Днес повечето постъпват така - напролет почистват дворовете си и намазват с вар стволовете на овощните дръвчета. Става чисто и приветливо. Дотук добре. Само че варосването придобива смисъл и значение на растително защитно средство единствено, когато е направено преди зимните студове.
Вярно е, че варта има дезинфекционни свойства, но срещу причинителите на болестите по растенията и вредните насекоми не действа. Ползата идва от това, че е бяла. Тъмната кора се загрява от слънцето в ясните и студени тихи дни през зимата, температурата се повишава често много градуси над нулата, докато температурата на неогряваната част от северната страна остава ниска. Загрятата част се разширява, другата - не. На следващия ден става същото. При това свиване и разпускане кората се отделя от дървесината. Така се появяват “секторни измръзвания”. Понякога, особено при овощни видове, при които и без това спойката между кората и дървесината е по слаба, цялата кора се отделя. Тя не може да провежда соковете и още в ранна пролет цялото растение загива. На това се дължи апоплексията, от която често изсъхват кайсиите. Боядисана в бяло с вар кора по-слабо се нагрява и така се избягват резките промени.