Начало » Новини » Света
15.10.2019 г.

На 17 и 18 октомври предстоят важни дебати по бюджета на ЕС след 2021 г.

Многогодишна финансова рамка
На 17 и 18 октомври предстоят важни дебати по бюджета на ЕС след 2021 г.

sinor

Само след два дни – на 17 и 18 октомври, Европейската комисия ще даде нов тласък на преговорите по многогодишната финансова рамка на общността за периода 2021—2027 г., като целта е до края на тази година да се постигне споразумение по един справедлив, балансиран и модерен дългосрочен бюджет на ЕС след излизането на Великобритания от Общността.

Преди заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕС бяха набелязани и основните въпроси, по които ще се дебатира за постигане на бързо споразумение, съобщиха от пресцентъра на ЕК. Сред тях са:

- общото равнище на финансиране, което да съответства на споделените приоритети на Съюза;

- модерен бюджет с правилния баланс между политиките и силен акцент върху европейската добавена стойност;

- по-прозрачен подход към финансирането на бюджета на ЕС и въвеждането на нови източници на приходи за подпомагане на приоритетите и намаляване на тежестта върху националните вноски; както и

- по-голяма съгласуваност на политиката посредством по-тясна връзка между финансирането и приоритетите на политиката и по-силни инструменти за защитата на бюджета на ЕС от недостатъци в прилагането на принципите на правовата държава.

Ще припомним, че през май и юни 2018 г. Еврокомисията представи предложение за нов, модерен дългосрочен бюджет, който е силно насочен към приоритетите на Съюза, включително законодателните предложения за 37-те секторни програми. С приближаването на решителния момент за преговорите сега повече от всякога са необходими стратегически насоки от лидерите, за да може новите програми да бъдат стартирани навреме на 1 януари 2021 г., посочиха неотдавна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер.

Комисията предлага дългосрочен бюджет, равняващ се на 1,114 % от брутния национален доход (БНД) на ЕС-27. Досега Съюзът от 27 държави членки инвестира 1,16 % от БНД на ЕС-27, включително Европейския фонд за развитие. Ако бюджетът на ЕС бъде намален още повече, това би затруднило постигането на приоритетите на Съюза и предоставянето на така необходимата подкрепа на земеделските стопани, студентите, изследователите, както и на стотиците хиляди други бенефициери на бюджета на ЕС.

Затова лидерите следва да се стремят към реалистичен бюджет, който отговаря на задачата. Ето и темите, по които ще се дискутира по време на заседанието на лидерите на ЕС на 17 и 18 октомври.

Намиране на по-справедлив подход към финансирането на бюджета на ЕС

Днес някои от най-богатите държави-членки на ЕС получават намаления на вноските си в бюджета на ЕС, известни също като отстъпки, в резултат на което внасят и по-малко средства в сравнение с техния брутен национален доход на глава от населението. Към 2020 г. вноските на тези държави съставляват 0,70 на сто от техния БВП за разлика от останалите, чиято вноска е 0,80 на сто от БВП. Новото предложение е към 2027 г. тяхната вноска да достигне  0.91%, а за останалите – 0,90 на сто.

Оттеглянето на Обединеното кралство, заради което бе въведена системата на отстъпки още през 1984 г., предоставя възможност да бъде реформирана приходната част на бюджета на ЕС и да бъде решен проблемът със станалата непрозрачна и изкривена система. Лидерите трябва да използват тази възможност и да подкрепят по-справедлив начин за финансиране на бюджета на ЕС.

Модернизиране на приходната част на бюджета на ЕС

Сега е и моментът да се потърсят нови източници на приходи за бюджета на ЕС, които са по-тясно свързани с приоритетите на политиката на ЕС. Сред възможните източници са приходи от схемата за търговия с емисии или вноски на база нерециклирани отпадъци от опаковки от пластмаса.

Ръководителите следва да се възползват от нарастващата динамика в полза на тези нови собствени ресурси и да постигнат съгласие за разнообразяване на източниците на приходи за бюджета на ЕС.

Модернизиране на разходната част на бюджета на ЕС

В своето предложение за дългосрочния бюджет на ЕС Комисията предложи нов баланс между областите на политиката, финансирани от бюджета на ЕС. Политиката на сближаване и общата селскостопанска политика продължават да играят жизненоважна роля в изграждането на бъдещето на Европа, но сега те се модернизират в съответствие с новите приоритети.

В същото време повече средства отиват за ключови области на политиката, като научните изследвания и иновациите, мобилността на студентите, действията в областта на климата, миграцията, управлението и сигурността на границите, цифровизацията, както и отбраната и външната дейност на Съюза. Лидерите трябва да подкрепят тези усилия за модернизиране на бюджета на ЕС, за да може той да постига резултати в областите, които интересуват хората.

На 17 и 18 октомври предстоят важни дебати по бюджета на ЕС след 2021 г.
8880
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Двата законодателни пакета, приети от Еврокомисията
Държавите в ЕС трябва да внесат нови 66 млрд. евро в бюджета до 2027 г.
До 7 декември де очаква договореност и по бюджета за 2021 г.
Еврокомисията прие бюджетното споразумение от 1,8 трилиона евро за NextGenerationEU
Обсъжданията в ЕП продължават
Бюджетът на ЕС до 2027 г. и финансирането за България
Парламентарна сесия 9-12 март
Дългосрочният бюджет на ЕС и законодателството за климата са в дневния ред на Европарламента
Предложение, обсъждано миналата седмица в Брюксел
Финландското председателство залага 334 млрд. евро за земеделие от общия бюджет на ЕС до 2027 г.
Решения на Министерския съвет
Правителството прие позицията на България за следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини