Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.05.2020 г.

Заваляха дъждове и се очакват болести

Полезни съвети
Заваляха дъждове и се очакват болести

Когато времето е сухо – мечтаем за дъжд. Сега, когато вали ежедневно и температурите се понижават, се появяват нови проблеми, предизвикани от дъждовното време. Честите валежи водят до уплътняване на почвата и изтласкване на въздуха, отмиване на хранителните елементи или превръщането им в недостъпна за растенията форма. Повишената влажност създава проблеми не само на кореновата система, но и на надземните части. Създават се благоприятни условия за развитие на различни гъбични заболявания, които могат да придобия епидемичен характер.

Лозето не се радва на дъжд

Активното пръскане на лозовите насаждания обикновено започва след формирането на плодовете, но дъждовната обстановка създава сериозни проблеми. Много скоро се появява оидиум – листата се изпъстрят с жълти мазни петна, които на обратната страна са покрити с плътен белезникав налеп. Оидиумът засяга и плодовете, като критична за развитието му е фазата преди и по време на цъфтеж.

За предпазване на реколтата могат да се използват фунгициди с контактно, а също с предпазно и лечебно действие. Третирането с някой от следните фунгициди ще помогне за опазване на гроздовата реколта: Шавит, Байфидан, Ридомил, Профит Голд, Куадрис, Систан Супре, Акробат и др. За тези препарати е достатъчен промеждутък между дъждовете от порядъка на 6-8 часа, за да имат възможност да проникнат в растенията. Когато преваляванията са между 5-7 дни, може да се използват препарати с контактно действие (Купроксат и др).

При използване на системни фунгициди интервалът между пръсканията е 14 дни, а при контактните 7 дни.

Полезно е добавянето в разтвора на микроелементи в хелатна форма или  комплексни торове (Агровит NS).

Ягодите страдат от сиво гниене

Ягодовата реколта е застрашена от сиво гниене, което може да унищожи добивите, особено когато не са предприети профилактични мерки. Устойчивостта на ягодите срещу гниене може да се увеличи с подхранване с фосфорно-калиеви торове, а също и с микроелементи. Ефикасно средство е използването на Суич ВГ – 0,08% (прилага се в началото, по време на масов цъфтеж и наедряване на плодовете – карантинен срок 1 ден).

Зеленчуковата градина

Краставиците страдат от брашнеста и кубинска мана (при влажност 70-80%). При брашнестата мана листата се покриват с бял или кремав налеп и започват бързо да пожълтяват. Най-добрата превенция е използването на устойчиви сортове.

Срещу двата вида мана може да се използва Куадрис 25 СК в концентрация 0,075% (карантинен срок 7 дни). До появата на болестите могат да се използват медсъдържащи препарати.

Добре подхранените растения са по-устойчиви и използването на подходящи препарати за листно подхранване ще повиши защитата.

При доматите проблемите са много сериозни. Излишната влага води до активно нарастване на зелената маса, което затруднява проветряването и отмиване или блокиране на хранителните вещества. Наложително е отстраняването на излишната листна маса и колтуци, както и подхранване, съобразено с етапа на развитие, като се дава превес на фосфора и калия.

В условията на повишена влажност се появява фитофтора. Ефективни препарати са Корсейт, Верита, Куадрис и др. Профит Голд и Антракол се отмиват по-бавно и имат не само защитно, но и лечебно действие. Профилактично в зеленчуковата градина може да се прилага йодна терапия, извлек от чесън и дървесна пепел.

Тиквичките обичат влага, но твърде високата влажност, съчетана с понижени температури, води до загниване на цветовете и плодовете (при дефицит на бор и йод е силно изразено). Преовлажняването води и до забавяне на реколтата.

При репичките се наблюдава напукване и е добре между тях  да се засаждат салати, които извличт голяма част от влагата, и да се наторяват с фосфорни и калиеви торове.

При зелето дъждовете провокират ранно кафяво гниене, напукване и мана.

В овощната градина

При продължителни валежи и устойчивите ябълкови сортове страдат от брашнеста мана. Може да се използват Топаз или Строби, който ще предпази плодовете и от струпясване, което се развива по-късно.

При костилковите видове дъждовете провокират ранно кафяво гниене,  което може да унищожи голяма част от реколтата.

Заваляха дъждове и се очакват болести
19751
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Защо трябва да се отървем от мъха в градината и как да го направим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини