Начало » Новини » Света
29.04.2019 г.

Ограничават хидрогенираните мазнини в храните в ЕС до 2 на сто

От април 2021 година
Ограничават хидрогенираните мазнини в храните в ЕС до 2 на сто

Европейската комисия прие нов регламент за намаляването на хидрогенираните мазнини, познати и като транс-мазнини, в продаваните в Европейския съюз храни, предназначени за крайния потребител или за доставки на дребно, до 2 грама на 100 грама от всички мазнини в съответния продукт, съобщиха от пресцентъра на изпълнителния орган на общността. Производителите пък ще бъдат длъжни да предоставят информация за количеството на тези вещества в произвежданите от тях хранителни продукти, доставяни на други фирми, ако определеното от регламента ограничение е надхвърлено.

Мярката, която трябва да влезе в сила от 2 април 2021 г., има за цел да защити здравето на потребителите и да увеличи възможностите за по-здравословно хранене на населението на ЕС.

През последните години редица научни изследвания, сред които и едно на Европейската агенция за безопасност на храните, сочат, че хранителният прием на хидрогенирани мазнини трябва да бъде възможно най-нисък, за да бъде избегнат рискът за здравето. Консумацията им носи риск за здравето и има данни, че увеличават нивата на лошия холестерол, намаляват нивата на добрия холестерол, не се разпознават от организма и същевременно се отлагат по кръвоносните съдове поради неразпознаваемата им структура. Диетолозите в ЕС са единодушни, че хидрогенираните мазнини подпомагат затлъстяването, пречат на пълноценното хранене на клетките и увеличават вероятността за заболяване от диабет, атеросклероза, рак на гърдата, инсулт и исхемична болест.

Транс-мазнините са ненаситени мазнини на базата на течни растителни масла, чиято структура е умишлено изменена. ̞Промишлено се получават чрез процеса хидрогениране, при който се добавя водороден атом, като по този начин се променя в естествената структура на растителната мазнина.

Делът им във всеки конкретен продукт е различен, като при някои достигат и до над 50%. Хидрогенирените мазнини присъстват естествено и в млечни продукти или месо. Използват се поради ниската им цена и високата им трайност. Този тип мазнини подобряват вкуса, текстурата и срока на годност на продуктите, затова са и предпочитани от страна на производителите. Откриват се в маргарини, солени изделия (чипсове, снаксове, солети, крекери, тестени закуски), сладки изделия (вафли, бисквити, сладоледи, кексове, кроасани), а дори и в „неподозирани“ продукти като хляб или таратор под формата на напитка. В някои вериги за бързо хранене предлаганите картофки се пържат именно в хидрогенирани растителни масла.

Ограничават хидрогенираните мазнини в храните в ЕС до 2 на сто
11328
 

Последни материали
Виж
Паднали рога от благороден елен показаха държавни ловни стопанства от цялата страна
Инж. Георги Георгиев е назначен за изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър
ДФЗ
От 7 май се отваря втори прием за пчеларите
Общо събрание
Млади кадри влизат в управлението на АЗПБ
Агрометеорологична прогноза за периода 25 април – 1 май 2025 година
Понижение на температурите ще създаде условия за падане на слани
При строги мерки за следене на здравословното състояние на животните
Алжир внася 1 милион овце от Румъния за Курбан байрама
Свързани материали
Виж
Два труса от снощи и днес в Черно море, до Несебър
„Напоителни системи“
На 28 април определят графиците за напояване за май
Секторът на дребен рогат добитък се срива
Българското месо от овце и кози е по-малко от това, което внасяме
Какви цветя да засадим до краставиците за по-добра реколта
Магнело ЕК – сигурна защита за здрава пшеница
С малко над литър концентрат пръскам 5 дка за три часа
Рангел Янакиев: Колесната пръскачка за хербициди Манкар-Рол замени 5 работници, изплати се за 6 месеца
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини