Начало » Новини » Интервю
01.05.2020 г.

ЕК одобри искането на България за пренасочване на 175 млн. евро към нови мерки по ПРСР

Шеста нотификация
ЕК одобри искането на България за пренасочване на 175 млн. евро към нови мерки по ПРСР

Преди два дни Европейската комиися е одобрила шестото изменение (нотификация) на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., с което 175 млн. евро от неусвоени мерки на програмата ще се пренасочат за директна подкрепа на биофермери, животновъди и дребни стопани. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева в Министерски съвет, след среща при премиера Бойко Борисов с вицепремиера Красимир Каракачанов и земеделския производител Красимир Кумчев.

Освен 40-те милиона евро, насочени по мярка 11 „Биологично производство“  през следващите две седмици се планира прием по мярка 5 „Възстановяване на потенциала за селскостопанска продукция, претърпял щети в резултат на природни бедствия и катастрофични събития, и въвеждане на подходящи превантивни мерки“.

„С нея ще бъде подкрепен сектор „Животновъдство“ предвид епизоотиите и повишаване на биосигурността в стопанствата. Предстои прием и по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, която отново е насочена в подкрепа на животновъдите“, каза още Десислава Танева.

С част от прехвърлените средства ще се открие и целеви прием по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Той е насочен изцяло към подпомагане на малки стопанства с цел повишаване на биосигурността в стопанствата.

Министърът съобщи още, че се очаква и финализиране на допълнителна подкрепа за земеделските производители, което „ще стане с решение на ЕК по нашето предложение за създаване и възможност за програмиране на хоризонтална мярка COVID-19 в обхвата на ПРСР 2014-2020 г.“.

Земеделският министър съобщи още, че от 30 април стопаните могат да заявяват площи, ако те попадат  в новия обхват на необлагодетелствaните райони. „Това са 60 землища, включени в НРЗ, в 11 области на страната в обхвата на директни плащания 2020.

От тези 60 землища, 57 отпаднаха при дефинирането на необлагодетелствaните райони по мярка 13.2. Освен това, 3 644 земеделски стопани които досега попадаха в обхвата на необлагодетелствaни райони по мярка 13.2, които отпаднаха с предефинирането, те ще получат отново компенсаторно плащане в размер на   25 евро за хектар, без ограниченията, които бяха за нивата на плащане според размера на декарите. Добрата новина е , че ЕП гласува включването на това плащане като възможно и за преходния период, планиран до 2021 г.

България успя и с още една инициатива в ЕП, свързана с по-голям брой земеделски производители в сектор „Тютюн“ и „Животновъдство“ да получат преходна национална помощ и през следващите една плюс една години (преходният период, който се очаква да бъде одобрен през юни т.г.). Тя допълни, че се очаква до месец юни да бъдат финализирани тези предложения на страната, с които ще бъде подпомогнат сектор „Земеделие“. Тези предложения бяха инициирани от България в края на миналата година и в рамките на 6 месеца събраха нужната подкрепа.

Земеделският министър уточни, че се предвижда и нова мярка за подкрепа на гроздопроизводителите за бране на зелено, с определена ставка на декар. По повод  приетото постановление на МС за продажба на продукция на местни регионални производители в търговските вериги, министър Танева уточни, че срокът му за изпълнение е 14 дни. „Ние ще дадем още 14 дни и очакваме в края на месец май каналът да заработи ефективно“, допълни още тя. По думите й, по текста за млечните продукти от постановлението, касаещ веригите, тече комуникация за  редакцията му за начин, по който да се постигне търсения ефект, а именно да защитим производителите на краве сурово мляко.

Десислава Танева посочи, че млечната криза в Европа вече е факт и трябва да се положат максимално усилия за съхраняване на производителите, защото възстановяването на това производство не е по силите на малките и средните фермери.

„Правим всичко възможно за максимален достъп на производителите до всички възможни канали на предлагане на продукцията до българския потребител. Надявам се, че тези контакти и взаимоотношения ще бъдат дългосрочни. Безспорно и земеделските производители ще осъзнаят необходимостта от сдружаване и инвестиции в първичната обработка, за да могат да отговорят на изискванията“, заключи министърът.

ЕК одобри искането на България за пренасочване на 175 млн. евро към нови мерки по ПРСР
18896
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
България първа с нотификация заради COVID-19
По новите мерки от рибарската програма вече са подадени проекти за 5,6 млн. лв.
Одобрена е седмата нотификация на ПРСР
Одобрени са ставките за необлагодетелстваните райони 3
Шестата нотификация не е одобрена
Чака се заповедта за третия слой за необлагодетелстваните райони
Наредбата ще бъде обнародвана в „Държавен вестник“
Биофермерите да не се страхуват от забавянето на шестата нотификация на ПРСР
Поредната нотификация на селската програма е факт
С четвъртата промяна на ПРСР 100 млн. лв. от напояване отиват за одобрение на проекти на преработватели, приети през 2015 г.
ЕК удължи до 2022 г. прилагането на годишна държавна помощ от 36.5 млн. лв. за хуманно отношение към свинете
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини