Начало » Новини » Страната
19.11.2019 г.

Европейска инициатива за приемане на мерки срещу климатичните промени

Финансов пакт за климата
Европейска инициатива за приемане на мерки срещу климатичните промени

На 12 ноември по предложение на Балканския институт за устойчиво развитие и CLIMATE-FINANCE PACT в Селскостопанска академия се състоя среща, на която беше представена европейската инициатива за приемане на мерки срещу климатичните промени съобщиха от пресцентъра на Селскостопнска академия. В дискусията участваха Цветелина Цветанова, председател на Балканския институт за устойчиво развитие, Натали Дюпон, представител на CLIMATE-FINANCE PACT и екипът на Селскостопанска академия, включващ зам. председателят на Академията проф. Виолета Божанова, главният научен секретар проф. Елена Тодоровска, директорът на дирекция „Международни отношения, връзки с обществеността и протокол“ доц. Соня Иванова, директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията “Н. Пушкаров“, проф. дн Ирена Атанасова и проф. Красимира Кънева. 

Начина по които използваме земята задълбочава климатичната криза

Финансовият пакт за климата (CLIMATE-FINANCE PACT) е историческа възможност за съвместно справяне с климатичните промени. Той е предложен от група експерти, разработили проект на договор за влагане на повече от трилион евро в борбата срещу глобалното затопляне и социалното неравенство. Пактът за финансиране на климата предлага два нови инструмента за справяне с тези предизвикателства: зелен филиал на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за отпускане на заеми на държави-членки и фонд за изплащане на безвъзмездни средства в Европа, Средиземноморието и Африка. Съгласно предложението, банката ще предоставя безлихвени кредити за климатични проекти на всяка държава-членка на ЕС на стойност от 2 до 6% от БВП. 

В този контекст председателят на Балканския институт за устойчиво развитие Цветелина Цветанова в началото на срещата обяви активната си лична и управленска ангажираност с поставените от Пакта глобални проблеми на климата, обществото и човека. 

Натали Дюпон от CLIMATE-FINANCE PACT представи идеите на Пакта като цялостен план за създаване на по-зелени и по-справедливи финансови структури. Тя подчерта, че Пактът е изготвен от голяма група международни експерти в т.ч. и учени и е подписан от повече 500 парламентарни представители на различни държави, вкл. Франция, Белгия, Монако, Испания. Повече от 30 000 човека са подкрепящите го към днешна дата. 

С презентацията си по време на дискусията Натали Дюпон разкри тревожните факти около състоянието на нашата планета. „Неблагоприятните климатични условия за европейското производство на пшеница ще станат по-чести с изменението на климата”, добави Дюпон. Човешката дейност, потреблението на изкопаеми горива, вкисляването на океаните, замърсяването, обезлесяването и принудителните миграции застрашават сериозно живота на планетата“, бе нейното заключение. 

Главният научен секретар проф. д-р Елена Тодоровска изнесе презентация за спецификата на  научната дейност на институтите и центровете в ССА. Бяха представени по-подробно проектите в областта на климатичните промени, които са свидетелство за възможностите за сътрудничество между ССА и Балканския институт за устойчиво развитие на основата на финансовия Пакт. 

Изразена беше подкрепа и готовност за популяризиране на идеите на Пакта и  неговите инструменти за справяне с глобалното затопляне и социалното неравенство. Всеки от научните работници и служители в системата на Академията може да изрази личната си подкрепа за каузата, като подкрепи Пакта на сайта:

https://www.pacte-climat.net/wp-content/uploads/2019/03/Treaty_Finance_Climatw_Pact.pdf 

Срещата в Централното управление на Академията бе една ползотворна стъпка в тази посока. В най-близко време се очаква провеждане на нови срещи с широко представителство на научната общност от ССА и Балканския Институт за устойчиво развитие.  

Европейска инициатива за приемане на мерки срещу климатичните промени
6199
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Конференция
Пактът за селските райони ще се обсъжда на 15 и 16 юни в Брюксел
Съвет министри Брюксел
България е за ревизия на Зеления пакт, подобно на други държави
Европейска комисия
Днес е дадено началото на Пакта за селските райони
Инициативи за преход към кръговата икономика
ЕК прие нова стратегия за защита на почвите
Международна конференция
До средата на 2022 г. Еврокомисията ще редактира стратегическите планове на държавите в ЕС
Конферевцията в София
Гечев очаква дроновете да навлязат масово и в родното земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини