Начало » Новини » Коментари
04.04.2019 г.

Биопроизводителите с апел за помощ до премиера Борисов, готвят протести на 9 април

Бизнесът изригна
Биопроизводителите с апел за помощ до премиера Борисов, готвят протести на 9 април

sinor

Последните нормативни промени в областта на биопроизводството са на път окончателно да сринат законно действащите сертифицирани производители. По този повод с емоционален апел до останалите фермери, преработватели и до потребителите на здравословните биохрани ръководството на Българска Асоциация Биопродукти моли за подкрепа, защото по всичко изглежда, че „ситуацията в българското биоземеделие излиза извън контрол“.

По-рано днес асоциацията изпрати и писмо до премиера Бойко Борисов с искане за оставката на земеделския министър Румен Порожанов. (По-долу вижте пълния текст на писмото). Като представят цялата история във взаимоотношенията с агроминистерството, от асоциацията съобщават, че на 9 април организират протест пред министерството на земеделието.

За създалата се ситуация са информирани също Международната Федерация на движенията за биологично земеделие IFOAM EU и DG AGRI на Европейската комисия.

В призива си до останалите колеги биофермерите припомнят, че след рестриктивните промени в Наредба 5, довели до отнемането на разрешителните на едни от най-добре работещите сертифициращи организации, всеки от биоофермерите е заплашен с отнемане на сертификата му и с огромни глоби и санкции (по Закона за организация на пазарите), което ще доведе до съсипване на целия бизнес, граден с години.

„Всички решения, касаещи биоземеделието, се вземат на тъмно в някаква междуведомствена комисия, от която постепенно бяхме изключени не само ние – биофермерите, но и контролиращите лица, и неправителствените организации“, се посочва в писмото на асоциацията. В тази комисия участват само представители на министерства и агенции, повечето от които нямат никаква идея що е това биоземеделие. В същото време под привидния мотив, че фермерите били „конфликт на интереси“, не ги допускат до комисията.

От друга страна биоземеделците нямат яснота и дали ще бъдат изплатени средствата по мярка 11 „Биологично земеделие“. Неофициално се твърди, че има препоръка от Европейската комисия за тяхното спиране до въвеждане на прозрачност и спазване на стриктни и ясни процедури по контрол в биоземеделието. Ако това е така, след последните събития е силно съмнително, че средствата изобщо ще бъдат платени.

По стара традиция биопроизводителите получиха и само половината от полагащите им се субсидии за обвързана подкрепа за производство на плодове и зеленчуци. Все още няма официална информация по каква причина, както и дали и кога ще бъде изплатена останалата половина.

Средствата за биоземеделие свършиха за две години, като огромната им част отиде при никому неизвестни в бранша ни фирми с десетки хиляди декари пшеница, рапица, слънчоглед, кориандър и… пасища и изкуствени ливади. Никой от нас не е видял тези хора да предлагат биологични продукти или да се рекламират по някакъв начин. В същото време новите биопроизводители нямат никакъв достъп до подпомагане поради изчерпване на средствата. Затова пък те ще бъдат зарадвани с другата новост в наредбата - вземане на проби за анализи от всички парцели, излизащи от период на преход, които ще трябва да си заплатят сами. Практика, която не съществува в нито една европейска страна. Ето и писмото до премиера Борисов.

Уважаеми г-н Министър председател,

Обръщаме се към Вас със силно възмущение от случващото се в сектора „Биологично земеделие“ през последните няколко месеца.

Министерството на земеделието, храните и горите предложи промени в Закона за общата организация на пазарите на земеделски продукти в ЕС и публикува нова наредба за биологичното производство (Наредба №5 от 3.09.2018г.). С тези промени бяха въведени невиждани никъде по света изисквания към био производителите и фирмите, които ги сертифицират, бяха въведени жестоки санкции, които сертифициращите фирми са задължени да наложат без значение дали производителя е виновен или не. В резултат от тези промени родните производители бяха поставени в ситуация да плащат за лабораторни анализи, които не доказват нищо и техните колеги в ЕС не правят, да бъдат в постоянен риск от отнемане на сертификата дори без да имат вина, да рискуват бизнеса и бъдещето си без това да се налага от Европейските регламенти.

Ние направихме всичко по силите си да постигнем диалог с Министерство на земеделието, храните и горите и да променим пагубната политика, която се провежда в сектора от половин година насам, но усилията ни останаха напразни.

Получихме куп обещания, проведоха се серия разговори, кръгли маси, работни срещи. Доведохме експерти от чужбина, ползвахме и най-добрите български експерти в областта на биоземеделието и производството на биопродукти.

В дните, в които очаквахме резултат от нашите срещи и промяна в нормативната база и възстановяване на нормалния диалог, станахме свидетели на безпрецедентни репресивни действия от страна на МЗХГ – на две от контролиращите лица, опериращи в България бяха отнети разрешителните за работа в страната.

На 1 февруари 2019 австрийската компания „Аустриа Био Гаранти“ загуби лиценза си, на клиентите им беше даден срок от 12 дни да си намерят друга сертифицираща фирма. Миналата седмица на 28 март същата съдба сполетя и „Кю сертификейшън“ – една от първите сертифициращи фирми в България, с 16 годишен опит и много добър авторитет. Същия ден вечерта в извънработно време служители на МЗХГ са се обаждали по телефона на техните клиенти да ги предупредят да си търся друга сертифицираща фирма.

Много биофермери, клиенти на „Кю сертификейшън“ АД, са получавали обаждания от новосъздадени контролиращи лица /получили разрешение за дейност през 2018 г./ още преди официално да бъде съобщена новината за непродължаване на лиценза, като са били предупреждавани за предстоящата ситуация и са получавали предложения за бързо сключване на нов договор. Фирмата получава заповедта, подписана от министър Порожанов пет дни по-късно – на 1 април. До момента Министерството не е излязло с официално съобщение каква е причината за отнемане на лиценза, но от фирмата са категорични, че посочените несъответствия в доклада от проверката са несъществени и формални. Никога не са имали забележки по същество, по начина на провеждане на инспекциите.

Общо над 900 производители бяха поставени в патова ситуация само за два месеца.

Г-н министър- председател,

Някой лудува в Министерството на земеделието, горите и храните на гърба на био производителите, някой насажда страх у сертифициращите фирми, че лиценза им може да бъде отнет без много обяснения. Някой вероятно планира и по-лоши неща, но ние се надяваме подозренията ни да са грешни. Най-лошото е че всички тези скандали рушат доверието на потребителите в България към качеството на българските био храни и напитки.

Всичко това се случва на фона на исканията на Европейска комисия за въвеждане на правила и прозрачност в процеса по сертифициране на българските биопродукти. Последните одити на Европейската комисия и на Сметната палата в България посочиха много слабости - както на процеса по контрол, така и на съответните отдели в Министерство на земеделието и храните и в ДФЗ-РА.

В резултат на това средствата, предназначени за подкрепа на биоземеделците са блокирани и не е ясно кога ще се изплатят. Другите плащания, напр. плащания за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци също са редуцирани с 50 % САМО за биофермерите. Вероятно поради същата причина. Новите колеги биоземеделци нямат никаква възможност да получат подпомагане, тъй като средствата по мярка „Биологично земеделие“ свършиха съмнително бързо в рамките на две години. Но затова пък именно те ще бъдат натоварени с непосилно големи финансови разходи за взимане на проби за пестицидни анализи от всички парцели, които преминават от статус „в преход“ към „биологични“ - мярка, която не се прилага в нито една европейска страна. През 2018-та година станахме и свидетели на първия спад в броя на био операторите на фона на постоянен растеж на сектора в цяла Европа.

Всички ние, реалните български биопроизводители, желаем стриктен контрол, но и прозрачност на системата. Желаем да се поддържа на ниво доверието в българските биопродукти. Желаем секторът да се развива без сътресения, и проблемите и казусите да бъдат решавани в диалог.

Вместо това сме свидетели на произвол от страна Министерство на земеделието и храните, саморазправа с неудобни контролиращи лица, и в същото време затваряне на очите пред лошите практики от страна на всеизвестни в бранша контролиращи лица.

Г-н премиер,

Настояваме за оставката на министър Порожанов и на отговорните длъжностни лица, довели до тази безпрецедентна ситуация на репресии и война със сектора, изчерпан финансов ресурс за био земеделие и блокирани средства от ЕК по ПРСР

Настояваме за незабавна промяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и европейските практики. В Консултативната комисия по биологично земеделие (Наредба №5) да бъдат включени представители на всички заинтересовани страни.

Да се създаде спешно Консултативен съвет по биологично земеделие към Министерството за земеделието, храните и горите, който да включва представители на всички заинтересувани страни в системата на биологичното земеделие, да се свиква регулярно и да решава проблемите при максимална прозрачност.

Настояваме за независимо разследване на фактите около отнемането на лиценза на „Кю сертификейшън“ АД.

Биопроизводителите с апел за помощ до премиера Борисов, готвят протести на 9 април
18701
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Писмо до министъра
И гъбарите са отрязани от украинската помощ, излизат на протест
Рибари и хотелиери блокират Варна в протест срещу вятърните паркове в морето
Срещу евтиния внос от Украйна, ОСП и Зелената сделка
Фермери от Германия, Полша и Чехия протестираха на границата между трите държави
Чешки фермери изхвърлиха оборски тор и блокираха улици в Прага
Никой от украинската страна не води преговори за затваряне на границата за търговия с Полша
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини