Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.02.2023 г.

Биопестицидите – вируси срещу вредителите

Биопестицидите – вируси срещу вредителите

Завършваме поредицата в Синор БГ с представянето на възможността да бъдат предизвикани смъртоносни епидемии в популацията на вредните насекоми чрез ентомопатогенни вируси. Вирусите са подклетъчни (субклетъчни) органични формирования. По начина на своето съществуване и възпроизводство те стоят на границата между живото и неживото, т. е. притежават свойства на живата и неживата материя. Вирусите нямат клетъчна стена, цитоплазма и органели. Могат да бъдат оприличени на големи молекули (макромолекули). Те нямат собствена обмяна на веществата в класическия смисъл и съществуват за сметка на живата материя като своеобразни свъхпаразити, подчинявайки клетъчната обмяна (метаболизма) за своето възпроизводство. Генетичната заложба на вируса се възпроизвежда чрез клетъчните ресурси. Бидейки в контакт с живите организми вирусите се изменят. Появяват се нови щамове, които се запазват и разпространяват в нови условия.

Биопестицидите ентомопатогенни гъби – оръжието на овощарите!

Вирусните частици, известни като вириони, не могат да бъдат наблюдавани с обикновен микроскоп. Наблюдението им е възможно с електронни микроскопи. Някои от вирусите образуват скупчвания, например кристалообразни тела и гранули, достъпни за наблюдение с обикновен микроскоп.

За целите на интегрираната растителна защита учените са установили като подходящи вирусите на гранулозата и на ядрената полиедрия. Вирусът на гранулозата поразява гъсениците. При сивата зърнова нощенка смъртността сред гъсениците достига 90 – 100%. Пет – шест дена след заразяването гъсениците намаляват храненето и стават по-бавни. Преди смъртта тялото им се удължава и изсветлява. Накрая храненето спира и гъсениците умират. Анатомичните изследвания установяват, че патогенът атакува мастното тяло, а по-късно трахеите. Тогава гъсениците излизат на почвената повърхност или се изкачват по растенията. Труповете им могат да бъдат забелязани увиснали с главата надолу по класовете на пшеницата. Вирусът на гранулозата засяга макар и рядко какавидите. Загиване на пеперуди не е установено.

Друг патоген по гъсениците е вирусът на полиедрозата. Името идва от многостенните (полиедрични) формирования. Изглеждат като шестоъгълници със заоблени ъгли. Анатомичните изследвания показват, че засяга ядрата на мастното тяло и епитела на трахеите. Инфекцията е скрита (латентна). Смъртността е последица от смесена инфекция с гранулозния вирус и полиедрозния вирус. Посочените вируси спадат към групата Baculovirus. Използването им за борба с конкретни насекомни видове изисква да бъде определен т. нар. ларвен еквивалент (ЛЕ). Той изразява броя на вирусните включения, установени в една умряла гъсеница от последна възраст. Стойостта му достига милиарди според вида на гъсениците. Оптималният разход може да бъде 10 – 20 ЛЕ / дка.

Проучванията на специалистите очертават два подхода за използването на вирусите срещу вредните насекоми в агроекосистемите. Вирусът може да бъде внесен (интродуциран) във вредната популация. Другата възможност е употребата на вирусни препарати при които, обаче е наложително установяването на оптималния брой на употреби за една вегетация. Ето няколко вирусни инсектицида, които може да се използват след консултация с агроном:

ЛИТОВИР - вирусен инсектицид, който унищожава гъсениците на памуковата нощенка. Може да бъде използван за защита на зеленчукови култури (оранжерийно и полско производство), Декоративни растения и др. Предимството е, че няма карантинен срокпри употребата на този ПРЗ.

ХЕЛИКОВЕКС - вирусен инсектицид със сходен спектър на дейстнвие

(Край)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Биопестицидите – вируси срещу вредителите
4912
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Вирусът на кафявото набраздяване по доматите (ToBRFV) вече може да се пребори с устойчив сорт
Вирусът ToBRFV може да намали с до 70% добива на домати
Съвети за справяне с вируса на кафявото набраздяване ToBRFV се предлага в новия информационен център на Синджента
Сбъднатата мечта на един учен
Откриха нова лаборатория по вирусология в Института по земеделие – Кюстендил
В министерството работели приоритетно и за утвърждаването на потенциала за износ на сектора
Розопроизводителите ще получат около 5 милиона лева по коронавирусната мярка
Фермерите трябва да получат средствата до 15 юни
ДФЗ е приел над 28 000 заявления по коронавирусната схема за помощ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини