Фитофтората е гъбично заболяване, предизвикано от гъбата Phytophtora infestans и напада всички култури от семейство Картофови. Наричат я още картофена мана или чернилка. Мицелът на гъбата живее в остатъците на заболелите растения - в почвата, в градинския инвентар, презимува и започва своя цикъл отново при благоприятни условия, като повишената влажност е основна сред всички. Болестта се разпространява много бързо и нанася сериозни щети.
Признаци на фитофтората по доматите
Фитофтората поразява по-силно картофите и доматите, а по-рядко се наблюдава при пипера и патладжана.
Белезите на болестта се появяват най-напред по листата, а по-късно и по останалите части на растенията. Основните признаци, характерни за фитофтората са следните:
– листата се покриват с тъмни петна, а след това изсъхват и падат;
– съцветията пожълтяват, потъмняват и окапват;
– стъблата на растенията се покриват с кафяви петна с неправилна форма;
– плодовете се покриват със сиво-кафяви или черни петна.
Високата влажност отключва заболяването. Спорите поразяват най-напред обратната част на листа, които се покриват с бял налеп, постепенно преминавайки към връхната част във вид на кафяви петна.
След листата болестта поразява съцветията – те изсъхват и падат, а по-късно и плодовете. Те се покриват със сиви или сиво-кафяви петна, които постепенно се разрастват, стават почти черни и покриват целия плод.
Кората става тънка, а вътрешността на плодовете започва да гние и отделя неприятна миризма. Фитофтората е в състояние буквално за няколко дни да унищожи реколтата, ако не се обърне достатъчно внимание при появата на първите симптоми.
Причини за фитофтората
Преди да започнем ефективната борба с фитофтората, нужно е да знаем кои са причините, които предизвикват болестта:
– чести и обилни дъждове през лятото;
– прекомерно поливане, а също и мокрене на листата;
– гъсто засаждане и отсъствие на вентилация между растенията;
– близко съседство с картофи, защото много често заболяването започва от тях;
– голям диапазон между дневните и нощните температури и падане на обилни роси;
– излишък на азот;
– високо алкална почва;
– недостиг на калий, мед, йод и манган в почвата.
Познаването на причините помага да се избегнат грешки в грижите за доматите и да се спаси реколтата.
Какво да правим при появата на фитофтора по доматите, отглеждани в оранжерии?
В оранжериите фитофтора може изобщо да не се появи, когато се полагат правилни грижи. Основното е – спазване на температурните режими и влажността и редовна профилактична обработка на растенията.
Поливките трябва да бъдат редки, но с голям обем. Профилактиката в оранжериите започва с обеззаразяване на помещенията и инвентара. Когато фитофтората попадне в затворените съоръжения заедно с доматите, тогава тя се развива още по-бързо, отколкото на открито – топлият и влажен въздух способстват за това.
Профилактични мерки при отглеждане на доматите на открито
Доматите, отглеждани на открито, са подложени по-често на гъбични заболявания. При нарушена агротехника, свързана с увеличаване на влажността, чести превалявания и роса, то фитофтората е задължителна.
По-лесно е да започнем борбата с болестта в началните стадии на проява. В напреднал стадий вече става много по-сложно и загубата на голяма част от реколтата, а често и цялата е сигурно.
Превантивни мерки
За намаляване на риска от заболяване е важно да се спазват следните правила:
1. Редовно пръскане с фунгицид или друго средство при наличие на условия за развитие на болестта. Растенията трябва да се пръскат рано сутрин или късно вечер, така че капчиците, които остават по листата да не причинят изгаряне.
2. Дезинфекция на почвата и инструментите, изнасяне и изгаряне на заразените растения.
3. Спазване на разстоянията при засаждане на растенията.
4. Премахване на долните листа, като това се прави постепенно да не се стресират доматите допълнително.
5. Да се пазят листата от мокрене, като се поливат растенията ниско в корените.
6. Мулчиране на междуредията, като най-добър ефект дава използването на разкислен торф.
7.Отглеждане на устойчиви сортове.
8. Засаждане на синап, лук, чесън, невен и тагетиси между редовете.
Методи и средства за борба с фитофтората
За борба с гъбата се използват медсъдържащи препарати. Най-често се използва меден сулфат в следните концентрации:
– 0,5-1% за профилактика;
– 3-5% за лечение при силно заразяване на растенията, но една година след това на мястото не трябва да се отглежда нищо.
Народните средства са много, но най-често се използват следните:
– млечна суроватка в съотношение с вода 1:10, като се добавят 2 капки йод на 1л смес;
– содата се използва за пръскане всяка седмица и след всеки дъжд – 1 супена лъжица се разтваря предварително в топла вода и се долива до 5 литра;
– чеснова настойка – 100 гр смлян чесън се залива със 100 г вода, престоява 2-3 денонощия, прецежда се в 5 л вода и се добавят 20 капки йод;
– пепелна вода – 0,250 кг пепел се кипва в продължение на 30 мин, охлажда се и се долива с вода до 5 л.
Използва се още отвара от иглолистни, настойка от коприва, дрожди и др.
Изборът на метод за лечение е личен, но е важно да се знае, че не съществуват начини за пълно избавяне от фитофтората.
За повисока ефективност е добре да се редуват различните методи и средства, за да не привиква гъбата и да добива имунитет.