Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Щом стане златист, прибавяме каймата и пържим още 5-6 мин на силен огън, като разрохваме с лъжица (доброто разрохкване изисква усилие). Прибавяме нарязаните на ивички пиперки и ситно нарязаната люта чушка. Захлупваме и задушаваме 5 мин на умерен огън. После прибавяме сварения и отцеден фасул, доматеното пюре, размито с малко вода, червения пипер и подправките. Посоляваме, доливаме малко топла вода, захлупваме и варим 30-40 мин и отцеждаме. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги прехвърляме в голям съд. Прибавяме приготвения сос и разбъркваме. Поднасяме топли.
Продукти: 500 г спагети, 500 г кайма, 200 г сварен зрял фасул, 1 голяма глава лук, 4 скилидки чесън, 1 зелена пиперка, 1 червена пиперка, 1 люта чушка, 4 с.л. зехтин, 3 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. лют червен пипер, 1 ч.л. сушен риган, 1 ч.л. смлян кимион, 1 дафинов лист, сол.