Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Какви култури могат да се отглеждат на кисели почви

Възможности
Синор.БГ / 17.03.2020 г.
Какви култури могат да се отглеждат на кисели почви

sinor

Плодородието на почвата се определя от химични, физични и  биологични фактори, сред които важен показател се явява киселинността рН –  концентрацията на йоните Н+. Киселинният водород от една страна може да се намира в почвения разтвор във вид на разтворими киселини и кисели соли, а от друга във вид на обменен водород в твърдата почвена част. Важно е да се установи нивото на рН на почвата, защото влияе върху правилната циркулация на полезните вещаства и развитието на растенията.

Кисели почви – биене на тревога или търсене на решение

Проблемите на почвата – нейното плодородие и пригодност са първата причина за трудностите при отглеждане и ниските добиви. Киселите почви са тежко препятствие за развитието и плододаването за билшинството зеленчукови и овощни култури. Повишената киселинност взаимодейства с хранителните вещества, препятства всмукването от корените на растенията, което води до гладуване и снижаване имунитета на растителните култури.

При често поливане и валежи излишната киселина се измива от почвата,  което позволява на много растения да се развиват и растат нормално, но при внасянето на някои хранителни вещества киселинните параметри започват да се увеличават и растенията отново престават да растат.

Поддържането на рН баланс е много важно за правилното развитие и здравословно състояние на растенията.

Не всички култури страдат от повишената киселинност на почвата, а  има такива, които я предпочитат.

Проверката на киселинността е правилното и компетентно решение, което ще даде точната насока за избора на подходящи култури.

Измерване на киселинността

Нивото на рН се измерва по скала от 1 до 14, където 7 се явява неутрален показател, който е най-добър и предпочитан от повече култури. Колкото по-малък от 7 е този показател, толкова киселинността е по-голяма и обратното – с увеличаването му  над 7 се увеличава алкалността. Когато киселинно-алкалният баланс се колебае между 6,5 и 7,5 – тогава всичко е наред. При много киселите почви има изразен дефицит на  азот, фосфор, калий и сяра, а при алкалните дефицитът може да се отнася до желязо, манган, бор, мед и цинк. Този показател е много важен и при използването на различни торове.

Най-точен анализ е лабораторният, но има и други начини – киселини или основи за определяне на реакцията, лакмусова хартия, растения – индикатори.

Биологичната индикация е метод, базиращ се на определена зависимост на развитие на дадени растителни видове върху почва с точно дефинирана реакция (рН). Тези растения-плевели се наричат биоидикатори: за кисели почви – конски киселец, полска детелина, очиболец, трицветна теменуга, цариче и др.; за неутрална почва – подбел, равнец и др.; за алкална – лобода, полски синап, поветица, пилешка трева (врабчови чревца).

Зеленчукови култури за кисели почви

Картофът е култура, която предпочита добре дренирана, лека, рохкава почва с високо съдържание на органични вещества. Това е култура с подчертано предпочитание към киселите почви – 4,8-5,5 рН, защото при ниски стойности на рН картофите нямат проблем със струпясването, известно още като ризоконтия.

Има зеленчуци, които се развиват достатъчно добре в широк диапазон от почви с различна киселинност – жълта ряпа (брюква). Морковът се развива отлично при рН 6,0-6,8, но се развива добре и при 5,5 рН. На слабокиселинна почва растат добре салати, краставици, цветно зеле, тикви, тиквички –  (5,5-6,0 рН).

Доматите са най-високопродуктивни при рН 6,0 до 6,8, но допускат и по-висока киселинност (до 5,5). Пиперът е също достатъчно лоялен към състава на почвата и расте при рН 5,5 до 7,0. На кисели почви (до 4,0) расте добре лапад и киселец.

Овощни култури, растящи на кисела почва

От плододаващите дървета и храсти също има любители на „киселкото“. В слабокисела почва може да се засаждат круши, ябълки и черници.

Ягодоплодните култури се отнасят по различен начин – за касиса е необходима почва с рН 6,0 до 6,5, а червеното и бяло френско грозде обичат по-кисели – до 5,5. Къпината, малината, цариградското грозде и ягодата растат на почви с рН до 5,0.

Сред ягодоплодните има няколко култури, растящи изключително на кисели почви (рН 4,5 до 4,0) – червената, черната и синя боровинки.

Дрянът е растение (дърво или храст), което расте добре на алкални почви, но може да се развива и на слабокисели.

Декоративни растения, обичащи кисели почви

Слабокисели почви (до 5,5) харесват: рози, гладиоли, ириси, карамфили, бегонии, цинии, петунии, а лилии, иглики, астри, космос, незабравки, флокс, метличини – до 5,0.

Рододендроните, заедно  със своите родственици –  азалиите, предпочитат много кисели почви ( до 4,0), а също котонеа, вереск, жасмин и жълт храст (жълтуга).

Кисели почви обичат още: калдъръмче, лупина, латинка, момина сълза, божур, папрат и мак.

Интересно е това, че хортензиите със син или розов цвят на различни почви могат да променят своя отенък – на много кисели почви (рН под 5,0 те са сини, а на близки до неутралните (6,5) розови. Възможно е даже на един храст да са различни.

Какви култури могат да се отглеждат на кисели почви
61318
 

Последни материали
Виж
Приемът ще е 9-11 септември
Отворено е ново кандидатстване по схемите Училищен плод и Училищно мляко
Плащането ще е с редукция от 0,6%
Финансова помощ за свиневъдите: Подробности за втория транш
Реколтата, отчетена към септември 2025 г.
Статистиката отчете сривовете в овощарството за 2025 г.
Актуални данни на МЗХ
Само доматите в оранжерии и краставиците на открито бележат ръст в добивите това лято
Износът е за близо 22 млрд. евро, вносът за 17 млрд.
Стабилност на износа на селскостопански храни от ЕС през май 2025 г.: Тенденции и ключови пазари
Безапелационният победител Bunge ще достави планираните 125 000 тона
Меката пшеница поевтиня на международния търг за внос в Тунис
Свързани материали
Виж
Практика
Загърляне на картофите – защо и кога трябва да се прави?
Инвестиции
BASF прави нов завод за сярна киселина за полупроводници в Германия
Практика
Костното брашно е ценен органичен тор – плюсове и минуси
Практика
Ценни съвети защо са важни аминокиселините за културите
Растения-индикатори за повишена киселинност на почвата
Приготвяне на домашен оцет от ябълки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини