Главните условия за получаване на богата реколта от зимен чесън са правилното определяне на мястото за засаждане и точното спазване на технологичните изисквания при обработката на почвата. Тя трябва да се подготви поне месец по-рано, за да има време да “отпочине” и да се уплътни. Изборът на място трябва да бъде съобразен и с предшествениците.
Предшественици
Най-добре е, ако на мястото преди това са отглеждани домати, краставици или бобови култури. Добри предшественици за зимния чесън могат да бъдат също ранното зеле, тиквичките и тиквите. В този случай почвата ще бъде максимално наситена с органичен тор. Местата, където преди това са отглеждани картофи или лук не са подходящи за отглеждане на чесън. Това се обуславя от факта, че между тези култури е възможен голям риск от “обмен” на болести и паразити (фузариум, нематода и др.).
Избор на място за зимен чесън
Най-доброто място за отглеждане на зимен чесън е добре структурирана почва с нормална или понижена киселинност. Лехите е най-добре да се разположат на слънчевата страна в посока от север на юг.
Подготовка на почвата
Подготовката на почвата трябва да започне около месец по-рано. Тя се обогатявя с 5-6 кг компост (или добре прегорял оборски тор), 2 чаши дървесна пепел, 2 супени лъжици калиев сулфат и 1 супена лъжица суперфосфат. Разпределят се равномерно и се вкопават на дълбочина 20-25 см.
Естествените торове обогатяват почвата със здрава микрофлора, а калият благоприятства по-бързото вкореняване на чесъна.
Непосредствено преди засаждане на чесъна се разхвърлят 10-20 г карбамид на квадратен метър и се полива с вода
Идеалните лехи за зимния чесън са с широчина 1 м и височина 20-25 см.
Необходимо е след обработката почвата да остане в покой, което и дава възможност да се уплътни. Ако времето е много сухо се прибягва до няколкократно поливане на лехите с вода.
Не бива да се бърза със засаждането на чесъна веднага след обработка на почвата, защото след уплътняване чесънчетата ще се окажат дълбоко в земята, което се отразява негативно върху времето за поникване и развитие на растенията, а съответно и върху добивите.
Третиране на почвата
С цел профилактика на заболяванията почвата се обработва предварително с меден сулфат – 1%-ен разтвор (1 супена лъжица на 10 л вода) за 2 квадратни метра. Добре е след това да се покрие с полиетиленово фолио.
Със същата цел могат да се използват – бордолезов разтвор или калиев перманганат.
Подготовка на чесъна за засаждане
За засаждане се избират най-здравите и едри глави, които се разделят на отделни скилидки – те трябва да бъдат без видими механични или болестни наранявания (гниене, плесени или петна от бактериални болести).
Важно е това да се направи непосредствено преди засаждане, защото по-ранното отделяне води до засъхване на зачатъчните коренчета, разположени в основата на скилидките.
Подходящи са нестрелкуващи сортове
Отбраният за засаждане чесън се потапя за 4-5 часа в 0,1%-ен разтвор на калиев перманганат или 1% -ен разтвор на меден сулфат. Ефективно обеззаразяване се постига и след потапяне за 3 минути в солен разтвор (1 супена лъжица сол в 2 л вода), а след това за 3 мин в разтвор на меден сулфат (1 супена лъжица в 2 л вода).
След тези процедури чесънът е готов за засаждане, като лехите могат да се дооформят и се правят редове на разстояние 20-25 см, а това между скилидките в реда е 10-12 см. Важно е леглата да бъдат умерено рохкави, защото преуплътнената почва забавя развитието на кореновата система и чесънчетата може да замръзнат, а прекалено рохкавата ги сваля много дълбоко и като краен резултат се получава същото.
За оптимална дълбочина на засаждане се счита тази, при която след засаждане, над скилидките остава 3-4 см почва.
Време за засаждане
Времето за засаждане на чесъна за отделните региони на страната е различно, но то трябва да се определи така, че да бъде приблизително шест седмици преди настъпване на зимните студове. Това ще позволи добро вкореняване на растенията без поникване.