Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.05.2020 г.

Фитоплазмата – този коварен враг, който изтощава крушите

За овощарите
Фитоплазмата – този коварен враг, който изтощава крушите

sinor

Дълги години на болестите, причинени от вируси и фитоплазми, не се обръщаше необходимото внимание, защото гъбичните и бактериалните заболявания са на първо място. Днес има ефективни средства за борба с повечето патогенните гъби и бактерии, но се оказа, че вирусните и вирусоподобни организми, както и фитоплазмените заболявания причиняват значителни щети, като намаляват добива и качеството, а често водят до загиване на растителните видове.

Фитоплазмените болести по растенията са описани преди хиляда години, но съвременните изследвания започват в средата на 60-те години на миналия век. Днес са известни около 200 вида заболявания, произтичащи от фитоплазми. Особено опасни са тези по овощните видове и лозата – загиването на крушата, Х-болест по прасковата, пожълтяването  по лозата и др.

Голям е броят на заболяванията по тревистите растения, предизвикани от фитоплазми, като едно от популярните е столбур. Степента на разпространение на болестите се дължи на разнообразието от патогени, техните резерви и преносители.

Фитоплазмите са фитопатогенни бактерии, които при преминаване към паразитен начин на живот  загубват близо 75% от гените на предците си. Те са лишени от клетъчна стена, което определя техния полиморфизъм и  неспособност да оцелеят извън организма на гостоприемника.

Фитоплазмите заемат само флоемните тъкани на растенията и  слюнчените жлези на преносителя – цикади, листни бълхи, листни въшки и др. Това се дължи на факта, че насекомите, хранейки се с растителните сокове, през мястото на хранене предават заразата, която се разнася чрез проводящите тъкани по цялото растение.

Фитоплазмите се класифицират като трудно култивируеми или некултивируеми бактерии. Патологичните промени, които те предизвикват са свързани с механично блокиране на флоемните проводящи тъкани. Доказано е, че влияят на експресията на растителните гени.

Симптоми на фитоплазмата при крушата

Фитоплазмата, която изтощава крушата и води до загиването й, причинява огромни икономически загуби. Симптомите на увреждане зависят от сортовите особености и устойчивост на растенията.

Степента на устойчивост обуславя проявата на симптомите, както и тежестта на протичане на заболяването. При крушите частичното отмиране се наблюдава в края на лятото и началото на есента, когато листата започнат преждевременно да почервеняват ( на някои сортове пожълтяват) и опадат.

През пролетта се появяват дребни и бледи листа, развитието на леторастите се забавя, добивите значително намаляват. По ствола се образуват розетки от листа, а кората се напуква. Следващата година такова дърво не дава повече плодове, защото фитоплазмата причинява израждане на цветовете и листата. Леторастите се ориентират вертикално по цялата корона, появяват се некротични линии, а до началото на вегетацията може съвсем да загине.

Друг явен симптом от фитоплазмени поражения е потъмняване на проводящата тъкан. Заболяването може да се прояви в латентна форма, като през първата година листата се деформират и се свиват ладиеобразно, преждевременно променят цвета си, а плодовете изсъхват.

Контрол на болестта

Фитоплазмата (Candidatus phitoplasma pyri) е регистрираna в нашата страна последното десетиление, но на места заема значителни размери (Софийска, Кюстендилска и Благоевградска области). Разпространена е  в цялата страна. Факт е, че е по-лесно болестта да се предотврати, отколкото да се лекува, като оценката на фитосанитарния риск за всеки район трябва да бъде основа за контрол на болестта.  Предвид латентния  и хроничен характер на фитоплазмената инфекция се използват молекулярно-генетични методи.

Важна е навременната борба с преносителите, каквато е крушовата листна бълха, при която възрастни, ларви и нимфи смучат сок и разпространяват инфекцията.

Диагностиката трябва да започне от производството на посадъчен материал, защото заразата може да се пренася и с калемите при присаждането. Важна роля играе и устойчивостта на подложката, защото при толерантни подложки дърветата показват умерени симптоми.

При правилни грижи, включващи адекватни количества вода и хранителни вещества, толерантните дървета ще продължават да дават плодове, макар и по-малки количества.

Много важен е многостранният мониторинг за изработване на ефективна стратегия в борбата с фитоплазмената инфекция.

Фитоплазмата – този коварен враг, който изтощава крушите
10826
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини