Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.04.2020 г.

Интересен начин за засаждане и поливане на домати

Изключително полезен при суши
Интересен начин за засаждане и поливане на домати

Всяка култура има своите особености при отглеждане и доматите не правят изключение в това отношение. Голямо значение имат почвата, мястото, напояването, подхранването, сортовите качества, както и начините на засяване и засаждане. Зад всеки впечатляващ резултат се крие не само упорит труд, но и много тънкости, позволяващи с минимум усилия да се постигнат максимални резултати.

Всеки производител се е срещал с различни ситуации, при които се полагат големи грижи и усилия, всичко е направено правилно, но времето ни изиграва лоша шега – вали, после засушава, температурите стават необичайно високи, а след това застудява.

Интересен начин за засаждане на доматите позволява да се елиминират част от тези проблеми – нарича се квадратно-гнездов.

Избор на място за засаждане на доматите

Доматите са култура с високи изисквания към условията на отглеждане – слънчево, топло и добре проветриво място. Много ветровитите места не се харесват на доматите, а застоялият въздух и влагата водят до развитие на различни заболявания, като най-често срещана е фитофтората.

Главната тънкост се състои в необичайния начин на засаждане, защото те се засаждат в ъглите на въображаем квадрат, в центъра на който е има поливна яма. На всеки четири растения се полага по една яма.

Растоянието между доматените растения е 50-60 см, а диаметърът на ямата е приблизително 70 см. Напоителните ями се правят непосредствено преди засаждане на растенията или най-много седмица преди това. Дълбочината им е не повече от 20-25 см (една лопата), като при поливане събира около 20 л вода.

Подготовка на напоителната яма

На дъното на вече подготвената яма се насипва пепел (съд с вместимост 1 л), а доматите се засаждат в ъглите на въображаемия квадрат. Ямата се запълва с окосена трева, която може да бъде с връх, защото при гниенето ще се сляга и уплътнява. Важно е да се следи окосената трева да не съдържа семена или коренища, което ще превърне поливната яма в развъдник на плевели. Дървесната пепел може да се замести с по една шепа суперфосфат и калиев сулфат.

Поливане и подхранване едновременно

Този начин на поливане е много по-ефективен и икономичен от поливането по вади. По този начин водата постъпва директно към корените на растенията, не се изпарява интензивно и не попада по листата, както е при дъждуването – в капчиците вода се развиват спорите на фитофтората.

Поливане и подхранване едновременно, а освен това при гниенето се отделя топлина, която защитава кореновата система на доматите при екстремно понижаване на температурите в началните периоди след засаждане на постоянно място и предпазва растенията от стрес. Слоят трева намалява изпаряването и по-продължително задържа влага в почвата. Поливането се свежда до един път седмично или по-рядко (зависи от климатичните условия).

Поливната яма може да се използва за допълнително кореново подхранване на растенията – внасяне предимно на калий и микроелементи.

Защита на доматите от болести

Поливната яма прави растенията здрави и силни, но не може да ги предпази от всички болести. Желателно е да се спазват обичайните правила:

– пръскане с подходящи фунгициди (химични или био), като се спазват необходимите карантинни срокове;

– в период на съзряване се пръска с йод (10 капки на 10 л вода), втората седмица със сода (2 супени лъжици на 10 л вода) и третата с наситен разтвор на калиев перманганат или отново със сода;

– поетапно сваляне на долните листа – стъблото на височина 30-40 см трябва да бъде чисто;

– редовно почистване на колтуците, а към края на вегетационния период се отстраняват и върховете, за да не губят растенията сила за развитие на зелена маса.

Този метод за засаждане и поливане на доматите не е сложен за изпълнение и е приложим както в затворени съоръжения, така и на открито. Най-важното е, че растенията в горещите летни дни не се нуждаят от постоянно внимание и грижа за поливане.

Интересен начин за засаждане и поливане на домати
38727
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини