Начало » Новини » Страната
08.07.2019 г.

Божидар Петков: Трети сме по износ на замразени малини и ягоди в ЕС

Преди традиционния фестивал в Лозница
Божидар Петков: Трети сме по износ на замразени малини и ягоди в ЕС

sinor

От няколко години България държи третото място по износ на замразени малини и ягоди в Европа след Полша и Сърбия и този успех се дължи изцяло на бизнеса, тъй като държавата рядко е издигала този сектор в приоритет за подпомагане. „Дори когато браншът можеше да кандидатства за предпазни мрежи срещу слани и градушки по подмярка 4,1 от програмата за развитие на селските райони, маса проекти на наши производители отпаднаха, защото парите отидоха за защита на орехови градини“, обясни за Синор.БГ Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Ще припомним, че преди пет години администрацията тихомълком беше гласувала много висока референтна цена за изграждане на подобни защитни мрежи при ореховите градини - 5 800 лева на декар, докато при малините и ягодите - едва 2 800 лв. Въпреки че от декар получаваните приходи при нежните плодове са в пъти повече от тези при орехите – между 1 500 и 2 хиля. лв. при малини и ягоди и едва 500 лв. – при орехите. Да не говорим за щетите, които бурите, сланите и градушките нанасят върху нежните плодове, а тази година те бяха особено унищожителни. И понеже разходите за ореховите градини са „изяли“ парите за мрежи по подмярка 4,1, затова и иначе експортните малини и ягоди продължават да се отглеждат под открито небе без защита. С редки изключения, защото на места все пак самите производители са направили необходимите инвестиции.

Климатичните промени настъпват много по-бързо от очакваното, затова и на предстоящия фестивал на малината, който ще се проведе в Лозница на 10 и 11 юли, темата с абиотичните промени и необходимостта от подкрепа за сектора ще бъде широко дискутирана“, посочи председателят на асоциацията. Като гост на форума е поканена да присъства и министърът на земеделието Десислава Танева.

Като климат България все повече наподобява Испания и Португалия, където заради високите температури ягодите и малините се отглеждат в тип леки оранжерии, известни като култивационни защитни съоръжения, затова и този бизнес се развива успешно независимо от промените в климата“, обясни Божидар Петков.

При последната среща на бранша с министър Танева асоциацията е предложила да се отпуснат целеви държавни помощи като тези за мини мандрите и хладилните инсталации, които да се използват за инвестиции в защитни съоръжения срещу климатичните промени. Освен срещу слани и градушки защитните мрежи предпазват продукцията и от силен пек, който също вреди на нежните плодове.

До края на този програмен период бизнесът очаква от администрацията да предложи и Национална програма за защита от градушки, в която да участват и самите фермери. „Малинопроизводителите подкрепят предложението да се плаща такса на декар за изграждане на полигони срещу градушките, тъй като на този етап най-големите масиви от градини с малини и ягоди се намират в Разградско и Търговищко, където подобни съоръжения липсват“, припомни експертът.

Около половината от насажденията с ягодоплодни и с малини в страната се отглеждат в двете области от Северна България. Засега българските производители разчитат основно на пазара на замразени плодове, но добрата новина е, че заради близостта до Румъния от няколко години родната продукция се изнася в прясно състояние в северната ни съседка.

„На този етап близо една трета от малините и ягодите от Разградско и Търговищко намират пазар в Румъния и това е голям плюс за бранша, тъй като в България се продават около 20 на сто от годишното производство“, посочи още Божидар Петков. Експертът не се наема да прогнозира как ще се развива реколтата тази година, тъй като след отминаването на летните сортове идва ред на есенните, от които тепърва ще се чака плод. Ако разбира се, природата позволи, защото, както разбрахме, защити от летните градушки почти пилстват.

Екатерина Стоилова

Божидар Петков: Трети сме по износ на замразени малини и ягоди в ЕС
13823
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените достигнаха цикличното си дъно и само ще растат в краткосрочен план
Приходите от износа на малини от Сърбия, Полша и Украйна се сринаха
Ниските изкупни цени поставят производителите в незавидно положение
Спадът в износа на малини от Сърбия се превръща в тенденция
Силната буря през октомври се отрази зле на ягодовите култури
Площите с малини в Испания се свиват рязко заради ниските цени
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини