Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.10.2019 г.

Октомври и ноември е най-доброто време за подготовка на почвата за следващия сезон

Полезни практики
Октомври и ноември е най-доброто време за подготовка на почвата за следващия сезон

sinor

Активният сезон в градината практически e приключен и може да си отдъхнете. Ама не съвсем, защото и есенните мероприятия са не по-малко важни за бъдещата реколта от пролетните. През октомври и ноември е най-доброто време за подготовка на посевната кампания за следващата година.

Да копаем или да не копаем?

Обработката на почвата е най-старото и най-често прилаганото агротехническо мероприятие. Основният въпрос, възникващ сега е – да копаем или да не копаем? Това зависи предимно от структурата на почвата. Ако в резултат от постоянното поливане и валежите земята е уплътнена и станала тежка, тогава есенната обработка е задължителна. Това се постига чрез обръщане, разрохкване и размесване на почвата. В противен случай няма да абсорбира добре влагата.

Като резултат от добрата аерация се засилва дейността на микроорганизмите. Обработката е ефективна и на глинесто-песъчливите почви. В глинестата почва няма достатъчно пори, в които да прониква кислород, нужен на корените да дишат. Когато в почвата няма достатъчно въздух, тогава минералните торове, в каквито и количества да се внасят, ще останат практически безполезни за растенията. Увеличаването на порозньостта съдейства за подобряване на топлинните свойства на почвата.

Леките и рохкави почви не се нуждаят от много грижи – достатъчно е да се обработят с плоскорез.

Има два основни начина за есенна обработка на почвата – с обръщане и без обръщане на почвения слой. Всеки един от тях има своите плюсове и минуси.

При обработка без обръщане на почвения слой земята се разхлабва, но не се преобръща и не сменя мястото си спрямо почвения хоризонт, съхранява естествената микрофлора и нейната жизнената дейност.

При оран земята се обръща и орният пласт се размества – така се постига по-добро структуриране на почвените частици и по-добро разпределяне на хранителните вещества. При този вариант на обработка семената на плевелите се заравят дълбоко и трудно могат да поникнат, а тези, които успеят да се покажат на повърхността ще загинат още при първите студове. Вредителите и личинките им също зимуват в почвата.  При обработката се разрушават зимните им убежища, а оказвайки се на повърхността ще замръзнат с настъпването на студовете. С обръщането на почвения пласт растителните остатъци се заравят по-дълбоко и така те попадат при по-благоприятни условия за разлагане.

Изборът на обработка е индивидуален и комплексен – необходимо е да се вземат предвид всички предимства и недостатъци. Той зависи до голяма степен от почвено-климатичните условия – един и същи метод при различни условия дава различни резултати.

Препоръчително време за провеждане на есенната обработка на почвата

Необходимо е да се спазват основни препоръки:

– желателно е обработката на почвата да се осъществи преди настъпването на продължителните валежи, защото в противен случай земята ще се преовлажни и не може да се разхлаби добре с последващата обработка;

– почвата не трябва да се обработва след първия сняг;

– не трябва да се обработва тогава, когато температурата на почвата падне под 4 градуса, защото при тази температура земните червеи престават да се хранят и изпадат в състояние на хибернация.

Допълнителни мероприятия

На тежки глинести почви заедно с обработката се внасят допълнително дървесна пепел, оборски тор, пясък, компост или листен хумус. Благодарение на това почвата става рохкава и пропусклива. Угнил компост, хумус или дървени стърготини се добавят към песъчливи почви, за да задържат повече влага. Киселите почви се неутрализират с креда, доломитово брашно или вар. Есенното варуване се препоръчва, защото така не се забавя усвояването на фосфор от корените в периода  на активна вегетация.

Внасянето на оборски тор е добре да се извършва през есента, защото съдържа много семена от плевели. Така по-голямата част от тях ще покълнат и ще загинат от студовете, а самият тор ще се напои достатъчно с влага и ще се смеси с почвата.

Октомври и ноември е най-доброто време за подготовка на почвата за следващия сезон
14711
 

Последни материали
Виж
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Свързани материали
Виж
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Крайностите в метеорологичната обстановка в ЕС се запазват
Валежите в България от началото на годината са едва половината от обичайните
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезно и практично
Сладкият картоф като алтернатива за фермерите
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини