Начало » Новини » Коментари
27.12.2019 г.

Успешни стратегии за бизнес, с които през 2020 г. да направите преход към следващото десетилетие

Съвети към фермерите
Успешни стратегии за бизнес, с които през 2020 г. да направите преход към следващото десетилетие

sinor

Европейците често споделят опита на американските фермери по отношение на новите технологии в опазването на почвите, употребата на средства за растителна защита и приемствеността в бизнеса. На фона на засилващите се климатични промени за земеделците е важно да чертаят нови бизнес стратегии, включително и чрез преструктуриране на стопанствата.

Един от най-важните елементи от дейността ви през 2020 г. е да започнете подготовка за прехвърляне на фермата или част от нея на своите деца. Или, ако те не са готови да поемат бизнеса, поне да ги подготвите за бъдещата трансформация, като ги убеждавате в необходимостта те да продължат вашия път. В България този процес започна преди няколко години, когато първите арендатори постепенно прехвърлиха част от дейността си на следващите поколения. Безспорно това е важен ход, още повече че от 2022 година ни очаква нов преходен период, при който европейското подпомагане в земеделието ще се различава съществено от досегашните практики.

Второто предизвикателство, което ви очаква през 2020 г., е постепенно да преминете към нов тип обработки на почвата освен дълбоката оран, така че да се потопите в новите технологии от типа на безорното земеделие no-till. Ако пък все още не сте готови, защото този преход е скъп и ще ви отнеме поне 3-4 празни години, в които няма да получавате приходи, то помислете за въвеждането на лентовата система за обработка на почвата, известна като strip-till-технология, която е по същността си е първа стъпка към безорното земеделие.

Ще припомним и спецификите на strip-till-технологията, а именно - това е лентова обработка на почвата, при която в междуредията се запазват хранителни остатъци, които в известна степен играят ролята и на мулч. Внедряването на този тип обработки обаче е невъзможно без точно земеделие с модерна техника, монитори за наблюдение, автопилоти, изработване на карти за продуктивност и киселинност на почвите, така че при внасянето на торове да постигнете и съответната резултатност.

Тази сложна система дава резултат след втората или третата година, затова и българските фермери биха могли да я приложат опитно върху част от сегашните си полета през 2020 и 2021 г., така че от 2022 или 2023 г., когато зелените практики станат задължителни, да имат готовност, съветват експерти.

Може да е трудно да се оправдае цената на технологията, когато цените на суровините са ниски. Експертите обаче казват, че това наистина е най-доброто време за инвестиране в новите технологии.

Друго важно решение, което бихте могли да вземете през следващата година, е да засаждате култури в търсене на подобряване на здравето на почвата, което не е лесна задача, но не трябва да я пренебрегвате.

През 2020 г. може да обърнете и по-сериозно внимание на наличните методи за запазване на хранителните вещества в почвата, като зададете буфери в краищата на полето, които намаляват загубите на азот.

И през 2020 г. опасността от появата на африканска чума по свинете е голяма, затова и съветите към животновъдите са да разнообразят вида добитък, който отглеждат, така че при наличие на болест по свинете да намалят евентуалните си загуби. В случая с големите свинеферми трудно би могло да започнат да гледат примерно и пилета, тъй като инвестициите ще са големи. Но при по-малките стопанства бихте могли да се насочите към отглеждането на други животни като зайци например.

През 2020 г. съветите са да започнете своето обучение в областта на дигиталните технологии, защото чрез тях вие по-лесно ще получавате и необходимата ви информация за развитието на бизнеса.

Ако имате желание да закупите земя, възползвайте се от тази възможност през следващата година, докато имате голям избор, съветват още експертите.

Успешни стратегии за бизнес, с които през 2020 г. да направите преход към следващото десетилетие
15253
 

Последни материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Свързани материали
Виж
Русалов: Чрез no till-технологията за първи път отглеждам царевица в Пловдиско без поливане
Ден на отворените врати
Вукодинов: Истината е, че ноу-тил технологията няма алтернатива за здравето на хората
Опазване на природата
Осем земеделци обмениха опит в no till-технологиите на конференция в Киев
Sunn Hemp – решението при суша
Нова междинна покривна култура заинтригува родни фермери
Фермерът от две години инвестира в безорно земеделие
Вукодинов: С no till-технологията при слънчогледа не очаквам спад в добивите
No till-технология
Божидар Митов: Безорното земеделие е вариант за зелена практика, но е индивидуално решение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини