Начало » Новини » Света
26.07.2019 г.

Проведе се българо-китайски семинар на тема „Земеделие, селскостопанска наука и технологии”

Проведе се българо-китайски семинар на тема „Земеделие, селскостопанска наука и технологии”

В периода от 10 до 19 юли в китайската провинция Дзянси е проведен българо-китайски семинар на тема „Земеделие, селскостопанска наука и технологии”, организиран по линия на сътрудничеството между Министерството на земеделието, храните и горите и правителството на провинция Дзянси в Китайската народна република, съобщиха от Селскостопанска академия. В семинара са участвали доц. д-р Соня Иванова – директор на дирекция „Международно сътрудничество, връзки с обществеността и протокол” и проф. д-р Красимира Кънева.

Визитата е съпроводена с многобройни официални срещи със заместник-губернатора на провинцията, с представители на правителството, с ръководители и служители в представителството на Министерството на външните работи, с кметове и заместник-кметове на окръзи, с учени от Академията за селскостопански науки на провинцията и аграрния университет.

Академията за селскостопански науки на Дзянси (JXAAS) е основана през 1934 г. и в нея освен обучение по аграрни науки има и научна част за изследователска и развойна дейност и популяризиране на научните постижения и технологии.

Има общо 13 научно-изследователски института, сред които Институт за изследване на ориза (RRI), Институт за изследване на полските култури (CRI), Институт за изследване на почвите, ресурсите и околната среда (SFREI), Институт за изследване на зеленчуците и цветята (VFRI), Институт по животновъдство и ветеринарни изследвания (AHVRI), Институт за икономика и информация в земеделието (IAEI), Институт за селскостопанско инженерство (AERI). Академията има 1018 служители, от които има един академик от Китайската инженерна академия, 251 старши професионален и технически персонал, 132 души с докторска степен и 166 с магистърска. Създадени са 3 национални лаборатории, 8 провинциални центъра, 8 изпитващи и консултантски центъра, 9 ключови лаборатории и 1 станция за обмен на пост докторанти. Има общо 52 екипа за научни и технологични иновации.

При посещението на Академията от българска страна беше представена организационната структура и изследователските направления на Селскостопанска академия, както и информация за дългогодишното  българо-китайското сътрудничество в областта на аграрната наука. Доц. д-р Соня Иванова е връчила проект на Споразумение за сътрудничество между двете академии, което се очаква да бъде официално подписано при посещението на представители на Академията за селскостопански науки на провинция Дзянси до края на тази година.

Обсъждани са възможности за сътрудничество и обмен на студенти и докторанти, включително и в рамките на европейските програми Еразъм, Хоризонт 2020 и Хоризонт Европа, както и по инициативата „17+1”.

От особен интерес са били посещенията в демонстрационните полета на Селскостопанска академия и Аграрния университет, както и в Националния парк (изложба) за съвременно и цялостно развитие на селското стопанство в главния град на провинцията Нанчанг.

Организирани са срещи и с ръководствата на различни бизнес групи – за преработка на мляко, отглеждане и преработка на лотос и зелен китайски чай, демонстрационна ферма за биологично производство на екзотични растения, билки и аквакултури, предприятия за преработка и добиване на олио от слънчоглед, чай и пр.

Гостите са били запознати с демонстрационен земеделски парк, изграден по проект „Пътят на десет хиляди цветя”, където се произвежда висококачествен разсад на цветя, предназначени за градско и крайпътно озеленяване, с цел привличане на повече туристи. В т.н. „долина на парфюмите” беше изложена научно-изследователската дейност на центъра за изпитване на аромати. Бяха предоставени възможности за участие в различни видове уъркшопи.

При посещението в „китайското чаено село” в окръг Джиндъджън беше представен Националният стратегически проект за изграждане на селски комплекс, включващ екологично земеделие, отглеждане на чай и производство на порцелан, провеждане на обучения, изграждане на места за спорт и отдих, предоставяне на възможности за пътуване и културно творчество.

В рамките на културната програма на семинара, за гостите беше организирано посещение на един от най-известните в страната павилиони, музея на известния поет Ду Фу, наречен китайският Шекспир, музея на подправките и музея на порцелана.

Проведе се българо-китайски семинар на тема „Земеделие, селскостопанска наука и технологии”
10146
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Семинар за новите технологии в млечното говедовъдство на 2 април
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Информационен ден за новите геномни техники за земеделски производители
БАСФ - иновации и партньорство за успешно българско земеделие
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини