Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.04.2019 г.

Как да повишим добивите от сливи

Важно за градинаря
Как да повишим добивите от сливи

sinor

Сливата е много придирчива към условията на отглеждане и особено към микроклимата, затова и пред много производители стои въпросът как да се повишат добивите от този прекрасен плод. В нашата страна има няколко региона, известни с качествената сливова продукция – Кюстендилски и Троянски. Но има и места, където да се повишат добивите съвсем не лесна задача, защото оказват влияние цял комплекс от фактори.

За да промените тази ситуация, ви предлагаме няколко възможности да добра реколта.

Избор на сорт

Решаваща роля за плододаването за всеки регион оказва правилния избор на сорт. Не напразно специалистите съветват да не се впускаме в рекламни новини, а да потърсим районираните форми. Това е валидно за много култури, но за сливата особено. За по-студените региони сливите трябва да бъдат с по-късни срокове на цъфтеж, защото е много чувствителна към зимните и повратни студове.

Избор на няколко сорта

Сливата изолирано има много ниска плодовитост, защото се нуждае от кръстосано опрашване. Ако в близост се засадят няколко сорта (2-3) е добре, но колкото са повече, толкова по-добре. В този случай даже при частично  самоопрашващите се сортове ще се увеличат добивите.

При сливата проблемът е в наличието на няколко разновидности. Взаимно опрашване е възможно във всяка от тези групи, но не между тях. Необходимо е да се засаждат няколко сорта от една група, а освен това трябва да бъдат със сихронен цъфтеж.

Присъствие на насекоми-опрашители

Цветният прашец при сливата не се разнася от вятъра, а от насекоми. В районите с широка употреба на химикали те значително намаляват. Правилната и дозирана употреба на пестициди подобрява шансовете за възстановяване на екологичния баланс и успешното опрашване на сливите.

Защита от замръзване

Дори зонирани сортове много често страдат от повратните студове. Правилният избор на защитено място е много важен и намалява риска от измръзване. Опасността е по-голяма в ниските басейни и на откритите хълмове. Цъфтящте дървета могат да бъдат опазени, ако се покрият с плътен микрофибър, дим или обилно дъждуване непосредствено и по време на замръзване.

Интересно е, че обработването на дърветата след листопад или до вегетацията с железен сулфат (300 грама на 10 литра вода), като профилактика срещу заболявания, води до забавяне на цъфтежа с 1-2 седмици и може да предпази от измръзване.

Формиране на короната

Регулярното кроене на сливата, провеждано през пролетта, преди набъбване на пъпките е благоприятно за плододаването. Почистването на лакомниците и сгъстените клони увеличава количеството на плодните пъпки.

Поливане

Сливата не обича застояла вода в зоната на корена и шийката и не се нуждае от оформяне на пристволова ямка за поливане, но културата изпитва остра нужда от поливане.

Когато няма обилни дъждове, всяко дърво има нужда от 70-120 л три пъти годишно - във фаза на бутонизация, в началния стадий на наливане на плодовете и преди подготовка за зимуване.

Подхранване

Сливата предпочита почва с неутрална реакция. На кисели почви регулярно (през 2-3 години) през есента се прави разкисляване, като се разнася по периметъра на короната доломитово брашно или вар.

Свеж оборски тор не е препоръчително да се внася, но пепелта е любима храна за сливата, като може всяка есен в кореновата зона да се внася до литър на 1 кв. м.

В стадиите на цъфтеж и наливане на плодовете е полезно да се подхранва с комплексни минерални торове.

Защита от болести и вредители

Сливата е чувствителна към гъбични заболявания. Нападат я често  листни въшки,  плодов молец и сливова плодова муха и всички те се отразяват негативно на добивите.

Възраст

 Слабото плододаване може да бъде свързано с остаряване на дървото, а също и неговата младост. Някои сортове встъпват в плододаване след 2-3 години, но по-често след 5-7 . Невъзможно е да се повишат добивите  ако дървото не е достигнало продуктивна възраст или вече е излязло от нея. Повечето дървета могат да живеят 30 години и повече, но плододават активно 10-15 години и то при подходящи условия.

Как да повишим добивите от сливи
32172
 

Последни материали
Виж
Доставката на партида фуражна бе договорена с частно споразумение
Южнокорейски мелници закупиха на търг хлебна пшеница от САЩ
След като още толкова бяха внесени при мито от 5 на сто само за 6 седмици
Турция въведе безмитна квота от 1 милион тона за внос на царевица
Посетителите ще могат да опитат магарешко и кобилешко сирене
Във Враца за пръв път честват празник на родното сирене и млечни продукти
В язовир във Варненско заловиха нарушител при изваждането на хрилни мрежи
Извадиха поредните 550 метра бракониерски мрежи от бургаско езеро
Техни колеги обаче се отказаха заради субсидията за качествени плодове
Над 600 овощари от Кюстендилско искат обезщетение за измръзнала реколта
За нарушения при съхранение и за продукти без документи за произход
Спряха дейността на 2 обекта в София за търговия с храни на едро
Свързани материали
Виж
Историята на семейната фирма „МОНИ-ЕН“ и нейните традиции
Юлиян Енев: И на министъра казах как нелегалният внос от Молдова и Украйна убива малкия бизнес!
Сливите и крушите ги следват с едноцифрен процентен дял
Ябълките остават основен плод в Германия въпреки слабата реколта
Производство на сливи във Франция, сортове, райони
Основните количества вече заминават за ЕС
Износът на сливи от Молдова скочи двойно
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Становище на земеделския министър след срещата с бранша
Вътев: Помощта по „де минимис” ще отиде при най-малките фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини