Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.09.2019 г.

Тънкости при отглеждането на зимен чесън

Важно за градинаря
Тънкости при отглеждането на зимен чесън

sinor

Главните условия за получаване на богата реколта от зимен чесън са правилното определяне на мястото за засаждане и точното спазване на технологичните изисквания при обработката на почвата. Тя трябва да се подготви поне месец по-рано, за да има време да “отпочине” и да се уплътни. Изборът на място трябва да бъде съобразен и с предшествениците.

Предшественици

Най-добре е, ако на мястото преди това са отглеждани домати, краставици или бобови култури. Добри предшественици за зимния чесън могат да бъдат също ранното зеле, тиквичките и тиквите. В този случай почвата ще бъде максимално наситена с органичен тор. Местата, където преди това са отглеждани картофи или лук не са подходящи за отглеждане на чесън. Това се обуславя от факта, че между тези култури е възможен голям риск от “обмен” на болести и паразити (фузариум, нематода и др.).

Избор на място за зимен чесън

Най-доброто място за отглеждане на зимен чесън е добре структурирана почва с нормална или понижена киселинност. Лехите е най-добре да се разположат на слънчевата страна в посока от север на юг.

Подготовка на почвата

Подготовката на почвата трябва да започне около месец по-рано. Тя се обогатявя с 5-6 кг компост (или добре прегорял оборски тор), 2 чаши дървесна пепел, 2 супени лъжици калиев сулфат и 1 супена лъжица суперфосфат. Разпределят се равномерно и се вкопават на дълбочина 20-25 см.

Естествените торове обогатяват почвата със здрава микрофлора, а калият благоприятства по-бързото вкореняване на чесъна.

Непосредствено преди засаждане на чесъна се разхвърлят 10-20 г карбамид на квадратен метър и се полива с вода

Идеалните лехи за зимния чесън са с широчина 1 м и височина 20-25 см.

Необходимо е след обработката почвата да остане в покой, което и дава възможност да се уплътни. Ако времето е много сухо се прибягва до няколкократно поливане на лехите с вода.

Не бива да се бърза със засаждането на чесъна веднага след обработка на почвата, защото след уплътняване чесънчетата ще се окажат дълбоко в земята, което се отразява негативно върху времето за поникване и развитие на растенията, а съответно и върху добивите.

Третиране на почвата

С цел профилактика на заболяванията почвата се обработва предварително с меден сулфат – 1%-ен разтвор (1 супена лъжица на 10 л вода) за 2 квадратни метра. Добре е след това да се покрие с полиетиленово фолио.

Със същата цел могат да се използват –  бордолезов разтвор или калиев перманганат.

Подготовка на чесъна за засаждане

За засаждане се избират най-здравите и едри глави, които се разделят на отделни скилидки – те трябва да бъдат без видими механични или болестни наранявания (гниене, плесени или петна от бактериални болести).

Важно е това да се направи непосредствено преди засаждане, защото по-ранното отделяне води до засъхване на зачатъчните коренчета, разположени в основата на скилидките.

Подходящи са нестрелкуващи сортове

Отбраният за засаждане чесън се потапя за 4-5 часа в 0,1%-ен разтвор на калиев перманганат или 1% -ен разтвор на меден сулфат. Ефективно обеззаразяване се постига и след потапяне за 3 минути в солен разтвор (1 супена лъжица сол в 2 л вода), а след това за 3 мин в разтвор на меден сулфат (1 супена лъжица в 2 л вода).

След тези процедури чесънът е готов за засаждане, като лехите могат да се дооформят и се правят редове на разстояние 20-25 см, а това между скилидките в реда е 10-12 см. Важно е леглата да бъдат умерено рохкави, защото преуплътнената почва забавя развитието на кореновата система и чесънчетата може да замръзнат, а прекалено рохкавата ги сваля много дълбоко и като краен резултат се получава същото.

За оптимална дълбочина на засаждане се счита тази, при която след засаждане, над скилидките остава 3-4 см почва.

Време за засаждане

Времето за засаждане на чесъна за отделните региони на страната е различно, но то трябва да се определи така, че да бъде приблизително шест седмици преди настъпване на зимните студове. Това ще позволи добро вкореняване на растенията без поникване.

Тънкости при отглеждането на зимен чесън
262181
 

Последни материали
Виж
Лошото време през пролетта и летните жеги тормозят пчелите
Добивите от пчелен мед у нас се очертават наполовина на миналогодишните
Притесненията за последиците от сушата се оказват неоснователни като цяло
Качеството на меката пшеница от новата реколта във Франция е добро
Щетите са в процес на изясняване, образувано е досъдебно производство
Жена подпали стопанска постройка на съсед при варене на компоти
Горските отчитат малко установени нарушения и по закона за лова
В централна северна България са иззети само 62 кубика незаконна дървесина през юли
Седмичен доклад на Синор.БГ
Докато броим овцете, някой се прицели в шефа на напояването Динева
През първите 5 месеца на годината спрямо същия период на миналата
ЕС вдигна износа на свинско за трети страни с близо 2 на сто
Свързани материали
Виж
В края на септември отново посетете Фестивалът на чесъна в Радомирско
Дори митото от 1,20 евро за килограм не прави доставките от Азия губещи
Евтиният китайски чесън изтиква испанските производители от пазара на ЕС
Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение
Зимният чесън поникна преди застудяване и трябва да го предпазим
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Чесънът е домашният лекар за атеросклероза, хипертония, стенокардия и възпаления
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини