Начало » Пазари » Зърно
02.05.2020 г.

Китай може да се откаже от руската пшеница

С играта на мита и квоти Москва си създаде реноме на ненадежден доставчик
Китай може да се откаже от руската пшеница

Китай е притеснен от забраната за износ на зърно от Русия, след като квотата от 7 милиона тона до края на юни бе изчерпана още през април и преди началото на следващия селскостопански сезон няма да бъдат извършвани доставки за страни извън Евразийския икономически съюз, съобщи „Блуумбърг”. Поради това китайски анализатори прогнозират краткосрочно повишаване на цената на хляба, но уверяват жителите на страната, че тя е в състояние да се самоосигурява по отношение на тази продукция, стига да пожелае.

Това е лоша новина за Русия – ако Китай се ориентира към заместване на вноса със собствено производство или просто смени доставчиците, след преодоляването на пандемията може и да не поиска да внася отново селскостопанска продукция от северната си съседка. Русия е значим износител на пшеница, но спирането на доставките за Китай не е смъртоносен удар, отбелязва и китайското електронно издание Global Times. Това само е допълнителен подтик да бъде увеличено вътрешното производство, още повече, че основните страни-производителки на зърно в близко бъдеще ще бъдат загрижени основно за подсигуряването на собствените си пазари с достатъчни количества на приемливи за населението цени. При това замяната на вноса с производство на място може да се превърне в дългосрочна стратегия, още повече, че охлаждането на отношенията със САЩ и търговската война застрашиха доставките на излючително важната за китайското животновъдство соя. Пекин вече започва да се замисля за намаляване на зависимостта си от външните доставчици.

Русия въведе квотите за износ на зърно в края на март, след като заради разпространението на коронавируса основни страни-вносителки се опитваха бързо да натрупат нужните им запаси, увеличавайки покупките. Пълното задоволяване на заявките от чужбина би оголило вътрешния руски пазар, а това би довело до повишаване на цените на зърното и оттам - на стоките от първа необходимост. Подобни мерки бяха предприети и от редица другу държави като Казахстан, Виетнам и Сърбия.

Русия обаче наложи ограниченията в момент, когато зърнените култури се оказаха най-търсени в световен мащаб, изтъкват от „Блуумбърг”. А за разлика от нея Европейският съюз и САЩ не възнамеряват да налагат ограничения върху износа на своята продукция и Китай спокойно може да се възползва от това. Освен това Русия е известна с манипулирането на зърнения пазар чрез мита и ограничения, придобивайки репутация на ненадежден доставчик, а предвидимостта е в основата на дългосрочното сътрудничество и в това отношение Китай разполага с достатъчен избор на значително по-стабилни партньори.

Китай може да се откаже от руската пшеница
9472
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини