Начало » Пазари » Животинска продукция
01.10.2019 г.

Над 20 на сто от прасетата в родните свинекомплекси станаха жертва на АЧС

Кризата не е предоляна въпреки преминатият пик в заболяването у нас
Над 20 на сто от прасетата в родните свинекомплекси станаха жертва на АЧС

Загубите в промишленото производство от африканската чума по свинетедо момента достигат около 20-21% от поголовието на домашните прасета в България, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. „За тези загуби безспорно има, първо, искане до Европейската комисия за съфинансиране на обезщетенията, които и в момента се плащат. Приключваме плащанията и на огнищата в индустриалните свинекомплекси и на всички стопанства, които подкрепиха нашите мерки. От друга страна, работим много активно в подкрепа на всички стопани, които бяха засегнати от това заболяване и които ще искат да направят репопулация в своите стопанства. Комуникираме с ЕК за приемането в нашата Програма за развитие на селските райони – тъй като в момента няма разписана такава мярка, впоследствие и за отварянето й - на така наречената Мярка 5, която ще бъде насочена към стопани, засегнати от огнищата с унищожени животни поради тази причина. 100% ще бъдат подпомогнати за репопулирането и 80% ще бъдат подкрепени в разходите в мерки за биосигурност. Такива са правилата и за такива условия се борим. Надяваме се, че комуникацията ще я приключим в края на годината“, обясни Танева.

По думите й пикът на АЧС е приключил, но кризата не е отминала в никакъв случай. „Следва да сме наясно, че трудностите предстоят относно прилагането на норми, мерки, правила във всяка част от тази обществена верига, която засяга отглеждането на домашната свиня, пътят й по цялата хранителна верига до крайния потребител, включително и ловната общност, тъй като другият резервоар и основен на разпространението на болестта е дивата свиня”, подчерта министърът.

Страни, в които е влязла АЧС в Европа, не е излязла до момента, припомни тя. „Което ще рече, че за да имаме национално производство на свинско месо – което мисля, че всеки от нас иска поради много причини, дори тръгвайки от нашия бит – следва да осъзнаем, че това вече трябва да става при други правила на хигиена, мерки за биосигурност, които трябва да разберем, научим и прилагаме по самосъзнание, а не за да се отчетем, че сме ги приложили. Защото, ако само се отчитаме, няма как да очакваме, че ще има ефект“, категорична бе Танева.

Над 20 на сто от прасетата в родните свинекомплекси станаха жертва на АЧС
13331

Последни материали
Виж
Национална селска мрежа
Безплатен семинар за градинари на 13 август в Монтана
Предложения от неправителствените организации
Становище на иновационния хъб по Наръчника за зелените практики
Над 15 ларви на квадратен метър унищожават 25% царевични растения
Внимание, телени червеи!
Национална селска мрежа
На 14 август се организира обучение по добри практики при етеричните култури
Репетицията започва от днес
Без електронна система фермерите отново ще кандидатстват „на живо” за компенсаторните помощи по COVID 1
От 11 до 24 август
Животновъди и пчелари имат 10 дни да кандидатстват по de minimis
Свързани материали
Виж
Местните потребители плащат почти напълно цената за кризата с АЧС в Китай
Месото в Дания поскъпна с над 50 на сто за година
Заразата е открита в малка семейна ферма близо до нашата и македонската граница
Първо огнище на АЧС във ферма е регистрирано в Гърция
Танева пред Съвета на ЕС
България настоява да се изработи наръчник за биосигурност в ЕС
Интервю с министъра на земеделието - втора част
Танева: Всяко зърно фураж за свинефермите трябва да е обеззаразено, защото АЧС вече е из цяла България
Предприети са мерки за пресичане на разпространението на заболяването
Откриха огнище на АЧС във ферма с източнобалкански свине във Варненско
ДФ „Земеделие“ спира провеките в свиневъдните стопанства
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам