Начало » Новини » Коментари
03.02.2020 г.

Фермер от Ловешко с отворено писмо до министър Танева

Как се управляват необлагодетелстваните райони
Фермер от Ловешко с отворено писмо до министър Танева

sinor

По повод интервюто на Синор.бг с министъра на земеделието Десислава Танева, където тя представя искането в шестата промяна на ПРСР да бъде включен още един слой, трети за необлагодетелстваните райони (НР3), земеделският производител от Ловешко Пламен Якимов публикува отворено писмо с коментар по темата.

Ще припомним, че след актуализацията на тази част от използваемата земеделска земя на редица землища от слой 2 за необлагодетелстваните райони отпаднаха от подпомагането. Затова и с шестата нотификация на селската програма министерството въвежда нов слой 3 за необлагодетелствани райони (НР3), който отчасти да компенсира орязването на слой (НР2).

Ще публикуваме становището на Пламен Якимов, с очакване за коментар и от министерството на земеделието.

"Уважаема г-жо Танева, необлагодетелстваните райони по мярка НР2, са най-бедните региони в страната. Долу в равнините, покрай реките и крайбрежието на морето, където няма доплащане за необлагодетелствани райони НР, добивите и без субсидиите са достатъчни, за да се занимават хората и със земеделие.

Горе в планините, където са по мярка НР1, не пипате доплащанията, което е добре. Миналата 2019 година направихте НР2 за всички по 3€ на дка! С това си действие орязахте наполовина субсидията по тази мярка на всички малки земеделци (до 500 дка), а на всички големи (над 1000дка) я удвоихте – от 1.5€ на 3€ на дка.

Давам пример - за 500 дка по мярка 13.2 – 6 850лв, но с новата ставка – 2 925 лв.

При големите 15 000дка: - стара ставка 50 000лв, а нова ставка- 88 000 лв.

Бюджетът минала година по НР1 беше  64 милиона лева, а за НР2- 22 млн. лв.

Тази година НР1-75 млн. лв. НР2 -11 млн. лв.

Голям процент от най-бедната част на страната ни Северозападния регион беше подпомагана по мярката НР2. С премахването на част от землищата вие обричате жителите и на още по-голяма нищета.

Да, скоро заявихте, че новата мярка НР3, ще компенсира частично премахването на НР2.

Кога ще стане това и до колко ще бъде компенсирана - засега е напълно неизвестно! Та оставяме това решение за в бъдещето!

Към настоящия момент, сега вие приравнявате районите по НР2 с плодородните, огромни равни полета в зърнопроизводителните райони на страната ни.

Ще опиша проблема за нашия регион – Ловеч.

Първо:

Премахвате всички населени места на общината и областта от мярката НР2.

С бърз поглед от сателитите около земята (seu.dfz.bg) се вижда, че и със сегашното подпомагане повече от половината земи в град Ловеч (същото се отнася и за премахнатите села от общината) не се обработват. Добри за земеделие са единствено земите на север от града и там наистина не отговарят на определението за необлагодетелстван район и няма нужда от подпомагане по НР2. Всичко друго на изток, запад и юг от града пустее, въпреки че все още се води ниви по НТП.

Тия „ниви“ не се обработват по няколко причини:

1. Малки или труднодостъпни парцели;

2. Наклонени терени, слаба, тънка или камениста почва;

3. Голяма надморска височина – над 200 метра;

Въпреки че до сега имаше подпомагане по НР2! Което като земя можеше и си струва да се обработва е разорано и се работи от години. Останалото запустява и се захрастява.

Премахването на землището на град Ловеч (и селата от общината) не отговарят на изискванията на чл. 32 на Регламент (ЕС) № 1305/2013. Над 60% от землището отговаря на критериите на Приложение III за район с природни ограничения на Регламента!

На фона на всички тия пустеещи земи и напускането на голяма част от работоспособните хора в региона, вие премахвате подпомагането и по НР2?!

Друг важен фактор за изоставянето и запустяването на регионите по НР2, какъвто е Ловешката община и целия Северозапад на страната, е неприлагането на сега действащия ЗСПЗЗ. Какво имам предвид:

Голяма част от земите с НТП нива, овощна градина, лозе в региона не са достатъчно атрактивни за земеделие чрез почвобработка, но са прекрасни за използването им като пасища от животновъдите. Пасищата за животните са недостатъчни в цялата страна.

Животновъдството в България е недофинасирано, за сметка на зърнопроизводството което всяка година записва нови рекорди в добиви и износ.

Тия изоставени имоти (с НТП различно от ПМЛ) могат да се комасират и обработват по чл. 37 в на ЗСПЗЗ, но тъй като не са достатъчно рентабилни, зърнопроизводителите не ги интересуват.

Не са интересни и за животновъдите и за другите земеделци, да се наемат като ниви, защото наемите или плащанията като „бели петна“, са като за добрите земи в региона. А те на практика не стават за земеделие, затова и са изоставени!

Тези земи с НТП, различно от ПМЛ (пасища, мери и ливади), са атрактивни за пасища на животновъдите и могат да се включват в споразумения по чл.37ж на ЗСПЗЗ, съгласно §2ж на Допълнителните разпоредби на ЗСПЗЗ.

Въпреки че ЗСПЗЗ чрез §2ж на допълнителните разпоредби позволява включването в масиви за комасиране на пасища, комисиите по чл. 37ж не го прилагат по Ваши на МЗХ указания!

Един път махате НР2, втори път не ни позволявате да ползваме (поддържаме/заявяваме за субсидии) изоставени и захрастени имоти с НТП, различно от ПМЛ съгласно §2ж на ЗСПЗЗ. С тези си действия обричате Севрозапада и град Ловеч да е най-бедният регион на България, да е с най-голям процент пустеещи и изоставени земи, да има недофинсиране на пасищно животновъдство, тъй като не може да ползва/поддържа/заявява за субсидии изоставените и захрастени имоти с НТП различно от ПМЛ.

Никъде в Европа няма толкова изоставени и захрастени обработваеми земи, както в България! Едни от причините за това са погрешната политика на подпомагане на пасищното животновъдство и до скоро изобщо липсващата нормативна уредба!".

Фермер от Ловешко с отворено писмо до министър Танева
30448
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Мнението на бранша
Без украинската помощ необлагодетелстваните райони се оказват двойно по-необлагодетелствани
Фонд „Земеделие”
Преведени са последните зелени плащания, по Натура 2000 и за необлагодетелстваните райони
Фонд „Земеделие”
Пуснато е първото плащане за необлагодетелстваните райони за близо 97 млн. лева
Фонд „Земеделие”
Над 2 млн. лв. допълнително са преведени за необлагодетелстваните райони в Кампания 2020
ДФЗ изплати 95 млн. лева за необлагодетелствани райони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини