Първите резултати от жътвата по атлантическото крайбрежие на Франция показаха, че съдържанието на белтъчини в зърното е под 11% - минималното ниво, необходимо за износ, обяви „Ройтерс”, цитирайки компанията Soufflet, която е сред най-големите износители и играчи на пазара в сраната.
Според началника на отдела за изкупуване на зърнени култури в Soufflet на фона на изключително високите добиви съдържанието на протеина е на ниво около 10,7-10,8%, като зърното е ожънато в района на пристанищния град Ла Рошел. Говорител на компанията обаче отбеляза, че е прекалено рано да се говори за пшеничната реколта във Франция като цяло преди да станат известни резултатите и от останалите региони на страната.
От Soufflet не са напълно удовлетворени и от качеството на първия ожънат ечемик, макар че съдържанието на белтъчини е 9,5% - над пазарния минимум. Добивите от ечемик се различават сериозно според региона, но на западното крайбрежие на Франция резултатите са изключителни – с 15-20 центнера от хектар над средните показатели.