Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.03.2020 г.

Какви култури могат да се отглеждат на кисели почви

Възможности
Какви култури могат да се отглеждат на кисели почви

sinor

Плодородието на почвата се определя от химични, физични и  биологични фактори, сред които важен показател се явява киселинността рН –  концентрацията на йоните Н+. Киселинният водород от една страна може да се намира в почвения разтвор във вид на разтворими киселини и кисели соли, а от друга във вид на обменен водород в твърдата почвена част. Важно е да се установи нивото на рН на почвата, защото влияе върху правилната циркулация на полезните вещаства и развитието на растенията.

Кисели почви – биене на тревога или търсене на решение

Проблемите на почвата – нейното плодородие и пригодност са първата причина за трудностите при отглеждане и ниските добиви. Киселите почви са тежко препятствие за развитието и плододаването за билшинството зеленчукови и овощни култури. Повишената киселинност взаимодейства с хранителните вещества, препятства всмукването от корените на растенията, което води до гладуване и снижаване имунитета на растителните култури.

При често поливане и валежи излишната киселина се измива от почвата,  което позволява на много растения да се развиват и растат нормално, но при внасянето на някои хранителни вещества киселинните параметри започват да се увеличават и растенията отново престават да растат.

Поддържането на рН баланс е много важно за правилното развитие и здравословно състояние на растенията.

Не всички култури страдат от повишената киселинност на почвата, а  има такива, които я предпочитат.

Проверката на киселинността е правилното и компетентно решение, което ще даде точната насока за избора на подходящи култури.

Измерване на киселинността

Нивото на рН се измерва по скала от 1 до 14, където 7 се явява неутрален показател, който е най-добър и предпочитан от повече култури. Колкото по-малък от 7 е този показател, толкова киселинността е по-голяма и обратното – с увеличаването му  над 7 се увеличава алкалността. Когато киселинно-алкалният баланс се колебае между 6,5 и 7,5 – тогава всичко е наред. При много киселите почви има изразен дефицит на  азот, фосфор, калий и сяра, а при алкалните дефицитът може да се отнася до желязо, манган, бор, мед и цинк. Този показател е много важен и при използването на различни торове.

Най-точен анализ е лабораторният, но има и други начини – киселини или основи за определяне на реакцията, лакмусова хартия, растения – индикатори.

Биологичната индикация е метод, базиращ се на определена зависимост на развитие на дадени растителни видове върху почва с точно дефинирана реакция (рН). Тези растения-плевели се наричат биоидикатори: за кисели почви – конски киселец, полска детелина, очиболец, трицветна теменуга, цариче и др.; за неутрална почва – подбел, равнец и др.; за алкална – лобода, полски синап, поветица, пилешка трева (врабчови чревца).

Зеленчукови култури за кисели почви

Картофът е култура, която предпочита добре дренирана, лека, рохкава почва с високо съдържание на органични вещества. Това е култура с подчертано предпочитание към киселите почви – 4,8-5,5 рН, защото при ниски стойности на рН картофите нямат проблем със струпясването, известно още като ризоконтия.

Има зеленчуци, които се развиват достатъчно добре в широк диапазон от почви с различна киселинност – жълта ряпа (брюква). Морковът се развива отлично при рН 6,0-6,8, но се развива добре и при 5,5 рН. На слабокиселинна почва растат добре салати, краставици, цветно зеле, тикви, тиквички –  (5,5-6,0 рН).

Доматите са най-високопродуктивни при рН 6,0 до 6,8, но допускат и по-висока киселинност (до 5,5). Пиперът е също достатъчно лоялен към състава на почвата и расте при рН 5,5 до 7,0. На кисели почви (до 4,0) расте добре лапад и киселец.

Овощни култури, растящи на кисела почва

От плододаващите дървета и храсти също има любители на „киселкото“. В слабокисела почва може да се засаждат круши, ябълки и черници.

Ягодоплодните култури се отнасят по различен начин – за касиса е необходима почва с рН 6,0 до 6,5, а червеното и бяло френско грозде обичат по-кисели – до 5,5. Къпината, малината, цариградското грозде и ягодата растат на почви с рН до 5,0.

Сред ягодоплодните има няколко култури, растящи изключително на кисели почви (рН 4,5 до 4,0) – червената, черната и синя боровинки.

Дрянът е растение (дърво или храст), което расте добре на алкални почви, но може да се развива и на слабокисели.

Декоративни растения, обичащи кисели почви

Слабокисели почви (до 5,5) харесват: рози, гладиоли, ириси, карамфили, бегонии, цинии, петунии, а лилии, иглики, астри, космос, незабравки, флокс, метличини – до 5,0.

Рододендроните, заедно  със своите родственици –  азалиите, предпочитат много кисели почви ( до 4,0), а също котонеа, вереск, жасмин и жълт храст (жълтуга).

Кисели почви обичат още: калдъръмче, лупина, латинка, момина сълза, божур, папрат и мак.

Интересно е това, че хортензиите със син или розов цвят на различни почви могат да променят своя отенък – на много кисели почви (рН под 5,0 те са сини, а на близки до неутралните (6,5) розови. Възможно е даже на един храст да са различни.

Какви култури могат да се отглеждат на кисели почви
45350
 

Последни материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
Свързани материали
Виж
В базата има 283 лопатара и 44 муфлона
Фиданки от дива круша и киселица бяха залесени в ДЛС
Полезни съвети
Какво да внесем в почвата през есента
Причината е не само в сортовете
Къде отива сладостта на доматите и защо киселеят?
Практика
Да отгледаме разсад за ранна реколта от краставици
Поглед към бъдещето
Тор от млечнокисели бактерии намалява необходимия азот с 30 процента
За красива градина
Хортензията копнее за вода и обича киселичко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини