Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Шипките се сушат внимателно

Синор.БГ / 31.10.2007 г.

Шипките у нас могат да се срещнат почти на всякъде – в храсталаци, редки гори, поляни, склонове и дори на каменисти места. Поради изключително голямата ценност на плодовете – съдържанието на витамин С в 100 г от месестата част е над 150 мг, култивирани шипки се отглеждат вече и в дворните градини.

Независимо, че са непретенциозни и виреят на бедни почви, ако избирате място за тях, добре е да знаете, че шипките, които растат на припек са по-богати на витамин С. Това трябва да знаят и берачите на диворастящите видове. Дори плодовете на един и същ храст, огряван неравномерно от слънцето, се различават по съдържание на витамин С. Тези с продълговата форма и оцветени в тъмнокафяво, също са по-богати на витамини. Берат се няколко дни преди масовото узряване. Трябва да са оранжево-червени и твърди. Недозрелите, както и презрелите, нямат нужните качества. Беритбата започва през септември и продължава до падането на сланите.

След първото осланяване, походът ви за шипки в гората вече е безсмислен. Не само се намалява количеството на витамините, но плодовете омекват и не могат да се съхраняват. Обрани на време могат да се съхраняват до 24 часа при температура до 10 градуса. При сушене в домашни условия най-вече се практикува естественото сушене. Плодовете се преглеждат. Смачканите, повредените и всякакви примеси от клонки, листа се изчистват. Разрязват се на две и се почистват семената. Разстилат се на пласт с 5-6см дебелина и се поставят в сухи, проветриви помещения. От време на време се разбъркват.

При термично сушене (във фурната) витамините също се запазват. Съдържанието на витамин С при сушене на шипките се запазва почти същото, каквото е и в пресните плодове. Ако сушенето се извършва във фурна, то температурата не трябва да бъде по-висока 40-50 градуса и да се повишава непрекъснато, но слабо. Врата се отваря често и плодовете се разбъркват. Добре изсушените при натиск се чупят. След изсушаване отново се преглеждат и евентуални примеси и семена се отстраняват. Съхраняват се в добре затворени стъклени буркани, защото са много хигроскопични.

Шипките се сушат внимателно
62573
 

Последни материали
Виж
След пороите консервните фабрики ще останат без суровина за лютеници и пюрета
Обявиха датите на животновъдното изложение в Сливен за 2025 година
НАЗ иска оставката на министър Тахов, Капитанов и Петя Славчева
Декларация
Фермерски протест на 10 октомври пред сградата на ЕК в София
Руското земеделие бележи над 50 процента растеж за десетилетие и разширява цифровите решения
След среща с бранша
И длъжниците към НАП ще получат компенсациите си за плодове и зеленчуци
Свързани материали
Виж
Интервю със съоснователя на компанията „Балевски и Киров“
Балевски: „Зелената седмица“ е стартът ни да продаваме шипков мармалад в Германия
Добрите примери след европодпомагането
Суперлативи за „умното стопанство“ на „Балевски и Киров“ след мисия от Еврокомисията за изпълнението на ПРСР
Красива всеки ден
Хранителна козметика с шипки
Да направим вино от шипки
Спасена е 50 декара борова гора
Пожар унищожи декари 14 декара шипков масив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини