Чесънът е зеленчукова култура, която се отглежда в почти всички райони на страната. Обикновено се предпочита зимният, който е по-устойчив, но в последните години хората се насочват и към летния. За получаване на висок и качествен добив голямо значение имат видът и качествата на почвата, обработката, предшествениците, но най-важен е изборът на посадъчен материал.
Трябва да се знае, че вносният чесън, който се търгува у нас за консумация, не е годен за посадъчен материал – той не е наблюдаван и не се знае как ще се развива при климатичните условия на страната ни, не се знае какъв сорт е, а това крие сериозна опасност от провал на реколтата.
Засаждането на летен чесън се извършва в периода февруари-март. Той пониква при 4-6 градуса по Целзий, но за интензивното му нарастване са необходими по-високи температури – 18-20 градуса. При оптимални условия пониква за 10-15 дни.
Чесънът се засажда редово на дълбочина 5-6 см, на разстояние 10-12 см в реда и 15-20 см между редовете. При по-гъсто засаждане растенията израстват с дълги и тънки стъбла, склонни са към пожълтяване и формират дребни луковици.
За засаждане се избират по-едрите външни скилиди на луковиците. За 10 кв. м са необходими около 0,700-1 кг скилиди.
Чесънът има високи изисквания към почвата – обича добре структурираните и богати на хранителни вещества почви. Не харесва както леките, така и тежките почви с високо ниво на подпочвени води.
Изискванията на чесъна към влагата са също високи – особено критични са фазите на поникване, на нарастване на листната маса и формиране на луковиците. При засушаване поливките са наложителни, но при ниски поливни норми. Поливането се преустановява около месец преди прибиране на реколтата, което става през втората половина на юли.
Съществуват различия между летните и зимни сортове чесън. Ако по някакви причини не сме успели да засадим зимните сортове чесън в есенните месеци, то тогава трябва да се съобразим с препоръките на специалистите и опитните производители:
1. Както показва практиката, скилидите зимен чесън, засадени в сроковете на летен, израстват в едри едноскилидни луковици, когато не са преминали специална подготовка.
2. Да се отгледа зимен чесън в традиционното разбиране – с множество скилиди в луковицата е възможно само след допълнителна подготовка на посевния материал. Реколтата ще бъде прибрана по-късно, но това е разбираемо, защото чесънът е засаден по-късно.
Как се подготвят скилидите на зимния чесън за засаждане?
За да се „събудят“ семената на зимния чесън и да се адаптират към по-ниските температури, е необходимо да е обработят термично. Трябва да се даде възможност на чесъна да „преживее зима“, като това може да бъде хладилника или неотопляемо помещение. Скилидите се увиват във влажна кърпа или се поставят във влажна среда – контейнер, напълнен с влажни стърготини или пясък.
Тази процедура „събужда“ биологичния часовник на зимния чесън и той продължава развитието си по необходимия сценарий.
Сроковете за засаждане зависят от региона, но колкото по-рано се засади, толкова по-рано ще се прибере реколтата.