Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.09.2019 г.

Да направим вино от шипки

Да направим вино от шипки

За приготвянето на винена напитка шипките е най-добре да се берат през есента, когато плодът е напълно узрял (познава се по тъмночервения цвят) и съдържанието на захари (предимно захароза) е най-високо. Количеството, което ще наберете зависи от това колко вино искате да си приготвите. За да напълните едно 40-50 литрово дъбово буре (ако нямате такова може да ползвате обикновен пластмасов бидон със същия обем) ще са ви нужни към 8-10 кг плод. Ако няма достатъчно добре узрели шипки може да късате и по-малко узрели плодове, но те не бива да преобладават.

След като сте набрали необходимото количество очистете шипките от листа и мустачки, за да не се отделят при ферментацията нежелани вещества, които да развалят вкуса. Хубаво е да ги измиете през гергир на течаща вода – така ще се очистят от полепналия прах и други прашинки. Подсушете ги добре. Сложете почистения плод на порции в плик, завийте с кърпа и с чукче за месо ги начукайте, докато се раздробят добре. Сложете натрошените шипки в почистения съд за ферментация и ги залейте с предварително разтворен на тих огън захарен сироп. Количеството на захарта е 1:1 спрямо това на плода. Пропорцията на водата е 3:1, т.е. към 8 кг шипки ще добавите 24 л вода. Не забравяйте да сложите 3-4 г/л лимонена киселина за потискане развитието на нежелани организми и за придаване на свежест.

Виното преминава през бурна и тиха ферментация

Бурната ферментация протича до 2 седмици при температура окло 20 градуса. Контролирайте процеса, като разбърквате ширата с дървена бъркалка поне веднъж дневно. Не затваряйте плътно съда, за да влиза по малко въздух. Замерете началната захарност. Разликата между началната захарност и крайната стойност преди да претакате ширата трябва да е поне 12%. Шипковото вино се претаква по обичайния начин, както се претаква виното от грозде, като го наливате през маркуч на принципа на скачените съдове в стъклени дамаджани или бутилки.

Топ 50 на българските вина!

Тихата ферментация протича в неплътно затворените съдове. Замервайте съдържанието на захари поне веднъж дневно, като преизчислявате полученото процентно количество алкохол. Готовото за пиене шипково вино достига не повече от 8,5 – 9,0% алкохол, сладко е на вкус и се усеща лека киселинна резливост. Съхранявайте го в студени помещения, за да не се вкисне. Трайността му е не повече от 3 месеца.

Втора цедка

От отделените шипкови джибри може по желание да направите втора заливка, като количеството захар ще е по-малко отколкото при първоначалното залагане на плода. Ферментацията протича по-бурно заради развилите се винени дрожди. Претакването на „втората цедка“ трябва да стане преди да се е вкиснал плодът.

Не бива да слагате шипките в метален съд, защото се унищожава съдържащият се в тях витамин С. Поради същата причина, виното трябва да е защитено от слънчева светлина.

Да направим вино от шипки
55991
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Добрите примери след европодпомагането
Суперлативи за „умното стопанство“ на „Балевски и Киров“ след мисия от Еврокомисията за изпълнението на ПРСР
Красива всеки ден
Хранителна козметика с шипки
Спасена е 50 декара борова гора
Пожар унищожи декари 14 декара шипков масив
Шипките се сушат внимателно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини