Начало » Новини » Страната
22.06.2020 г.

Българите пушат по-малко нелегални цигари

Анализ на KPMG
Българите пушат по-малко нелегални цигари

sinor

Потреблението на незаконни цигари в Европейския съюз (EC) през 2019 г. продължава да спада за седма поредна година и достига до най-ниски нива досега, показва годишно проучване на KPMG. Общото количество употребени незаконни цигари в целия ЕС през 2019 г. е 38.9 милиарда къса, което представлява 7,9 процента от общото потребление на цигари в Съюза и е 0,7 процентни пункта намаление в сравнение с предходната година.

Въпреки общия спад в потреблението на незаконни цигари като цяло, потреблението на фалшиви цигари расте, като достига 7,6 милиарда къса, което представлява увеличение от 38,3 процента в сравнение с 2018 г. и е най-високото ниво, отчетено досега.

Годишното проучване на потреблението на незаконни цигари в ЕС за 2019 г. е възложено на компанията KPMG от Филип Морис Интернешънъл Инк. (ФМИ). От ФМИ призовават за постоянни усилия в борбата с незаконната търговия и продължаващо сътрудничество с правоприлагащите органи на базата на променящото се естество на проблема в ЕС, отчетено в доклада.

В обхвата на проучването си KPMG изследва няколко групи продукти по произход и дестинация, за да установи обема на потреблението на цигари, непредназначени за даден местен пазар.

Тези групи са три:

- Kонтрабандни цигари - продукти, които се продават незаконно на даден пазар, включващи и т.нар. „illicit whites“  (цигари, които може да са законно произведени в дадена страна, но с нерегистрани там марки и с единствената цел да бъдат продавани незаконно на други пазари, където те не са регистрирани за продажба);

- Фалшиви цигари (фалшификати на съществуващи регистрирани марки);

- Законно произведени и продадени в дадена страна продукти, но употребени на друг пазар, като например при пътуване в чужбина. 

В България през 2019 г. употребените, непредназначени за местния пазар, цигари (включващи и трите групи) са били 500 млн. къса или 3,4%  от общото потребление, което според данните на KPMG  от различни източници e 14,67 милиарда къса. Най-голямата част от непредназначените за местния пазар цигари, макар и с намаляващи обеми, са били т.нар. „illicit whites“. България отчита и най-ниския дял на потребление на незаконните цигари (фалшивите и контрабандните цигари) – 2,4 процента. Устойчивата тенденция в страната ни достига рекордно ниски нива през 2019 г., като това е и най-ниското ниво в сравнение с останалите държави в ЕС. Според KPMG, фалшивите и контрабандните цигари, потребени в България през 2019 г., водят до загуби за държавния бюджет в размер на 74 милиона лева.

В рамките на проучването си KPMG провежда редица  интервюта с представители на правоприлагащите органи в държавите-членки, които показват, че производството на т.нар. „illicit whites“ и на фалшивите цигари във фабрики, намиращи се в ЕС, се увеличава. Интервюираните посочват и нововъзникващи организирани престъпни групи за контрабанда на незаконен суров тютюн.

Според някои от констатациите в доклада:

-  Фалшивите цигари представляват 19,5 процента от общото потребление на незаконни цигари.  Най-голям ръст на потреблението на фалшиви цигари спрямо 2018 г. се отчита във Великобритания (със 137 процента до 2,1 млрд. къса) и Франция (с 82 процента до 0,84 млрд. къса).

-  Т.нар. Illicit whites остават съществена група в потреблението на незаконни цигари, като представляват 35,6 процента от незаконното потребление в ЕС или 13,8 млрд. къса през 2019 г., спрямо 29,8 процента през 2018 г. 

-  За първи път от 2006 г., когато започва да се провежда проучването на KPMG, фалшивите цигари и т.нар. illicit whites представляват повече от половината от общото потребление на незаконни цигари в ЕС.

В Германия, Италия, Словакия и Испания също се отчита ниско ниво на незаконни цигари – всяка с по 4 на сто дял от общото потребление.

Най-висок дял на потребление на незаконни цигари (фалшиви и контрабандни цигари) се отчита в Гърция (22,4 процента), Литва (17,7 процента) и Ирландия (17,5 процента). Но в сравнение с 2018 г. и в Гърция, и в Ирландия се наблюдава тенденция на спад, докато в Литва има леко увеличение.

Българите пушат по-малко нелегални цигари
8286
 

Последни материали
Виж
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
Споразумение
Европейската инвестиционна банка безвъзмездно ще консултира екоминистерството
Отпуснаха допълнителни 3 милиона лева за заплати в Селскостопанската академия
Цената на зехтина се е повишила с 50% за една година
Предстоящо
До 1 март се очакват указанията за украинската помощ
Свързани материали
Виж
Одобрени са промени в Закона за акцизите и данъчните складове
И електронните цигари ще бъдат облагани с акциз
Преопаковани и етикетирани съгласно действащото законодателство
Във Велинград откриха неразрешени в ЕС препарати за растителна защита
Държим 22-то място в Европа
България е либерална към употребата на алкохол и цигари
Решения на Министерския съвет
Закон въвежда нови изисквания за опаковките на цигарите
Странно какви разрешителни са издадени за това производство
Апелативният съд потвърди задържането на 11-те производители на нелегални цигари в Пловдивско
В Дания цените на хранителните стоки са двойни спрямо румънските
Държим здраво първото място в ЕС по евтини цигари и алкохол
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини