Начало » Новини » Интервю
12.10.2015 г.

Да захванеш занаята още на 12 години - има и такива пчелари

Стопанства за пример

Известно време Теодор е произвеждал и дървени рамки Снимка: Farmer.bg

Майството във всеки занаят е да го правиш от сърце. А когато се запалиш по него още от дете, това със сигурност означава страст, която неизбежно ти носи успехи. Като при Теодор Пушкаров от монтанското село Меляне, за който пчеларството се е превърнало в начин на живот още от 12-годишната му възраст. По онова време той учи азбуката почти като на игра от баба си, покрай която се запалва по кошерите. Днес, 14 години по-късно, младият фермер е навлязъл дълбоко в сложната наука за меда. И сякаш напълно естествено семейният бизнес е станал необходимост и стремеж към усъвършенстване - безспорен ключ към всеки успех.

За разлика от повечето свои колеги, които чертаят апокалиптични картини за бъдещето на професията, Теодор е оптимист и не смята, че климатичните промени влияят негативно върху развитието на пчелите - поне не в пределите на България и Европа.

Според него болестите са резултат не толкова от измененията в климата, колкото от начина на отглеждане на пчелите, затова и простичко заключава, че „болестите са проблем единствено на пчеларя”. Неслучайно преди четири години той записва специалността „животновъдство” в Аграрния университет в Пловдив, където подробно изучава науката.

Днес младият пчелар има 150 кошера, от които годишно вади около 5 тона великолепен мед, събран от поляните в Предбалкана на Западна Стара планина. Колкото до качеството, за него гарантират всички клиенти. И което е най-важно - те все повече се увеличават.  

Разширяването на пазара не идва наготово. Важна крачка изиграва българо-швейцарската програма за сътрудничество, по която младият фермер кандидатства и успява да модернизира производството си. Късметът е, че експерти от Българското дружество за защита на птиците и Световния фонд за дивата природа WWF разработват проект за подпомагане на дребни фермери във високопланински региони, чийто бизнес е дълбоко свързан с опазването на околната среда.

В резултат на помощта Теодор успява да затвори кръга на производството и след като се регистрира по наредбата за директни продажби от фермата, той продава не само на туристи, посетили село Меляне, но и редовно има щанд на фермерските пазари в големите градове, където потребителите са в пряка връзка с дребните производители.

По българо-швейцарския  проект „За Балкана и хората” такъв пазар работи от юни тази година и на софийския пазар в квартал „Борово”, където всеки фермер минава сериозен подбор за качеството на продукцията, обясни и Мирослава Дикова от дружеството за защита на птиците.

Теодор е получавал финансиране и по програмата за развитие на селските райони, където е кандидатствал по мерките 121 за модернизация и 141 – за полупазарни стопанства.

Инвестирал е и в засаждането на плодни и акациеви дръвчета, за да осигури достатъчно храна за пчелите.

Подобно на много свои колеги, е преминал и през кризи – като тази от 2008 година, когато са му откраднали 11 кошера, а други 40 са били подготвени за кражба. Следва сериозна охрана, идва помощ и от местната власт, така че набезите прекратяват.

За тези 14 години практика като пчелар основната промяна, която Теодор е забелязал при пчелите, е по отношение на добивите от мед.

Докато преди десет години в рамките на едно лято от един кошер се е вадело дори по 4 реколти, днес това не се случва. Основно се вадят по три или по две реколти, което фермерът не може да обясни. Освен акация и сборен мед от билките в региона, пчеларят е произвеждал и малки количества манов мед.

Според Теодор тази година цените на продукцията няма да се отличават от миналогодишните. На едро килограм мед ще се продава около 5 лева, а на дребно – между 7 и 10 лева.

Колкото до добивите, и при пчеларството има цикличност. Обикновено след една-две хубави години следват 5-6 лоши.

Основният плюс за пчеларството е, че през последните години българинът започна да цени качеството и да търси продукти от планината. Като специалист Теодор съветва - не пазете старият мед повече от 4 години, защото започва да губи качествата си. Слънцето също вреди на продукта, затова внимавайте при съхранението му. 

Екатерина Стоилова

Да захванеш занаята още на 12 години - има и такива пчелари
11872
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Кани и други браншови организации да се включат
Пчеларска асоциация започва борба срещу подправения мед в Европа
Като потребители е време да помогнем!
С мед на световно ниво пчеларският ни бранш бавно потъва под морското равнище
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
Вижте условията за кандидатстване
Фонд Земеделие ще кредитира пчеларите
С участието и на български представители
Учредиха Европейска пчеларска асоциация
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини