Начало » Новини » Коментари
10.01.2020 г.

До 400 хил. лева ще се дават за повишаване на биосигурността за овцефермите по подмярка 5,1

Комитет по наблюдение на ПРСР
До 400 хил. лева ще се дават за повишаване на биосигурността за овцефермите по подмярка 5,1

sinor

Вместо 30 хиляди евро за стопанство максималният размер на помощта, която овцевъди и козевъди ще получават за инвестиции по подмярка 5,1 от селската програма, вложени за повишаване на биосигурността във фермите, ще бъде левовата равностойност на 200 000 евро, или близо 400 хиляди лева. Това предложение ще бъде разисквано на предстоящия мониторингов комитет на програмата, насрочен за 15 януари в министерството на земеделието.

Подмярката 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ се пуска за първи път тази година и ще бъде отворена, след като Европейската комисия одобри 6-то предложение за изменение на Програмата за развитие на селските райони ПРСР 2014-2020. Ще припомним, че след чумата по дребните преживни животни в Странжда през 2018 г. стопанствата претърпяха огромни загуби заради огнищата и невъзможността на овцевъдите да продават продукцията си в рамките на повече от половин година. Освен за дребните преживни животни пари за биосигурност ще се дават за свинефермите, където максималният размер на помощта за един проект ще бъде 700 хил. евро, или 1,4 млн. лв. За птицефермите, пострадали от птичи грип, тази помощ ще бъде 500 хил. евро, или 1 млн. лв. за проект.

Проектите по подмярка 5,1 ще бъдат приемани от февруари до март, като освен помощта за животновъдите, които трябва да предпазят оборите си от силно заразните и смъртоносни болести, субсидии ще се отпускат и за Изпълнителната агенция за борба с градушките и Българската агенция по безопасност на храните.

И двете държавни ведомства ще получат по 2 милиона евро субсидии, или 4 млн. лева. Важно е да се отбележи, че с тези средства агенцията за борба с градушките ще успее да разшири покритието си от ракетни площадки.

По подмярката ще се подпомагат дейности за осигуряване на надеждна и ефективна защита от градушки и други неблагоприятни климатични явления, обхващаща земеделските площи на територията на цялата страна. С 4-те милиона лева държавата ще инвестира в надграждане на необходимата метеорологичната радарна мрежа, като пусне в експлоатация нови радарни мрежи с прилежащото към тях оборудване и обслужващи транспортни средства.

Противоградовата защита в момента обхваща около 35% от обработваемата земя в страната. Тя е създадена през 1968 г. към Министерството на земеделието, като поетапно е организирана в силно градобитни райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково. През годините на своето съществуване е доказан големия социален и икономически ефект за страната от тази дейност.

Ще припомним, че основните функции на агенцията с борбата с градушките е днонощно наблюдение на атмосферата – чрез доплерови радарни станции, включени в интерактивна радарна информационна система, осигуряваща необходимата информация за развитието на атмосферните процеси над страната. При опасност, облаците се обстрелват с противоградни ракети в зони, определени с решение на Министерския съвет.

Агенцията участва в изграждането на единна система за ранно предупреждение за настъпващи неблагоприятни атмосферни явления съвместно с други институции, свързани с хидрометеорологията.

Другите 4 милиона лева ще се насочат за покупка на ново оборудване на лабораториите в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) към Българската агенция за безопасност на храните. Този институт прави ежедневна диагностика на вирусните респираторни и чревни инфекции по животните, трансмисивните спонгиформни енцефалопатии, ку треска и хламидиални инфекции по животните, бяс и контрол на ефективността от ваксинацията, молекулярно биологични, патологоанатомични и хистологични изследвания, левкоза и други заболявания. В НДНИВМИ се извършват и научни изследвания на редица вирусни, бактериологични, паразитологични заболявания по животните. НДНИВМИ е национален референтен център. Към него са обособени 22 национални референтни лаборатории по здравеопазване на животните и безопасността на суровините и храните от животински произход. В структурата на НДНИВМИ е единствената в страната лаборатория за диагностика на трансмисивни спонгиформни енцефалопатии по животните (луда крава, скрейпи и др.)

Средства за оборудване ще се предоставят и за Централната лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология (ЦЛВСЕЕ), която извършва изпитвания на суровини и продукти от животински произход и биологични течности, суровини и продукти от растителен произход, фуражи и фуражни добавки, питейни и повърхностни води, алкохолни и безалкохолни напитки, плодови сокове, нектари и концентрати. В лабораторията се извършват около 70 различни анализа за остатъчни количества ветеринарномедицински продукти и замърсители от околната среда и физико-химични анализи в различни видове матрици.

До 400 хил. лева ще се дават за повишаване на биосигурността за овцефермите по подмярка 5,1
19388
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Следва финансовото одобрение
Одобрени са 34 проекта за биосигурността във фермите по мярка 5.1
Електронно подаване през ИСУН
Отпускат се 23,5 млн. лв. за биосигурността във фермите
Заседание на министрите на ЕС
Танева с нови предложения за мерките за биосигурност
Проект за наредба
При болести в рибарниците правите карантинен басейн
Стартира приемът по подмярка 5.1 за биосигурността в стопанствата
Заради епидемиологичната обстановка напоследък средствата са само за биосигурност
Започна целеви прием за стартова помощ за дребни животновъди
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини