Начало » Важно за фермера » Гори и екология
09.07.2019 г.

ФАО: Рибата в Европа свършва

От WWF алармират
ФАО: Рибата в Европа свършва

Състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично, показва доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO). Една трета от тях са подложени на свръхулов, а годишната консумация на риба се повишава два пъти по-бързо от нарастването на населението на Земята. Това не е просто статистика, а плашеща тенденция с реални последици, коментират от природозащитната организация WWF.

При отбелязването на днешният Ден на рибната зависимост беше съобщено, че Европейският съюз вече е изконсумирал всичките си рибни ресурси за 2019 г. и до края на годината ще разчита единствено на внос на риба и морски продукти, за да задоволи потребителското търсене. Данните показват, че Европа е зависима от риба повече откогато и да било в своята история – днес потребяваме много повече морска храна, отколкото можем да уловим в своите води или да отгледаме в рибни ферми. А развиващите се страни са основен износител на риба за ЕС.

Прогресивно рибата и рибните продукти попадат в обхвата на най-търгуваните храни в глобален мащаб. През 2017 г. търговията с риба достигна нов връх на стойност от 152 млрд. долара.

По отношение на консумацията на риба на глава от населението Португалия (55.3 kg), Испания (46.2 кг), Литва (44.7 кг), Франция (34.4 kg) и Швеция (33.2 кг) имат най-високи нива на потребление в ЕС. Заедно тези пет страни представляват около една трета от потреблението на риба в блока. Всеки европейски гражданин консумира средно 22,7 кг морски продукти всяка година. Статистиката сочи, че България е на предпоследно място в ЕС по консумация на риба след Унгария. Въпреки това страната ни е изчерпала своите рибни запаси още на 1-ви юни.

Някои държави като Хърватия, Холандия и Ирландия все още успяват да задоволят вътрешното потребление на годишна база. В други страни обаче, където се наблюдава по-голяма зависимост от морска храна от чужди води, Денят на рибната зависимост идва още по-рано. В Австрия е на 17 януари, Словения (15 февруари), Словакия (18 февруари). През 2019 г. европейският Ден на рибната зависимост вече настъпва с около месец по-рано в сравнение с 2000 г. А преди тридесет години Европа е успявала да задоволи търсенето на риба от домашни води до септември и дори октомври, припомня природозащитната организация WWF.

170 млн. тона риба годишно вече не са в състояние да изхранват световното население. Около 3,2 млрд. души на планетата, повечето от които в развиващите се страни, разчитат именно на морската храна за своята прехрана.

„Независимо дали става въпрос за местни или вносни морски продукти, нека да се стремим към устойчив избор. Купувайки сертифицирана риба, ние не само помагаме на океаните и рибните запаси да се възстановят, но и подкрепяме поминъка на хората, които зависят от рибата като източник на храна и доходи“, съветва Константин Христов от WWF.

Повече от 4,6 млн. риболовни съдове, две трети от които в Азия, всеки ден излизат в морето в търсене на риба. За над 800 милиона души по света рибата е начин на живот. Малко известен факт е, че голяма част от заетите във вторичния сектор на преработка, транспорт и продажба всъщност са жени, работещи наравно с мъжете, за да изхранват своите семейства.

Затова, ако искаме да консумираме риба и в бъдеще, нека да запазим разнообразието и да дадем възможност на местните общности да живеят от ценните ресурси, които им предоставя природата, нека да обърнем световните политики, нужди и потребление в устойчива посока. За тази цел WWF разработи първия по рода си наръчник за избор на морска храна. Рибният буквар 0.2 дава полезни свети как да пазаруваме морска храна от магазина без да вредим на живота в океана.

ФАО: Рибата в Европа свършва
11263
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
ДФЗ с важна новина за процедурите по ПМС 160
От 15 април 2024 г. влиза в сила забраната за улов на риба
Списък със свободните за риболов водоеми през 2024 г. по области
ДФЗ плати 4,2 млн. лева за нови инвестиции по Програмата за морско дело и рибарство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини