Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Да направим вино от шипки

Синор.БГ / 10.09.2019 г.
Да направим вино от шипки

За приготвянето на винена напитка шипките е най-добре да се берат през есента, когато плодът е напълно узрял (познава се по тъмночервения цвят) и съдържанието на захари (предимно захароза) е най-високо. Количеството, което ще наберете зависи от това колко вино искате да си приготвите. За да напълните едно 40-50 литрово дъбово буре (ако нямате такова може да ползвате обикновен пластмасов бидон със същия обем) ще са ви нужни към 8-10 кг плод. Ако няма достатъчно добре узрели шипки може да късате и по-малко узрели плодове, но те не бива да преобладават.

След като сте набрали необходимото количество очистете шипките от листа и мустачки, за да не се отделят при ферментацията нежелани вещества, които да развалят вкуса. Хубаво е да ги измиете през гергир на течаща вода – така ще се очистят от полепналия прах и други прашинки. Подсушете ги добре. Сложете почистения плод на порции в плик, завийте с кърпа и с чукче за месо ги начукайте, докато се раздробят добре. Сложете натрошените шипки в почистения съд за ферментация и ги залейте с предварително разтворен на тих огън захарен сироп. Количеството на захарта е 1:1 спрямо това на плода. Пропорцията на водата е 3:1, т.е. към 8 кг шипки ще добавите 24 л вода. Не забравяйте да сложите 3-4 г/л лимонена киселина за потискане развитието на нежелани организми и за придаване на свежест.

Виното преминава през бурна и тиха ферментация

Бурната ферментация протича до 2 седмици при температура окло 20 градуса. Контролирайте процеса, като разбърквате ширата с дървена бъркалка поне веднъж дневно. Не затваряйте плътно съда, за да влиза по малко въздух. Замерете началната захарност. Разликата между началната захарност и крайната стойност преди да претакате ширата трябва да е поне 12%. Шипковото вино се претаква по обичайния начин, както се претаква виното от грозде, като го наливате през маркуч на принципа на скачените съдове в стъклени дамаджани или бутилки.

Топ 50 на българските вина!

Тихата ферментация протича в неплътно затворените съдове. Замервайте съдържанието на захари поне веднъж дневно, като преизчислявате полученото процентно количество алкохол. Готовото за пиене шипково вино достига не повече от 8,5 – 9,0% алкохол, сладко е на вкус и се усеща лека киселинна резливост. Съхранявайте го в студени помещения, за да не се вкисне. Трайността му е не повече от 3 месеца.

Втора цедка

От отделените шипкови джибри може по желание да направите втора заливка, като количеството захар ще е по-малко отколкото при първоначалното залагане на плода. Ферментацията протича по-бурно заради развилите се винени дрожди. Претакването на „втората цедка“ трябва да стане преди да се е вкиснал плодът.

Не бива да слагате шипките в метален съд, защото се унищожава съдържащият се в тях витамин С. Поради същата причина, виното трябва да е защитено от слънчева светлина.

Да направим вино от шипки
73569
 

Последни материали
Виж
След октомврийските дъждове – дори в областите с продължителна суша
Влагата е достатъчна за есенниците в по-голямата част от Украйна
За пет проекта
ДФЗ плати 2,2 млн. лв. по Рибарската програма, над половината са за ИАРА
Отново бяха закупени само половината от планираните 120 000 тона
Фуражният ечемик поскъпна на международния търг в Йордания
С писмена процедура
МЗХ тихо ще премахне молуларната ставка в обвързаното подпомагане за животни
Обсъждане на насоките за кандидатстване с инвестиционни проекти
ЕК и МЗХ отхвърлиха исканията на фермерските групи за промени във финансовите критерии
Срещи с бранша
Ще броят стопанствата по области, преди да се предложи проектозакон за браншовите организации
Свързани материали
Виж
Интервю със съоснователя на компанията „Балевски и Киров“
Балевски: „Зелената седмица“ е стартът ни да продаваме шипков мармалад в Германия
Добрите примери след европодпомагането
Суперлативи за „умното стопанство“ на „Балевски и Киров“ след мисия от Еврокомисията за изпълнението на ПРСР
Красива всеки ден
Хранителна козметика с шипки
Спасена е 50 декара борова гора
Пожар унищожи декари 14 декара шипков масив
Шипките се сушат внимателно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини