Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.04.2020 г.

Да отгледаме разсад по метода на фитилното поливане

Практика
Да отгледаме разсад по метода на фитилното поливане

sinor

Отглеждането на разсад без пикиране и без поливане е метод, който покорява с ефективност и простота. При това растенията не изпитват стрес и корените им не се травмират. Особено подходящ е за тези култури, които не обичат пикиране, защото и при най-малкото увреждане на кореновата система растенията реагират и преустановяват развитието си.

Конструкция за фитилно поливане

Констукцията е съвсем проста – необходими са два контейнера, които могат да бъдат различни по обем. Единият (горният) служи за засаждане на растението, а долният се използва като резервоар – в него се налива вода. Двата контейнера са свързани с фитил от изкуствена материя (естествените материи и нетъканият текстил изгниват бързо), чийто диаметър не трябва да надвишава 5 мм.

Тези конструкции за фитилно поливане могат да имат различни нюанси, но това е индивидуално решение, което зависи от техническите познания и възможности, от количеството на разсадните контейнери, от условията на отглеждане, от вида на културите и др. Контейнерите с разсада могат да се поставят върху общи скари, да се използва един общ резервоар за вода, поставянето на фитилите може да се осъществи по различен начин, което зависи от количествата пръст.

Подхранването се осъществява посредством водни разтвори.

Различните култури реагират по свой начин на фитилното поливане.

Домати

Доматите израстват много бързо – развиват не само мощна коренова система, но и силна надземна част. Желателно е да се засяват около месец по-късно от обичайното за региона време, защото методът  ускорява израстването им.

При излишък на влага доматеният разсад се изтегля много бързо на височина и е необходимо в помещенията, в които се отглежда, да се поддържа температура не по-висока от 22 градуса, доосветяване до нормата (когато е необходимо) и качесвено подхранване.

При единично засяване в отделни контейнери почвата може да се остави по-ниско, а с израстването на разсада да се досипва допълнително и така ще развие по-мощна коренова система.

При развитие на два същински листа пръстта се досипва до семеделите. При следващото добавяне на пръст те се отстраняват и се досипва до първия същински лист. Досипаната почва не се полива, защото тя постепенно ще се овлажни посредством фитила.

Краставици

Краставиците са култура, която много обича влажната почва, и фитилното поливане за тях е просто рай. И тук сроковете за подготовка на разсада трябва да са съобразени с времето за засаждане на постоянно място – засяват се 7-10 дни по-късно от обичайното за да не се допусне прерастване. Възможно е да се добавя пръст в контейнерите до семеделите за образуване на допълнителни корени.

Пипер

Пиперът е култура, която не обича пикиране и не понася и най-малко увреждане на кореновата система, защото в противен случай стресът забавя развитието за неопределено време. Предвид тези факти засяването на семената трябва да стане 2-3 седмици по-късно от обичайното.

Преди засяване на семената почвата в контейнера се полива и отгоре се покриват с рохкав стерилен слой около 2-3 см. В зависимост от големината на резервоара водата може да бъде по-голямо количество, но е желателно в нея да се постави активен въглен. Пиперът не страда от сечене, което го напада много често.

По този метод може да се отглежда и патладжан.

Изводи и препоръки

1. Използването на метода е особено ефективно в случаите, когато по някакви причини се налага ускорено развитие на разсада.

2. Независимо от факта, че почвата е постоянно влажна, разсадът не боледува от гъбични заболявания, защото водата няма контакт с надземните части на растенията.

3. Подхранването на растенията се осъществява чрез резервоара за вода, като концентрацията на хранителните вещества е 5 пъти по-малка от указаната в инсрукциите за ползване.

4. Преди насипване на почвата е добре да се постави дренажен материал.

5. Отгледаният чрез фитилно поливане разсад не се изтегля при балансирано количество вода.

6. Вместо кръгъл капронов шнур може да се използва и плосък.

7. При насипването на пръстта в контейнерите е желателно през 4-5 см фитилът да се положи пръстеновидно и да продължи насипването – цели се равномерно овлажняване.

Да отгледаме разсад по метода на фитилното поливане
19015
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини