Съществуват различни гледни точки за пикирането на пипера и те предизвикват оживени дебати сред производители и специалисти. По-дълбоко или по-плитко да се засаждат растенията, или изобщо не трябва да се преместват, а да се засяват директно в отделни контейнери – за целта е важно да се изясни какво се разбира под „пикиране“ на пипера. Кое е най-правилното решение и как трябва да се извърши тази процедура?
Какво се разбира под „пикиране“
Това е процедура, отнасяща се предимно за доматите. Те са култура, която има осева коренова система и при пикирането задължително се прищипва и скъсява основния корен. При пипера кореновата система е брадата и такова отстраняване на дългия корен не се налага, защото той не е в състояние да се възстанови, а това ще се отрази негативно върху развитието и плододаването.
Преместването на растенията в единични контейнери трябва да се извършва заедно с пръстта, като се внимава да не се наранява кореновата система.
Най-подходящото време за пикиране на пипера
По този въпрос мненията също се разминават. Традиционно семената се засяват в общ контейнер, а пресаждането се извършва тогава, когато растенията имат по 1-2 истински листа.
Има случаи, когато е допустимо нарушаването на това правило:
– допустимо е пиперът да се пикира в стадий на котиледони (семедели) и поява на първи истински лист само при гъсто засяване и невъзможност за развитие;
– когато са засети в плитък контейнер (под 5 см дълбочина) и е затруднено развитието на кореновата система;
– пикирането може да се отложи до появата на 3-4 листа тогава, когато слоят почва в контейнера е 7-10 см и растенията са засети по-рядко (не си пречат взаимно).
Пикирането на разсада се извършва на няколко етапа:
– подготовка и обеззаразяване на контейнерите, които трябва да имат достатъчно дренажни отверстия и препоръчителен обем около 500 мл;
– обеззаразяване и обогатяване (фосфор, калий и микроелементи) на почвената смес;
– разсадът се полива 2-3 часа преди пикиране;
– изваждане на растенията с подходящ инструмент без да се нарушава целостта на кореновата система;
– допълване на контейнерите с почвена смес и поливане.
Нуждае ли се разсадът от по-дълбоко засаждане при пикиране
Тук има само един отговор и специалистите са категорични, че при преместване на растенията на ново място те не се нуждаят от засаждане на по-голяма дълбочина. Това се обуславя от един безспорен аргумент – пиперът е култура, която расте бавно и при покриване на част от стъблото с пръст растенията насочват силите си към образуване на нови корени, което забавя развитието на надземните части с около 2 седмици, а съответно това ще забави и плододаването.
При изтегляне (етиолиране) на разсада се прибягва до покриване на част от стъблото с пръст, с което се предотвратява или забавя този процес.
При отглеждане на разсад без пикиране семената се засяват в отделни контейнери (желателно от 500 мл) по 1-2 броя на дълбочина около 1 см, а след поникване едното се отстранява. Ако засаждаме по 2 корена в една ямка е необходимо семената да се поставят на разстояние 3-4 см едно от друго, защото при засаждане на постоянно място плътността трябва да бъде не по-малка.