Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.10.2024 г.

Повторният цъфтеж на многогодишни култури не е много рядко явление

Причините са много
Повторният цъфтеж на многогодишни култури не е много рядко явление

Снимка: sinor.bg

Лятото на 2024 година е едно от най-горещите в историята. Възможно е да счупи всички рекорди по продължителност на високите температури. Октомври също обещава „второ лято“. Повторният цъфтеж на различни растения не е рядко явление – наблюдава се при семкови и костилкови култури, както при някои горски и декоративни видове. Цъфтят кестени, ябълки, круши, череши, сливи, а френското грозде пуска нова зеленина. Люляците, акациите и орловите нокти също формират цветни пъпки. По всички природни стандарти по това време многогодишните култури трябва да се подготвят за зимата.

Специалистите идентифицират не само есенен, но също зимен, както и късен пролетен цъфтеж. Ако цветове се появят в самото начало на лятото, тогава това е резултат от предишно непълно развитие на някои пъпки, които по някаква причина не успяват да завършат целия цикъл. В някои случаи може дори да формират плодчета, които едва ли ще узреят.

Ако по време на цъфтеж падне слана, тогава отворените цветове могат да загинат. Тези, които са във фаза „розов бутон“, обикновено оцеляват, макар и леко повредени. Някои от тях, които не успяват да цъфнат, изпадат в „летаргия“. По-късно, когато са получили допълнителни количества хранителни вещества и са изчакали благоприятни условия, те се събуждат.

Все пак цъфтежът „извън час“ е знак, че нещо не е наред с растението. По някаква причина е настъпил своеобразен „хормонален срив“. Установено е, че отслабените растения цъфтят отново. Вместо да се подготвят за зимата, те губят енергия за формиране на завръзи, които не могат да узреят.

Ако след леко застудяване към края на лятото термометърът отново отбележи по-високи нива, тогава дърветата и храстите могат „погрешно“ да приемат това за нов сезон и да формират цветни пъпки или да дадат нови издънки.

Продължителното засушаване може да бъде друга причина за повторен цъфтеж. Ако това се случи по време на цъфтеж, тогава растенията изпадат в анабиоза и развитието им се задържа. Когато по-късно, вече през лятото, градината се полива интензивно или валят дъждове, тогава цветните пъпки се събуждат. Ако цялото лято е сухо и влагата е оскъдна, тогава дърветата и храстите започват да цъфтят с есенните дъждове.

Причина за преждевременен цъфтеж може да бъде и увреждане на листата от вредители или животни, когато дървото принудително е загубило листата си. Биологичният цикъл се нарушава и отново настъпва цъфтеж.

Бактериална инфекция, настъпила през пролетта или лятото, дължаща се на увреждане на кората от белези и рани, също може да предизвика есенен цъфтеж. Бактериите се развиват интензивно, нанасяйки серозна вреда на растението и водейки до отмиране на част от тъканите. Това нарушава притока на хранителни вещества към корените и дървото ги насочва към развитие на цветни пъпки.

Понякога растенията губят ежедневния си ритъм и тогава те реагират не само на пролетното увеличаване на светлата част на деня, но и на есенното му намаляване.

Друг фактор за есенния цъфтеж е прекомерна влага и азотни торове в почвата в края на вегетационния период.

Вторичен цъфтеж може да се наблюдава и след силно подрязване, счупване или пожари. Силата за живот и желанието да оставят „потомство“ принуждава растенията да преодоляват най-невероятни препятствия.

Причина за повторен цъфтеж може да бъде и естественото стареене на дървото, а формирането на цветни пъпки е нещо като „лебедова песен“. Важно е да знаем, че:

не можем да разчитаме на втора реколта, а за да не изразходват дърветата ресурс, трябва незабавно да отстраним съцветията;

– ненавременното отстраняване на цветовете снижава значително студо- и зимоустойчивостта на растенията;

– в топла, но облачна есен повторен цъфтеж практически не се наблюдава;

– навременно провеждане на превантивни обработки срещу болести и вредители е неотложна задача;

– необходимо е изключване на поливането, ако това не е жизнено важно за растенията;

– изключване на азотно подхранване през втората половина на лятото и внасяне само на азот и калий или специални есенни смеси предотвратява повторен цъфтеж.

Повторният цъфтеж на многогодишни култури не е много рядко явление
5234
 

Последни материали
Виж
Огнище на птичи грип в Пловдив, засегнати са 700 птици
Дължимата ревта е 27,7 хил. лева
МЗХ прекратява договор за ползване на земя от държавния фонд в Ловешко
Франция е домакин на 45-ия Световен конгрес по лозарство и винарство
Секторната програма по пчеларство
Гръцките пчелари са получили сериозни обезщетения за загубени кошери
Регистрации
И в Италия отчитат спад в продажбите на трактори и комбайни
Фалшиви имейли за грешка при изчисляването на осигурителната вноска за пенсия
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини