията са обработени и договорите с бенефициентите са подписани в срок.

Срокът за изпълнение на дейностите по отделните мерки и за подаване на заявления за плащане по програмата се удължава до 31 август 2020 г.

Консултативният съвет е обсъдил и последните случаи на мор на пчелите в Област Плевен. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева е уверила бранша, че действията на министерсвото и агенцията по храните целят да защитят сектора. „По всички постъпили сигнали за измиране на пчелни семейства се извършва задълбочена проверка от институциите. Предприети са действия, които са дискутирани с пчеларите, за да се подобри системата за известяване при пръскане”.

Скоро предстои да заработи и 4лектронната платформа за оповестяване на растителнозащитните дейности, уверила Танева. За 2019 г. са наложени санкции на 1 372 земеделски стопанина за неспазване на изискванията за кръстосано съответствие. От тях има и такива, които са санкционирани и за неспазване на изискванията за уведомяване на пчеларите.

Представителите на браншовите асоциации в сектор „Пчеларство“ са били запознати и с извършените два вида проверки по случая в Област Плевен. Едната от тях бе извършена от екип на МЗХГ, а втората от БАБХ, която взе проби от пчелни семейства.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов е пояснил, че при допълнителната цялостна проверка на министерството са проверени 13 пчелина в четири общини в област Плевен: Гулянци, Никопол, Белене и Левски. При тях са констатирани несъответствия в броя на пчелните семейства, вписани във ВетИС спрямо физически установените при проверката , а именно 73 % от всички проверени обекти.

Секторите, които след 2020 г. ще разчитат на подкрепа

„В 40 % от обектите установихме и липса на информационна табела. В 33 % от пчелините открихме немаркирани пчелни семейства, а в 13% от животновъдните обекти не представиха договори, сключени с регистрирания ветеринарен лекар, обслужващ обекта. При 67 % от проверените липсваха  писмени уведомления към директора на ОДБХ – Плевен и регистрирания ветеринарен лекар за промяна в броя на отглежданите пчелни семейства“, уточни Иванов.

Към момента за цялата страна има подадени 30 жалби от пчелари за нераглементирано пръскане от страна на земеделски производители. 10 от тях са били оттеглени от подателите им. Заместник-изпълнителният директор на БАБХ Николай Роснев заяви, че по останалите 20 жалби са взети 11 проби от пчели и 9 от третирана растителност. 

„От тях имаме резултатите на шест проби от пчели и на седем от третирана растителност От всички направени проби, няма съвпадение между веществата, които се откриват в растителността и тези в пчелите. Това води до заключение, че измирането не е причинен от продукти за растителна защита“, каза още инж. Роснев. Той допълни, че има издадения 2 акта за липса на уведомления на пчеларите за пръскания. 

Заместник-изпълнителният директор на Агенцията по храните съобщи още, че на 21 май 2020 г. е направено експериментално тестване на  Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните дейности (ЕПОРД). По думите му, тя ще улесни и подобри в значителна степен комуникацията и координацията между земеделски стопани, пчелари и други заинтересовани лица при провеждане на растителнозащитни мероприятия. „Чрез нея ще се даде възможност за автоматично генериране и изпращане (чрез електронна поща или СМС) на уведомления за предстоящо третиране. Регистрацията и достъпът до платформата ще бъдат безплатни за нейните потребители и в тази връзка функционирането й няма да доведе до финансова тежест за тях“, посочи още той. Инж. Роснев изрази надежда, че до края на месец юни системата ще бъде пусната официално в експлоатация.

Всички участници в срещата се обединиха, че с общи усилия могат да се справят заедно занапред с проблемът с измирането на пчелите.

Пчеларите са били запознати и с новостите при етикетиране на пчелен мед и пчелни продукти, включени в Закона за храните, който бе приет на второ четене от Народното събрание на 27 май 2020 г. За пчелен мед, обозначението „Добит в България“/„Продукт от България“ се поставя върху първични продукти, които са добити на територията на Република България. За пчелни продукти етикетът ще се поставя, когато основната съставка, използвана за тяхното производство, е добита на територията на страната и всички етапи на производствения процес се осъществяват на територията на България. Обозначението може да се придружава и с географска карта или друг символ, който съдържа информация, че продуктът е произведен в България.

До 31 август се удължават сроковете да заявите плащане по мярка А на пчеларската програма
22998
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини