Начало » Новини » Коментари
18.03.2020 г.

И пререгистрацията на фермерите по наредба 3 ще става електронно

В регистрите са се вписали 55 570 земеделски производители
И пререгистрацията на фермерите по наредба 3 ще става електронно

sinor

По повод искането на част от земеделските производители от тази година да се въведе служебна пререгистрация за стопанската 2019/2020 г., от министерството на земеделието отговориха, че до този момент вече са се пререгистрирали или са в процес на вписване 55 570 фермери. Сравнено с миналата година, когато общо за кампанията пререгистрираните стопани са били 88 162 души, процесът върви достатъчно бързо, заключават експерти от ведомството.

Над 2/3 от очакваните земеделски стопани, вече са се регистрирали или пререгистрирали по съществуващия ред, така че от министерството не очакват проблеми с актуализацията на данните.

„По отношение на използвания във въпроса термин „служебна пререгистрация“ трябва да се отбележи, че разбирана в буквалния смисъл, без участието или инициативата на съответния земеделски стопанин, е невъзможна. На първо място същата е доброволна, съответно администрацията (МЗХГ) няма как предварително да е наясно кои от вече регистрираните земеделски стопани биха желали да продължат регистрацията си. Също така няма и предварителна информация кои от тях вече са прекратили дейността си или кои ще бъдат новите земеделски стопани, които ще искат да направят първоначална регистрация”, посочват от министерството на земеделието.

По отношение на земеделските земи само земеделския стопанин може да укаже кои от площите/имотите с налични правни основания за ползването им, действително се обработват и най вече културите, които са засадени или съответно ЗС имат намерения да засадят.

Във връзка с въведените противоепидемични мерки и намаляването на струпване на хора в офисите на ОДЗ и ОСЗ, от министерството съобщиха, че вече е предприело възможните мерки в тази посока.

Земеделските стопани имат възможност да подават попълнените и подписани документи за пререгистрация и по е-мейл в съответното ОСЗ, за да не се налага да ходят до службата. Друга възможност за подаване на документи за пререгистрация е чрез куриерски услуги и Български пощи.

Стопаните посещават ОДЗ само ако изрично настояват и в тези случаи в ОДЗ се допуска само по един земеделски стопанин в сградата, а при липса на необходимост от лична комуникация, необходимите документи се оставят в кутия, специално предназначена за това.

След служебна обработка на документите служителите на ОДЗ трябва да се обадят на фермерите, за да ги информират, че данните им са качени в регистъра, т.е. извършена е заверка за стопанската година. Документите може да се вземат и след като отмине извънредното положение.

На сайтовете на ОДЗ са качени телефони за контакти с всички служители на ОСЗ и ОДЗ.

Във връзка с минимизирането на хартиените носители на информация и ползването на служебно налични данни, където има такива, от министерството заявиха, че още от миналата година е осигурена възможност за печат в съкратен вариант на най-обемните данни от Анкетните формуляри (АФ) от файла на земеделските стопани.

От тази стопанска година ОСЗ имат и възможност да предоставят и експортират служебно данните в таблица 1 (имотите с правно основание), таблица 3 и 4 на АФ във файла на земеделския стопанин. Данните в таблица 3 и 4 се отнасят за ЗС, които отглеждат животни с ушни марки. Така не се налага ЗС да попълва документите на хартия.

Също така при липса на промени в дейността на земеделския стопанин от предходната година, той може да подаде декларация за липса на промени в регистрацията, на база на която да бъде извършена заверка за 2019/2020 г.

И пререгистрацията на фермерите по наредба 3 ще става електронно
18728
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Кампания 2023
До 28 април се удължава регистрацията на тютюнопроизводителите
Важно за фермерите!
Промените в БУЛСТАТ-а няма да стопират пререгистрацията на земеделците за 2021 година
Дано злото стане за добро
Петранка Гагова: Сега е време да се въведе служебна пререгистрация на фермерите
Важно!
Изтича срокът за пререгистрацията на земеделските стопани
Удължава се срокът за пререгистрация на земеделските стопани за стопанската 2014/2015 г. до 15 май 2015 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини