Лабораторните резултати от взетите на територията на България 26 проби от внесения от Бразилия соев шрот и произведените от него в страната комбинирани фуражи не установиха наличие на бактерии на Salmonella, spp, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция за безопасност на храните. Оттам уточняват, че взетите проби от соевия шрот са 7, а от комбинираните фуражи – 19.
Проверката беше предизвикана от съобщение от 23 август в Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF), подадено от Румъния, че за соев шрот, произведен в Бразилия, има съмнения за съдържание на салмонела. Част от него е бил доставен на 7 компании в България, спрямо които от страна на БАБХ бяха предприети бързи действия, припомнят от контролния орган. Оттам подчертават, че при последвалото изследване за наличие на салмонела е било получено пълно съдействие от всички фирми във фуражната верига, търговци и преработватели, до които е бил доставен съмнителният вносен продукт.
Това е поредното доказателство за ефективността на дейността на Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи при опазване здравето на потребителите в Европейския съюз, констатират от БАБХ.