Начало » Новини » Страната
17.09.2019 г.

В Сливен ще се проведат „Дните на българското месо„

В Сливен ще се проведат „Дните на българското месо„

Дните на българското месо“ ще се проведат на 11-12 октомври 2019 г. в Сливен, в рамките на традиционното Национално изложение по животновъдство. Организатор на събитието е Асоциацията на месопреработвателите в България с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“ и в партньорство с Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

На събитието ще има интересни, вкусни и полезни събития. Най-добрите български производители на месо и месни продукти ще покажат качествени и вкусни български специалитети. Информационна кампания ще разяснява значението на консумацията на месо в различните възрастови групи, а за почитателите на домашно приготвените деликатеси ще има книжки с традиционни рецептури за различни месни продукти.

Месопреработвателите искат отмяна на веганската луканка!

Ученици от професионалната гимназия по хотелиeрство и туризъм в Сливен ще готвят с най-добрите шеф-готвачи и майстори кулинари в конкурса „Да сготвим заедно“, а децата под 10 години ще правят красиви и оригинални сандвичи в кулинарното шоу „Детска фантазия“. Най-атрактивната част от съпътстващата програма на събитието е състезанието „Майстор месар“, което ще излъчи участниците в националния отбор на България за Световното първенство по транжиране в Сакраменто, САЩ през 2020 

Защо е важно месото:

Месото е важен източник на пълноценен протеин с всички незаменими аминокиселини, желязо, цинк, селен и витамини от група В, особено витамин В12, набавяни с храната. В древността хората са консумирали месо, понякога в огромни количества и антрополозите смятат, че това е един от факторите, довели до еволюцията на по-големите мозъци. Редица изследвания днес показват, че добавянето на месо в менюто на децата подобрява тяхното развитие. Подрастващите, които редовно консумират месо, са по-активни на детската площадка, по-приказливи и игриви, и показват повече лидерски умения. В същото време ограничаването или изключването на месото от храната може да повлияе върху ръста, силата и интелигентността им. Защото месото и други животински продукти, като млякото например, съдържат хранителни вещества, които е трудно да се получат от другаде. Единственият начин да сме сигурни, че подрастващите усвояват всички необходими хранителни вещества, е да хапват месо и риба.

Ето как изглежда консумацията на малко парче месо в цифри. Приблизително 90 грама постно говеждо месо осигурява 9% от дневните калории при диета с 2000 калории и само 10% мазнини, но повече от половината от дневните нужди от протеин, селен, ниацин и витамин В12, заедно с четвърт от нуждите от желязо и почти половината от необходимия цинк. Звучи просто и всъщност е, стига да знаеш как да приготвиш месото по най-добрият начин.

г.

В Сливен ще се проведат „Дните на българското месо„
6637
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Камион, превозващ вносно говеждо месо е катастрофирал преди Тополовград
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Предстоящо
Асоциацията на месопреработвателите насрочва общото си събрание на 20 юни
През миналата година най-мащабно е отстъплението при свинското
Производството на птиче месо в Румъния е нараснало с над 5 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини