Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Време е за летния чесън – може ли да засадим и зимни сортове сега и как

Практика
Синор.БГ / 17.02.2020 г.
Време е за летния чесън – може ли да засадим и зимни сортове сега и как

sinor

Чесънът е зеленчукова култура, която се отглежда в почти всички райони на страната. Обикновено се предпочита зимният, който е по-устойчив, но в последните години хората се насочват и към летния. За получаване на висок и качествен добив голямо значение имат видът и качествата на почвата, обработката, предшествениците, но най-важен е изборът на посадъчен материал.

Трябва да се знае, че вносният чесън, който се търгува у нас за консумация, не е годен за посадъчен материал – той не е наблюдаван и не се знае как ще се развива при климатичните условия на страната ни, не се знае какъв сорт е, а това крие сериозна опасност от провал на реколтата.

Засаждането на летен чесън се извършва в периода февруари-март. Той пониква при 4-6 градуса по Целзий, но за интензивното му нарастване са необходими по-високи температури – 18-20 градуса. При оптимални условия пониква за 10-15 дни.

Чесънът се засажда редово на дълбочина 5-6 см, на разстояние 10-12 см в реда и 15-20 см между редовете. При по-гъсто засаждане растенията израстват с дълги и тънки стъбла, склонни са към пожълтяване и формират дребни луковици.

За засаждане се избират по-едрите външни скилиди на луковиците. За 10 кв. м са необходими около 0,700-1 кг скилиди.

Чесънът има високи изисквания към почвата – обича добре структурираните и богати на хранителни вещества почви. Не харесва  както леките, така и тежките почви с високо ниво на подпочвени води.

Изискванията на чесъна към влагата са също високи – особено критични са фазите на поникване, на нарастване на листната маса и формиране на луковиците. При засушаване поливките са наложителни, но при ниски поливни норми. Поливането се преустановява около месец преди прибиране на реколтата, което става през втората половина на юли.

Съществуват различия между летните и зимни сортове чесън. Ако по някакви причини не сме успели да засадим зимните сортове чесън в есенните месеци, то тогава трябва да се съобразим с препоръките на специалистите и опитните производители:

1. Както показва практиката, скилидите зимен чесън, засадени в сроковете на летен, израстват в едри едноскилидни луковици, когато не са преминали специална подготовка.

2. Да се отгледа зимен чесън в традиционното разбиране – с множество скилиди в луковицата е възможно само след допълнителна подготовка на посевния материал.  Реколтата ще бъде прибрана по-късно, но това е разбираемо, защото чесънът е засаден по-късно.

Как се подготвят скилидите на зимния чесън за засаждане?

За да се „събудят“ семената на зимния чесън и да се адаптират към по-ниските температури, е необходимо да е обработят термично. Трябва да се даде възможност на чесъна да „преживее зима“, като това може да бъде хладилника или неотопляемо помещение. Скилидите се увиват във влажна кърпа или се поставят във влажна среда – контейнер, напълнен с влажни стърготини или пясък.

Тази процедура „събужда“ биологичния часовник на зимния чесън и той продължава развитието си по необходимия сценарий.

Сроковете за засаждане зависят от региона, но колкото по-рано се засади, толкова по-рано ще се прибере реколтата.

Време е за летния чесън – може ли да засадим и зимни сортове сега и как
31723
 

Последни материали
Виж
От началото на настоящия селскостопански сезон до 12 септември
Пшеницата остава основната култура в износа на зърно от Украйна
БАБХ провежда срещу със стопани в съседни на засегнатите области
Проверяват за нелегален внос на животни по границата с Гърция
Ще бъде представена широка гама от биологични и натурални продукти
Организират Национален Био Фест във Велико Търново в края на септември
Няма пострадали хора, движението е пренасочено през Дупница
Ремаркето на камион с брашно изгоря на автомагистрала
Закупени са планираните 18 000 тона с доставка през октомври
Нерафинираното слънчогледово масло поскъпна на търга в Турция
Вносът от югоизточна Азия обаче подбива цените на родните производители
Оставаме нетен износител на ориз, Турция и Румъния са основни клиенти
Свързани материали
Виж
Фермерът Владимир Георгиев
Сладкият чесън от Долни Раковец връща младите към земята
Практика
По-ранното засаждане на зимен чесън е по-успешно
На 6 и 7 септември посетете Фестивала на чесъна в Радомирско
Дори митото от 1,20 евро за килограм не прави доставките от Азия губещи
Евтиният китайски чесън изтиква испанските производители от пазара на ЕС
Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение
Зимният чесън поникна преди застудяване и трябва да го предпазим
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини