Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.10.2007 г.

Шипките се сушат внимателно

Шипките у нас могат да се срещнат почти на всякъде – в храсталаци, редки гори, поляни, склонове и дори на каменисти места. Поради изключително голямата ценност на плодовете – съдържанието на витамин С в 100 г от месестата част е над 150 мг, култивирани шипки се отглеждат вече и в дворните градини.

Независимо, че са непретенциозни и виреят на бедни почви, ако избирате място за тях, добре е да знаете, че шипките, които растат на припек са по-богати на витамин С. Това трябва да знаят и берачите на диворастящите видове. Дори плодовете на един и същ храст, огряван неравномерно от слънцето, се различават по съдържание на витамин С. Тези с продълговата форма и оцветени в тъмнокафяво, също са по-богати на витамини. Берат се няколко дни преди масовото узряване. Трябва да са оранжево-червени и твърди. Недозрелите, както и презрелите, нямат нужните качества. Беритбата започва през септември и продължава до падането на сланите.

След първото осланяване, походът ви за шипки в гората вече е безсмислен. Не само се намалява количеството на витамините, но плодовете омекват и не могат да се съхраняват. Обрани на време могат да се съхраняват до 24 часа при температура до 10 градуса. При сушене в домашни условия най-вече се практикува естественото сушене. Плодовете се преглеждат. Смачканите, повредените и всякакви примеси от клонки, листа се изчистват. Разрязват се на две и се почистват семената. Разстилат се на пласт с 5-6см дебелина и се поставят в сухи, проветриви помещения. От време на време се разбъркват.

При термично сушене (във фурната) витамините също се запазват. Съдържанието на витамин С при сушене на шипките се запазва почти същото, каквото е и в пресните плодове. Ако сушенето се извършва във фурна, то температурата не трябва да бъде по-висока 40-50 градуса и да се повишава непрекъснато, но слабо. Врата се отваря често и плодовете се разбъркват. Добре изсушените при натиск се чупят. След изсушаване отново се преглеждат и евентуални примеси и семена се отстраняват. Съхраняват се в добре затворени стъклени буркани, защото са много хигроскопични.

Шипките се сушат внимателно
60983
 

Последни материали
Виж
Бюджетът от над 70 млн. лв. за 2024 г. ще бъде разпределен между над 8000 тютюнопроизводители
Съветът по тютюна гласува ставките по преходната национална помощ
Зърнената мафия в Украйна изнудва при издаване на фитосанитарни сертификати*
Министерство на иновациите и растежа
Начало на информационната кампания за иновации в малките и средни предприятия
Турският президент Реджеп Ердоган се обяви за възобновяване на „зърнената сделка“
Министърът на енергетика Жечо Станков
Приоритет на държавата са инвестициите в солари за домакинствата
Българска роза отчете ръст на продажбите на гюлово масло
Свързани материали
Виж
Интервю със съоснователя на компанията „Балевски и Киров“
Балевски: „Зелената седмица“ е стартът ни да продаваме шипков мармалад в Германия
Добрите примери след европодпомагането
Суперлативи за „умното стопанство“ на „Балевски и Киров“ след мисия от Еврокомисията за изпълнението на ПРСР
Красива всеки ден
Хранителна козметика с шипки
Да направим вино от шипки
Спасена е 50 декара борова гора
Пожар унищожи декари 14 декара шипков масив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини