Начало » Новини » Коментари
18.11.2021 г.

ЕК прие нова стратегия за защита на почвите

Инициативи за преход към кръговата икономика
ЕК прие нова стратегия за защита на почвите

sinor.bg

На 17 ноември Европейската комисия прие три нови инициативи, необходими за превръщането на Европейския зелен пакт в реалност. Изключително важен документ е и предложената нова Стратегия за почвите, насочена към възстановяване, устойчивост и подходяща защита на всички европейски почви до 2050 г.

Останалите две инициативи са свързани с мерките за овладяване на обезлесяването в рамките на Общността, а също за улесняване на превоза на отпадъците и за стимулиране на кръговата икономика и справяне с износа на незаконни отпадъци и свързаните с тях предизвикателства пред трети държави.

Новата Стратегия на ЕС за почвите надгражда заложените мерки в Европейския зелен пакт и Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г., така че да се води адекватна борба с климатичните промени.

От доброто състояние на почвите зависи производството на 95% от храната, която консумираме, те са дом и на 25 % от биологичното разнообразие в света - най-голямото въглеродно депо на планетата. Но 70 % от почвите в ЕС не са в добро състояние. В стратегията се определя рамка с конкретни мерки за опазване, възстановяване и устойчиво използване на почвите и се предлага набор от доброволни и правно обвързващи мерки. Целта на стратегията е да се увеличи въглеродът в почвата на земеделските земи, да се води борба с опустиняването, да се възстановят деградиралите земи и почви и да се гарантира, че към 2050 г. всички почвени екосистеми ще бъдат в добро състояние.

Подпомагането ще се дава за прилагане на новите евростандарти

В стратегията се призовава да се осигури същото ниво на защита на почвите, каквото имат водата, морската среда и въздухът в ЕС. За целта ЕК обещава до 2023 г. да предложи нов Закон за здравето на почвите, след като бъде извършена оценка на въздействието и консултация на широка основа със заинтересованите страни и държавите от ЕС. Чрез стратегията се мобилизират необходимите финансови ресурси, обществена ангажираност и споделени знания и се насърчават устойчиви практики за управление на почвите и мониторинг, като се подкрепя амбицията на ЕС за действия в областта на почвите в световен мащаб.

На практика с вчерашните си предложения ЕК е осигурява инструментите за преминаване към кръгова икономика, опазване на природата и за повишаване на екологичните стандарти в Европейския съюз и по света, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Комисията предлага нов Регламент за ограничаване на обезлесяването и деградацията на горите. Само в периода от 1990 г. до 2020 г. светът е изгубил 420 млн. хектара гори – площ, по-голяма от територията на Европейския съюз. Чрез предложените нови правила ще се гарантира, че продуктите, които гражданите на ЕС купуват, използват и потребяват на пазара на Съюза, не допринасят за обезлесяването и деградацията на горите в световен мащаб. Основният двигател на тези процеси е разрастването на селското стопанство, свързано със суровини като соя, говеждо месо, палмово масло, дървесина, какао и кафе, както и някои от производните им продукти.

В Регламента се определят задължителни правила за комплексна проверка на дружествата, които искат да продават тези стоки в ЕС, за да се гарантира, че на пазара на Съюза са разрешени само законни и несвързани с обезлесяване продукти. Комисията ще използва система за сравнителен анализ за оценяване на държавите и тяхното равнище на риск от обезлесяване и деградация на горите, свързани с включените в обхвата на регламента стоки.

Комисията ще засили диалога с други държави, които са големи потребители, и ще се ангажира на многостранно равнище с цел обединяване на усилията. Очаква се благодарение на новите правила да бъдат намалени емисиите на парникови газове и загубата на биологично разнообразие чрез насърчаване на потреблението на несвързани с обезлесяване продукти и намаляване на въздействието на ЕС върху обезлесяването и деградацията на горите в света. И накрая, мерките срещу обезлесяването и деградацията на горите ще се отразят положително на местните общности, включително на най-уязвимите групи, като коренното население, които разчитат в голяма степен на горските екосистеми.

След като ЕК преразгледа Регламента за превозите на отпадъци, се предлагат по-строги правила за износа на отпадъци, по-ефективна система за движението на отпадъци като ресурс и решителни действия срещу трафика на отпадъци. Износът на отпадъци в държави извън ОИСР ще бъде ограничен и ще се позволява само ако трети държави искат да приемат някои отпадъци и могат да ги управляват по устойчив начин. Износът на отпадъци в държави от ОИСР ще бъде наблюдаван и може да бъде преустановен, ако предизвиква сериозни екологични проблеми в държавата на местоназначение.

Съгласно предложението всички дружества от ЕС, които изнасят отпадъци извън Съюза, следва да гарантират, че съоръженията, които получават техните отпадъци, подлежат на независим одит. Необходимо е резултатите от одита да показват, че тези съоръжения управляват отпадъците по екологосъобразен начин.

В рамките на ЕС Комисията предлага установените процедури да бъдат значително опростени, като се улесни повторното навлизане на товари с отпадъци в кръговата икономика, без да се намалява необходимото равнище на контрол. Това спомага за намаляване на зависимостта на ЕС от първични суровини и подкрепя декарбонизацията на промишлеността на Съюза с оглед на постигането на неговите цели в областта на климата. С новите правила превозът на отпадъци навлиза в цифровата ера чрез въвеждане на електронен обмен на документи.

С Регламента за превозите на отпадъци допълнително се укрепват действията срещу трафика на отпадъци — една от най-сериозните форми на престъпление спрямо околната среда, тъй като незаконните товари потенциално включват 30% пратки с отпадъци на стойност 9,5 млрд. евро годишно. Подобряването на ефикасността и ефективността на режима за правоприлагане включва създаване на група на ЕС за правоприлагане в областта на превозите на отпадъци, даване на правомощия на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) да подкрепя транснационални разследвания на държави от ЕС във връзка с трафика на отпадъци, както и предоставяне на по-строги правила относно административните санкции.

ЕК прие нова стратегия за защита на почвите
12110
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Практика
Опознайте механичния състав на почвата, преди да садите!
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Решения на Министерския съвет
Българската позиция пред Съвета на ЕС по земеделие и рибарство на 18 септември
Еврокомисията предлага Закон за мониторинг на почвите
Годишно от ерозия на почвите в ЕС се губят 50 млрд. евро
През ноември ще се проеведе първото изложение за земята
Европейски манифест в подкрепа на мисията за защита на почвите
Полезно за градинарите
Какво не знаем за ползите от глината в градината?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини