Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.02.2023 г.

Биопестицидите – вируси срещу вредителите

Биопестицидите – вируси срещу вредителите

Завършваме поредицата в Синор БГ с представянето на възможността да бъдат предизвикани смъртоносни епидемии в популацията на вредните насекоми чрез ентомопатогенни вируси. Вирусите са подклетъчни (субклетъчни) органични формирования. По начина на своето съществуване и възпроизводство те стоят на границата между живото и неживото, т. е. притежават свойства на живата и неживата материя. Вирусите нямат клетъчна стена, цитоплазма и органели. Могат да бъдат оприличени на големи молекули (макромолекули). Те нямат собствена обмяна на веществата в класическия смисъл и съществуват за сметка на живата материя като своеобразни свъхпаразити, подчинявайки клетъчната обмяна (метаболизма) за своето възпроизводство. Генетичната заложба на вируса се възпроизвежда чрез клетъчните ресурси. Бидейки в контакт с живите организми вирусите се изменят. Появяват се нови щамове, които се запазват и разпространяват в нови условия.

Биопестицидите ентомопатогенни гъби – оръжието на овощарите!

Вирусните частици, известни като вириони, не могат да бъдат наблюдавани с обикновен микроскоп. Наблюдението им е възможно с електронни микроскопи. Някои от вирусите образуват скупчвания, например кристалообразни тела и гранули, достъпни за наблюдение с обикновен микроскоп.

За целите на интегрираната растителна защита учените са установили като подходящи вирусите на гранулозата и на ядрената полиедрия. Вирусът на гранулозата поразява гъсениците. При сивата зърнова нощенка смъртността сред гъсениците достига 90 – 100%. Пет – шест дена след заразяването гъсениците намаляват храненето и стават по-бавни. Преди смъртта тялото им се удължава и изсветлява. Накрая храненето спира и гъсениците умират. Анатомичните изследвания установяват, че патогенът атакува мастното тяло, а по-късно трахеите. Тогава гъсениците излизат на почвената повърхност или се изкачват по растенията. Труповете им могат да бъдат забелязани увиснали с главата надолу по класовете на пшеницата. Вирусът на гранулозата засяга макар и рядко какавидите. Загиване на пеперуди не е установено.

Друг патоген по гъсениците е вирусът на полиедрозата. Името идва от многостенните (полиедрични) формирования. Изглеждат като шестоъгълници със заоблени ъгли. Анатомичните изследвания показват, че засяга ядрата на мастното тяло и епитела на трахеите. Инфекцията е скрита (латентна). Смъртността е последица от смесена инфекция с гранулозния вирус и полиедрозния вирус. Посочените вируси спадат към групата Baculovirus. Използването им за борба с конкретни насекомни видове изисква да бъде определен т. нар. ларвен еквивалент (ЛЕ). Той изразява броя на вирусните включения, установени в една умряла гъсеница от последна възраст. Стойостта му достига милиарди според вида на гъсениците. Оптималният разход може да бъде 10 – 20 ЛЕ / дка.

Проучванията на специалистите очертават два подхода за използването на вирусите срещу вредните насекоми в агроекосистемите. Вирусът може да бъде внесен (интродуциран) във вредната популация. Другата възможност е употребата на вирусни препарати при които, обаче е наложително установяването на оптималния брой на употреби за една вегетация. Ето няколко вирусни инсектицида, които може да се използват след консултация с агроном:

ЛИТОВИР - вирусен инсектицид, който унищожава гъсениците на памуковата нощенка. Може да бъде използван за защита на зеленчукови култури (оранжерийно и полско производство), Декоративни растения и др. Предимството е, че няма карантинен срокпри употребата на този ПРЗ.

ХЕЛИКОВЕКС - вирусен инсектицид със сходен спектър на дейстнвие

(Край)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Биопестицидите – вируси срещу вредителите
4551
 

Последни материали
Виж
Айкън или Бандит – кое да изберем?
Портфолиото и промоциите на БАСФ за 2024 г. при житни – точен избор в условията на климатични промени!
Нападат дори пипера
Голям луков листояд и луков скритохоботник
Европейска комисия
Междинна оценка на Механизма за възстановяване и устойчивост
Министър Вътев ще участва в научни конференции за производството на храни и за климатичните промени
Министри и кметове обсъдиха как Природен парк „Витоша“ да стане зона за устойчиво развитие на спорта и туризма
Свързани материали
Виж
Вирусът на кафявото набраздяване по доматите (ToBRFV) вече може да се пребори с устойчив сорт
Вирусът ToBRFV може да намали с до 70% добива на домати
Съвети за справяне с вируса на кафявото набраздяване ToBRFV се предлага в новия информационен център на Синджента
Сбъднатата мечта на един учен
Откриха нова лаборатория по вирусология в Института по земеделие – Кюстендил
В министерството работели приоритетно и за утвърждаването на потенциала за износ на сектора
Розопроизводителите ще получат около 5 милиона лева по коронавирусната мярка
Фермерите трябва да получат средствата до 15 юни
ДФЗ е приел над 28 000 заявления по коронавирусната схема за помощ
С промени в регламента за Европейския фонд за морско дело и рибарство
ЕК подкрепя искането ни за прехвърляне за догодина на неусвоена квота за калкан
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини