Начало » Новини » Света
29.04.2019 г.

Ограничават хидрогенираните мазнини в храните в ЕС до 2 на сто

От април 2021 година
Ограничават хидрогенираните мазнини в храните в ЕС до 2 на сто

Европейската комисия прие нов регламент за намаляването на хидрогенираните мазнини, познати и като транс-мазнини, в продаваните в Европейския съюз храни, предназначени за крайния потребител или за доставки на дребно, до 2 грама на 100 грама от всички мазнини в съответния продукт, съобщиха от пресцентъра на изпълнителния орган на общността. Производителите пък ще бъдат длъжни да предоставят информация за количеството на тези вещества в произвежданите от тях хранителни продукти, доставяни на други фирми, ако определеното от регламента ограничение е надхвърлено.

Мярката, която трябва да влезе в сила от 2 април 2021 г., има за цел да защити здравето на потребителите и да увеличи възможностите за по-здравословно хранене на населението на ЕС.

През последните години редица научни изследвания, сред които и едно на Европейската агенция за безопасност на храните, сочат, че хранителният прием на хидрогенирани мазнини трябва да бъде възможно най-нисък, за да бъде избегнат рискът за здравето. Консумацията им носи риск за здравето и има данни, че увеличават нивата на лошия холестерол, намаляват нивата на добрия холестерол, не се разпознават от организма и същевременно се отлагат по кръвоносните съдове поради неразпознаваемата им структура. Диетолозите в ЕС са единодушни, че хидрогенираните мазнини подпомагат затлъстяването, пречат на пълноценното хранене на клетките и увеличават вероятността за заболяване от диабет, атеросклероза, рак на гърдата, инсулт и исхемична болест.

Транс-мазнините са ненаситени мазнини на базата на течни растителни масла, чиято структура е умишлено изменена. ̞Промишлено се получават чрез процеса хидрогениране, при който се добавя водороден атом, като по този начин се променя в естествената структура на растителната мазнина.

Делът им във всеки конкретен продукт е различен, като при някои достигат и до над 50%. Хидрогенирените мазнини присъстват естествено и в млечни продукти или месо. Използват се поради ниската им цена и високата им трайност. Този тип мазнини подобряват вкуса, текстурата и срока на годност на продуктите, затова са и предпочитани от страна на производителите. Откриват се в маргарини, солени изделия (чипсове, снаксове, солети, крекери, тестени закуски), сладки изделия (вафли, бисквити, сладоледи, кексове, кроасани), а дори и в „неподозирани“ продукти като хляб или таратор под формата на напитка. В някои вериги за бързо хранене предлаганите картофки се пържат именно в хидрогенирани растителни масла.

Ограничават хидрогенираните мазнини в храните в ЕС до 2 на сто
4226

Последни материали
Виж
Фонд Земеделие
Изплатени са още 9 милиона лева на биопроизводителите по мярка 11
Тодор Новаков, търговски представител на ФМС Агро България:
С продуктите на ФМС получавате високи и качествени добиви
Успешната жътва зависи и от ремаркетата на полето
Форум
Европейската асоциация на биофермерите с конгрес в Румъния
Становища
Популизъм ли е искането за по-ниско ДДС
Иновации
Мария Габриел: Цифровите технологии променят начина за работа в интернет
Свързани материали
Виж
Форум
Европейската асоциация на биофермерите с конгрес в Румъния
Становища
Популизъм ли е искането за по-ниско ДДС
Нова подкрепа и за стартиращи производители
ЕК отпуска още 120 милиона евро за пчеларите
Решения на Министерския съвет
Правителството удължи с още 11 години концесията на „БМФ Порт Бургас“
Предстоящо
За първи път Фестивал на алтернативното земеделие в село Осоица
Сравнителен анализ
България крета на предпоследното място по иновации в ЕС
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам