Начало » Новини » Коментари
17.03.2020 г.

Петранка Гагова: Сега е време да се въведе служебна пререгистрация на фермерите

Дано злото стане за добро
Петранка Гагова: Сега е време да се въведе служебна пререгистрация на фермерите

sinor

Седем работни дни и 500 километра обхождане на обслужващите ветеринарни лекари и администрацията в земеделските служби са били потребни на биофермерката от Великотърновско Петранка Гагова, за да направи задължителната си годишна пререгистрация като земеделски производител не само през миналата, но през предходните години. Самата Гагова притежава биологична градина за плодове и зеленчуци от 500 декара във село Вързулица плюс ферма със сто хиляди птици в Полски Тръмбеш и за всичките животни и декари тя е длъжна всяка година да предоставя в земеделските служби хартиени разпечатки на притежаваните животни и парцели, одобрени от съответната администрация.

„Нашето село отстои на 120 километра от Велико Търново и всичките колеги от околността биват разкарвани из контролните органи, въпреки че в базите данни на агенцията по храните и на министерството фигурират всички подробности за размера на площите или отглежданите животни”, коментира Гагова.

Проблемът с огромната бумащина се отнася за огромен брой фермери в цялата страна, чиито стопанства се намират в отдалечени от земеделските служби региони. Затова и всички те нееднократно са настоявали да се премине към служебна пререгистрация, при която данните на министерството автоматично ще се пренасят в следващата година. И само при промени или фалитити на стопанствата да има задължителна заверка, така че те да отпадат от регистрите.

В сега настъпилите условия на стриктна изолация, когато заради коронавируса през три часа администрацията дезинфектира чиновническите си бюра, фермерите смятат, че е време да се премине към служебна пререгистрация, което съществено ще намали прекия достъп на хилядите земеделски производители до службите.

Въпреки че самата пререгистрация ще продължи до юни, тя се застъпва с Кампанията по заявяването на площите, което допълнително би усложнило дейността на земеделските служби, смятат и много животновъди от Родопите, Западна България и останалите планински региони от страната.

Петранка Гагова ще предложи Съюзът на птицевъдите да внесат в министерството на земеделието предложение за въвеждане на служебната регистрация. „Вярвам, че министър Десислава Танева ще погледне положително на нашето предложение, защото още по време на предишното й управление тя работеше по подобен проект, което да облекчи бизнеса”, посочи още Гагова. Тя припомни още, че заради отглежданите 100-те хиляди птици всеки ден тя е длъжна да вписва различни данни в 82 книги, според ветеринарните изисквания. На фона на тези ангажименти стопаните би трябвало постепенно да намалят тази бумащина, още повече че електронизацията навлиза дълбоко и е редно администрацията да се съобразява с това.

За повечето земеделски производители Танева е една от малкото земеделски министри, които познават добре проблемите на бранша и работи активно за въвеждане на електронизацията. В тази връзка Синор.бг зададе въпроси и на министерството, от което чакаме отговор.

Петранка Гагова: Сега е време да се въведе служебна пререгистрация на фермерите
13010
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини