Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.09.2019 г.

Зеленчукова „хирургия“ за ускорено съзряване на доматите

Може да приложите солен стрес или други хитрости
Зеленчукова „хирургия“ за ускорено съзряване на доматите

sinor

Есента наближава, но доматите не бързат да узряват. Самият процес е поредица от химични реакции, при които зеленият хлорофил се разрушава и на повърхността обикновено се появява пигмент с червен цвят. В зависимост от условията скоростта на тази реакция може да бъде различна и затова под ускорено съзряване на доматите се подразбират мерките, насочени към това, да се заставят растенията да включат вътрешните механизми за стимулиране на зачервяването.

В периода на съзряване доматите се конкурират един с друг за вода и хранителни вещества – и с листата, и със стъблата. Повече или по-малко те се нуждаят от топлина и светлина. А при недостиг или излишък на вода и хранителни вещества се стига до незадоволително узряване и качество на  доматите, особено в закрити съоръжения, където това е обичайно срещано. Например, когато доматът е узрял около дръжката, той остава твърд и зелен ( не като сортова особеност), а във вътрешността остават също бели или жълти участъци.

Причина са това са необичайно високите температури, недостиг на хранителни вещества или излишна  светлина, защото рядко се прибягва до засенчване в горещите и дълги летни дни. При отглеждане на открито влияние оказват още колебанието на температурите и валежите.

Голяма част от новите сортове и хибриди са в състояние да балансират своите физиологични потребности, но това не е гаранция, че при продължителното есенно захлаждане ще се справят. Червените сортове остават розови, което неизбежно се отразява на вкуса и аромата им.

Не дръжте никога доматите в хладилник – дръжте ги на стайна температура. Ниските температури превръщат захарите в нишесте и унищожават вкуса и аромата им. Те престават да узряват и гният, но губят вкусовите си качества.

Как да ускорим съзряването на доматите?

Целта на различните методи е да се пренасочи енергията на растенията към съзряване на плодовете.

Доматена хирургия

Прищипването на върховете на доматите около месец преди настъпването на студовете ще ограничи развитието на нови листа и корените ще пренасочат енергията към узряване на плодовете. Отстраняването на листата ще намали  опасността от заболяване от фитофтора в края на сезона, но това трябва да се ограничи до най-ниската узряваща китка. Всички листа с признаци на заболяване се премахват, както и всички цветове, когато вегетацията е към края си.

Популярен начин е поставяне на клечка за зъби или медна тел в срезове на стъблото (използва се и за увеличаване на плододаването). При прилагане на открито не трябва да се прави в студено и дъждовно време, защото съществува голяма опасност от проникване на фитопатогени през нараняванията, което ще отслаби растенията.

Друг ”хирургичен” метод е намаляване на кореновата система. С помощта на права лопата се оформя кръг около растенията на разстояние 30-40 см, с което се ограничава нарастването на най-дългите корени и само след седмица плодовете започват да узряват.

Изскубването на растенията и провесването им с върховете надолу на сухо и защитено място е решение, когато има много плодове на тях, а времето неочаквано застудява. Натрупаните хранителни вещества в стъблото и листата позволяват да достигнат стадий на зрелост. Приложимо е за ограничен брой растения.

Солен стрес

Обработването със солена вода ускорява съзряването на доматите. За целта се използва 60 г морска сол, която се разтваря в 3 л вода и се полива около растенията, като се внимава да не се намокрят листата. Процедурата може да се повтори. Това намалява способността на растенията да поглъщат вода, имитирайки засушаване. Растенията реагират бързо на стреса и ускоряват процесите на узряване, а същевременно се увеличават захарите и ароматните съединения, което подобрява вкусовите качества.

При такава концентрация и норма на внасяне не съществува риск от натрупване на соли в почвата, защото от поливането и дъждовете за 2-3 седмици солта се отмива.

Други методи за ускорено узряване

Прост и лесен, но ефективен метод е покриването на растенията през нощта с покривно фолио, а земята с алуминиево. Светлината, която се отразява от него ускорява узряването.

Могат да се използват и други материали за мулчиране на почвата.

В края на сезона поливането се намалява, но трябва да бъде постепенно, за да не се напукват доматите. Така се ограничава и разпространението на фитофтората.

Доузряването на доматите у дома е честа практика. Те продължават да узряват и след отстраняването им от растенията благодарение на етилена – естествен продукт, който се отделя от узрелите плодове.

Поставете плодовете в дишащ хартиен контейнер на разстояние един от друг. На дъното е желателно да се сложи хартиена постелка, която да попива влагата от конденза. Добавят се един или няколко узрели домати, ябълки или банани, които отделят етилен. Колкото са повече, толкова по-бързо ще се активират процесите.

За доузряването не е нужна светлина. Тя ще направи кожицата им твърда. Съхраняват се при температура 10-18 градуса по Целзий. При по-висока температура процесите на узряване се ускоряват, а при по-ниска съответно се забавят.

Зеленчукова „хирургия“ за ускорено съзряване на доматите
11014
 

Последни материали
Виж
За помпената станция на яз. „Пясъчник“
„Напоителни системи“ пусна обществена поръчка за 25 700 000 лева
Обучават горските по лесовъдство
Евробарометър
Почти цяла Европа определя климатичните промени като глобална заплаха
Народно лечение
Содата помага срещу брашнеста мана по краставиците
МЗХ
Забраните за косене в сезона на пожарите!
Важно!
Що е то интегрирано производство и защо на фермерите им е трудно да го прилагат?
Свързани материали
Виж
Практика
Пръскане на доматите с борна киселина в летните жеги
Преди лятото
Съвети как правилно да поливате доматите при жега
Събитието започва на 10 юни
ИЗК Марица показва устойчиви сортове домати на 21-то издание на Eucarpia
От 5 до 7 юни посетете демонстрационното поле на „Опора Заден“ в Цалапица
Полезни съвети
Колтучене на доматите – необходимост и правила
Съвети за градинаря
Ето какво да добавим в ямките при засаждане на доматите!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини