Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.02.2020 г.

Фермерите да се пазят от нов вирус ToBRFV по доматите и пипера

Заплахата идва от Западна Европа
Фермерите да се пазят от нов вирус ToBRFV по доматите и пипера

sinor

Новият вирус ToBRFV (Tomato Broun Rugose Fruit Virus) е особено опасен за производството на домати (в затворени съоръжения и на открито), но по последна информация напада и пипера, като се разпространява много бързо в зоните, засадени със сортове чили (Кайена, Нага Морич, Анахайм и др.). При появата на вируса се е смятало, че не се предава чрез семена, но специалистите вече са сигурни, че може да го получим и „по пощата“ с пакетче семена, съобщават френски научни издания.

Вирусът е открит най-напред в оранжерии в Израел през 2014 г., а година по-късно се появява и в Йордания. От Близкия Изток  пътуването на вируса продължава към Стария континент. В Италия през 2017 г. унищожава реколтата в оранжерии на височина 2000 м –  в провинция Рагуза, в Германия са пострадали около 30 хектара с домати – 8 оранжерии, където всички растения са унищожени и районът е поставен под карантина. През 2018 г. вирусът вече е стигнал в Калифорния и Мексико и производителите е трябвало да изгорят всички растения.

Появата на вируса и скоростта на разпространение крие потенциален риск за всички производители по света.

Какви са признаците на ToBRFV вируса

Заразените растения домати и пипер имат променено оцветяване на листата и плодовете, както и деформация и „набръчкване“.

Листата стават хлорозни, мозаечно оцветени с тъмнозелени изпъкнали участъци. Заразените плодове имат отвън жълти или жълто-зелени петна и малки „бръчки“, концентрирани около чашката, а във вътрешността им се наблюдават светлокафяви участъци. Плодовете нямат търговски вид и не са годни за продажба.

Вирусът се разпространява лесно чрез семена, оборудване, опрашители, облекло и обувки, птици. Той запазва своята жизнеспособност и може да оцелява дълго без наличието на гостоприемник – в растителните  остатъци, в почвата или прикрепен към градинския инвентар.

Франция въвежда спешни мерки срещу доматения вирус ToBRFV и съвсем не е изненадващо, че Френската агенция по храните, околната среда, здравето и безопасност на труда (ANSES) взема предвид това. Миналата година агенцията възлага експертна оценка, в резултат на която е изготвен изчерпателен доклад за рисковете, свързани с вируса, а също и препоръки за ограничаването му.

Оценка на риска

Като се има предвид значението и мащабите на оранжерийното производство, силно заразната природа на вируса и чувствителността на културите (домати и лют пипер), както и степента на потенциално икономическо въздействие на територията на метрополиса, докладът предлага варианти на мерки за контрол.

Потенциално въздействие на болестта се очаква на местата, на които се отглеждат растения гостоприемници, като това включва  не само едромащабно производство, но и малки домакински парцели (както на закрито, така и на открито), а също и търговски обекти.

Мониторингът препоръчва бърза и навременна информация за производителите на домати и чили пипер, като бъдат включени в цикли за бързо откриване и реагиране.

Информацията за малките производители е задължителна, защото съществува  риск от проникване на заразата през пазара на семена с непроверен произход или пазаруване през интернет.

Затова е необходима стриктна проверка при вноса на домати и люти чушки, защото заразата с вируса може да проникне много лесно, а освен това има висока степен на устойчивост.

Най-сигурната мярка за спиране на разпространението на вируса е да садите устойчиви сортове, съветват селекционери. Големите компании, производители на семена, вече са започнали размножителни програми, за създаване на сортове домати и пипер, устойчиви на ToBRFV.

Фермерите да се пазят от нов вирус ToBRFV по доматите и пипера
44492
 

Последни материали
Виж
Държавно горско стопанство-Смилян има разрешение да отстрани кафявата мечка, която напада добитъка в Смолянско
Следващата седмица със заповед определят цените на позволителното за ползване
Шестте държавни горски предприятия ще издават позволителните за бране на гъби и трюфели
Сравнителна статистика за зърнените запаси
Февруарските запаси от пшеница се топят най-бързо, при слънчогледа износът не помръдва
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Йордания взе още толкова фуражен ечемик при минимален ръст в цената
Тайланд закупи 60 000 тона фуражна пшеница от ЕС, може да е и българска
Обзор на Софийска стокова борса за периода 27 февруари – 1 март 2024 година
Котировките за зърното на борсата не помръдват и логично няма и търговия
Свързани материали
Виж
Вирусът на кафявото набраздяване по доматите (ToBRFV) вече може да се пребори с устойчив сорт
Биопестицидите – вируси срещу вредителите
Вирусът ToBRFV може да намали с до 70% добива на домати
Съвети за справяне с вируса на кафявото набраздяване ToBRFV се предлага в новия информационен център на Синджента
Сбъднатата мечта на един учен
Откриха нова лаборатория по вирусология в Института по земеделие – Кюстендил
В министерството работели приоритетно и за утвърждаването на потенциала за износ на сектора
Розопроизводителите ще получат около 5 милиона лева по коронавирусната мярка
Фермерите трябва да получат средствата до 15 юни
ДФЗ е приел над 28 000 заявления по коронавирусната схема за помощ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини