Начало » Новини » Коментари
26.03.2020 г.

Божидар Петков: Ако авансово получим парите за хладилни бази, ще помогнем и на фермерите, и на тежката индустрия

Мнението на бизнеса
Божидар Петков: Ако авансово получим парите за хладилни бази, ще помогнем и на фермерите, и на тежката индустрия

Подобно на биопроизводителите и фирмите от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните култури имат ценни идеи за това как би могло да се преодолеят открицателните последици от карантината заради коронавируса (COVID-19) през 2020 г. В писмо до министъра на земеделието Десислава Танева председателят на асоциацията Божидар Петков дава няколко предложения с бърз ефект, които да решат основни проблеми, свързани с предстоящото съхранение на плодовете и зеленчуците през летния период. Самото писмо ще бъде депозирано в агроведомството до края на деня, с надеждата че администрацията ще се вслуша в идеите.

Става въпрос за изпълнението на проектите за „държавна помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“, които бяха внесени за разглеждане във фонд „Земеделие” до края на февруари тази година.

„По закон одобрението им трябва да приключи до 3 месеца след приема на проекти, след което субсидиите по тях се изплащат едва след приключването на проектите, а това ще стане едва 9 месеца по-късно. За да бъде подпомогнат бизнесът, така че плащанията за хладилните бази да стане веднага, предлагаме 50-те процента субсидии за всеки проект да се преведат авансово”, посочи Петков. Според него това ще бъде глътка въздух в условията на криза, защото бюджетът от 18 милиона лева, отпуснат за тази помощ, ще се пренасочи и към индустрията, създаваща оборудването на складовете е базите.

Част от проектите на този прием вече са одобрени от фонда, затова от асоциацията смятат, че браншът има шанс да изпълни проектите си дори предсрочно, стига авансовото плащане да бъде одобрено. Петков припомни, че опцията с предварителното плащане се прилагаше при първия програмен период на прилагане на ПРСР, както и при САПАРД.

Второто предложение на малинопроизводителите е свързано с използването на наличните хладилни бази с голям капацитет, които да се дадат за временно съхранение на овощари и зеленчукопроизводители срещу субсидирана от държавата такса. „Заради проблемите в туризма огромни количества български плодове и зеленчуци ще останат непродадени, тъй като се очаква срив при летните почивки и хотелите и ресторантите ще работят с минимално натоварване”, обоснова се Петков. И допълни, че големите хладилни бази с капацитет от 500 до 1000 тона като тези в Ловеч, Хасково, „Сторко” – Плевен и др., биха могли да се ползват за временното съхраняване на продукцията.

Това предложение е свързано и с друга оферта, а именно държавата да намери механизъм за подкрепа на онези градинари, които работят основно за преработвателната индустрия. Последните години започнаха да се гледат череши и ягоди с големина, превишаваща стандартите за преработка, затова е време да се потърси начин непродадената през тази година продукция да бъде преработена и това да бъде стимулирано, смята още Петков.

По отношение на работната ръка от Българска Асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните предлагат държавата да плаща 60% от заплатите на хората, които отидат да работят в земеделието, вместо на безработните, които си стоят по домовете.

В противен случай сужителите със заплати над 1 500 лв и с маникюри над 5 сантиметра ще са доволни да си седят в къщи за 60% от тези пари, но тези, които са били с заплата от 600-700 лв., ще се радват да си добавят средства до 100%”, коментира Петков. Според него Министерство на труда би трябвало да даде тази възможност.

Божидар Петков: Ако авансово получим парите за хладилни бази, ще помогнем и на фермерите, и на тежката индустрия
15909
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Осем браншови организации
Протест срещу пасивността на агроведомството за промяна на Стратегическия план
Писмо до институциите
Чувствителните сектори искат мигновена редакция на Стратегическия план след месец
Позиция на бранша
Производители на ягоди и малини искат помощ от кабинета за наемане на хиляда украински бежанци
Решения на Министерския съвет
Танева: Поливният сезон започва на 15 април
Атака
Производителите на малини настояват за вътрешни ревизии срещу схемаджиите
Браншът остава без напояване от язовир Ястребино
Екоминистерството спира водата за малиновите градини край Попово, обрича на фалит бизнес за милиони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини