Начало » Пазари » Животинска продукция
01.10.2019 г.

Над 20 на сто от прасетата в родните свинекомплекси станаха жертва на АЧС

Кризата не е предоляна въпреки преминатият пик в заболяването у нас
Над 20 на сто от прасетата в родните свинекомплекси станаха жертва на АЧС

Загубите в промишленото производство от африканската чума по свинетедо момента достигат около 20-21% от поголовието на домашните прасета в България, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. „За тези загуби безспорно има, първо, искане до Европейската комисия за съфинансиране на обезщетенията, които и в момента се плащат. Приключваме плащанията и на огнищата в индустриалните свинекомплекси и на всички стопанства, които подкрепиха нашите мерки. От друга страна, работим много активно в подкрепа на всички стопани, които бяха засегнати от това заболяване и които ще искат да направят репопулация в своите стопанства. Комуникираме с ЕК за приемането в нашата Програма за развитие на селските райони – тъй като в момента няма разписана такава мярка, впоследствие и за отварянето й - на така наречената Мярка 5, която ще бъде насочена към стопани, засегнати от огнищата с унищожени животни поради тази причина. 100% ще бъдат подпомогнати за репопулирането и 80% ще бъдат подкрепени в разходите в мерки за биосигурност. Такива са правилата и за такива условия се борим. Надяваме се, че комуникацията ще я приключим в края на годината“, обясни Танева.

По думите й пикът на АЧС е приключил, но кризата не е отминала в никакъв случай. „Следва да сме наясно, че трудностите предстоят относно прилагането на норми, мерки, правила във всяка част от тази обществена верига, която засяга отглеждането на домашната свиня, пътят й по цялата хранителна верига до крайния потребител, включително и ловната общност, тъй като другият резервоар и основен на разпространението на болестта е дивата свиня”, подчерта министърът.

Страни, в които е влязла АЧС в Европа, не е излязла до момента, припомни тя. „Което ще рече, че за да имаме национално производство на свинско месо – което мисля, че всеки от нас иска поради много причини, дори тръгвайки от нашия бит – следва да осъзнаем, че това вече трябва да става при други правила на хигиена, мерки за биосигурност, които трябва да разберем, научим и прилагаме по самосъзнание, а не за да се отчетем, че сме ги приложили. Защото, ако само се отчитаме, няма как да очакваме, че ще има ефект“, категорична бе Танева.

Над 20 на сто от прасетата в родните свинекомплекси станаха жертва на АЧС
9256

Последни материали
Виж
Световен Ден на Почвата
Да спрем ерозията на почвата, да спасим нашето бъдеще
Глоба за търговския обект, продал пържолата с игла в София
Задържани са ловна карабина и лек автомобил на бракониер в Белоградчишко
България няма право да забрани на полския производител да внася продукцията си
Министър Танева: Нито 1 кг от охладеното пилешко месо с производител Полша не е стигнал за консумация до крайния потребител
За целта финансирането ще минава през министерството на промишлеността и търговията
Русия вдига с 60 на сто бюджета за лизинг на земеделска техника
След споразумението на правителството с провинциалните власти за азотните емисии
Холандските фермери готвят протести за Коледа
Свързани материали
Виж
Първи положителни проби на чума при диви свине в района на „ДГС Благоевград”
Тя обаче си остава най-високата в световен мащаб
Цената на свинското месо в Китай пое надолу
Ставката е до 75 лева на животно
Отпускат 90 000 лева по de minimis в помощ на източнобалканската свиня
Китайски учени разшифроваха структурата на вируса на АЧС
След поредното огнище на АЧС в стопанство с източнобалканска свиня
БАБХ забрани свободната паша на домашни прасета в страната
Акцентът на новия сезон са мерките за биосигурност заради АЧС
Очаква се масовизиране на лова на диви свине при ден повече за груповите гонки
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам