Начало » Новини » Света
29.04.2019 г.

Ограничават хидрогенираните мазнини в храните в ЕС до 2 на сто

От април 2021 година
Ограничават хидрогенираните мазнини в храните в ЕС до 2 на сто

Европейската комисия прие нов регламент за намаляването на хидрогенираните мазнини, познати и като транс-мазнини, в продаваните в Европейския съюз храни, предназначени за крайния потребител или за доставки на дребно, до 2 грама на 100 грама от всички мазнини в съответния продукт, съобщиха от пресцентъра на изпълнителния орган на общността. Производителите пък ще бъдат длъжни да предоставят информация за количеството на тези вещества в произвежданите от тях хранителни продукти, доставяни на други фирми, ако определеното от регламента ограничение е надхвърлено.

Мярката, която трябва да влезе в сила от 2 април 2021 г., има за цел да защити здравето на потребителите и да увеличи възможностите за по-здравословно хранене на населението на ЕС.

През последните години редица научни изследвания, сред които и едно на Европейската агенция за безопасност на храните, сочат, че хранителният прием на хидрогенирани мазнини трябва да бъде възможно най-нисък, за да бъде избегнат рискът за здравето. Консумацията им носи риск за здравето и има данни, че увеличават нивата на лошия холестерол, намаляват нивата на добрия холестерол, не се разпознават от организма и същевременно се отлагат по кръвоносните съдове поради неразпознаваемата им структура. Диетолозите в ЕС са единодушни, че хидрогенираните мазнини подпомагат затлъстяването, пречат на пълноценното хранене на клетките и увеличават вероятността за заболяване от диабет, атеросклероза, рак на гърдата, инсулт и исхемична болест.

Транс-мазнините са ненаситени мазнини на базата на течни растителни масла, чиято структура е умишлено изменена. ̞Промишлено се получават чрез процеса хидрогениране, при който се добавя водороден атом, като по този начин се променя в естествената структура на растителната мазнина.

Делът им във всеки конкретен продукт е различен, като при някои достигат и до над 50%. Хидрогенирените мазнини присъстват естествено и в млечни продукти или месо. Използват се поради ниската им цена и високата им трайност. Този тип мазнини подобряват вкуса, текстурата и срока на годност на продуктите, затова са и предпочитани от страна на производителите. Откриват се в маргарини, солени изделия (чипсове, снаксове, солети, крекери, тестени закуски), сладки изделия (вафли, бисквити, сладоледи, кексове, кроасани), а дори и в „неподозирани“ продукти като хляб или таратор под формата на напитка. В някои вериги за бързо хранене предлаганите картофки се пържат именно в хидрогенирани растителни масла.

Ограничават хидрогенираните мазнини в храните в ЕС до 2 на сто
11437
 

Последни материали
Виж
Доц. Малчев с препоръки към стопаните със 100% щети
Три сорта череши на Овощарския институт в Пловдив са с под 50% измръзване и са ... вкусни
„Анисийд“ впечатли китайците с български тинктури от растения отгледани с алелопатия
15-то издание на изложението в Стара Загора
„Кубота“ представи на БАТА АГРО фермери с мисия
Ще има масови фалити
НАЗ очаква драматичен ефект от наказателните мита върху торовете от Русия
ДФЗ преведе 14.8 млн. лева по еко схемата за екстензивна паша
МЗХ удължава срока за прием
До 13 юни ще се приемат стратегии по подхода ВОМР
Свързани материали
Виж
На добър път!
В навечерието на 24 май бяха връчени дипломите в Лекотехническия университет
Предстоящо
От 23 до 25 май до НДК се организира фермерски и културен фестивал
ДФЗ
Одобрени са 208 проекта по подмярка 4.1 за пестене на вода
Земеделието на ЕС е къщичка от карти, без яснота по бюджета на ОСП
В Гърция разследват държавни служители за измама със субсидии за пасища и животни
Бюджетът за земеделски инвестиции ще е 230 млн. евро
Какви приеми за инвестиции ще обяви ДФЗ до края на 2025 г.?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини